Legendák csatája: Vitalij Klicsko - Larry Holmes

2009. 04. 15. 19:43
Legendák csatája: Vitalij Klicsko - Larry Holmes

Az ökölvívás egy olyan sport, ahol szinte adja magát a kérdés, hogy a különböző korok bajnokai mire lennének képesek, ha egymás ellen léphettek volna szorítóba. Két ember, egymás ellen. Ki győzne? Vannak, akik úgy gondolják, hogy felesleges ilyeneken gondolkodni, hisz a valós eredményt sosem tudjuk meg.

Vitali Klitschko - Larry Holmes.jpgVitali Klitschko - Larry Holmes.jpg

Azonban ezeknél sokkal többen vannak azok, akiket érdekel ez a kérdés, mi is ez utóbbiak csoportjába tartozunk, úgyhogy szakértők segítségével próbálunk gondolatban választ adni arra a kérdésre, hogy a 70-es 80-as évek nehézsúlyú bajnoka Larry Holmes a legjobb formáját tekintve, milyen esélyekkel léphetett volna ringbe a jelenlegi WBC nehézsúlyú világbajnok Vitalij Klicsko ellen. Ez sem más, mint egy esetleges jövőbeni mérkőzés megtippelése, annyi különbséggel, hogy az ilyen képzeletbeli mérkőzések végeredményét soha nem fogjuk bizonyosan megtudni, azonban támpontot nyújthat a három szakértő véleménye a további elmélkedéshez. Nézzük, kik ők? Max Kellerman: Az amerikai HBO televíziós társaság, és korábban az ESPN2 Friday Night Fights ökölvívó elemző szakértője. Ronnie Shields: A 80-as évek kisváltósúlyú Top versenyzője, jelenleg világszínvonalú ökölvívó edző, aki többek között dolgozott Evander Holyfielddel, Mike Tysonnal, Meldrick Taylorral, Pernell Whitakerrel, Vernon Forresttel és jelenleg is ő edzi a könnyűsúlyú Juan Diazt. Kevin Kelley: A korábbi WBC pehelysúlyú világbajnok, egy 71 mérkőzéses veterán profi, aki többek között legyőzte Troy Dorseyt, Goyo Vargast, Jesse Benavidest, Louis Espinozát, Derrick Gainert, Humberto Sotot, Carlos Hernandezt, és megismerkedtette a padlóval Naseem Hamedet is.

Vitalij Klicsko (Vitali Klitschko): Amatőrként, 1995-ben sérült kézzel kikapott a Berlini világbajnokság döntőjében az orosz Alexei Lezintől, így ezüstérmes lett. Még abban az évben megnyerte a katonai világbajnokságot, ahol visszavágott Lezinnek. 210 amatőr mérkőzéséből 195-öt (80-at KO-val) megnyert és 15 vereséget szenvedett. 1996 végén profinak állt, 1999 júniusában Herbie Hide 2. menetes kiütésével lett a WBO szervezet nehézsúlyú világbajnoka. Címét sikeresen megvédte Ed Mahoni majd Obed Sullivan ellen, de 2000 áprilisában kénytelen volt sérülés miatt feladni Chris Byrd ellen. 2003 júniusában beugró ellenfélként megkapta élete lehetőségét az akkori legjobb, Lennox Lewis ellen. Lewis túlsúlyosan, könnyedén vette az akkor hozzá képest rutintalannak számító Klitschkot, ami majdnem megbosszulta magát. Klitschko jól kezdett az első néhány menetben, de végül, a közben elszenvedett súlyos arcsérülései miatt a vezetőbíró a 6. menet után nem engedélyezte számára a folytatást. 2004-ben a 8. menetben kiütötte Corrie Sanderst, ezzel a győzelemmel felülhetett a WBC trónjára, mely címet még az év végén kiütéssel védte meg Danny Williams ellen. Azt hittük, hogy Klitschkot ekkor láthattuk utoljára a ringben, ugyanis 2005-ben bejelentette a visszavonulását, mert sérülései miatt többször is el kellett halasztani a Hashim Rahman elleni címvédését, majd visszavonulása után politikai karrierbe kezdett. Tavaly novemberben, vagyis 4 év kihagyás után azonban visszatért a szorítóba és könnyedén legyőzte a WBC bajnok Samuel Petert. Címét néhány héttel ezelőtt kiütéssel védte meg Juan Carlos Gomez ellen. Jelenlegi rekordja: 37-2 (36 KO), magassága 202 cm, súlya 112-113 kg, karfesztávja 203 cm. Világbajnok 1999-2000 (WBO), 2004-2005 (WBC) 2008 végétől jelenleg is a WBC bajnoka.
Vitali Klitschko - Vitalij Klicsko.jpgVitali Klitschko - Vitalij Klicsko.jpg

Larry Holmes: Holmes nem futott be komoly amatőr karriert (19-3), mert az olimpiai válogatón kikapott Bobicktól és profinak állt 1973-ban. Tehetségét jól jelzi, hogy 1971-ben, 22 éves korában Larry lehetőséget kapott, hogy Muhammad Ali edzőtársaként szerezzen értékes tapasztalatokat, akivel később is edzettek együtt. Profiként sorra aratta a győzelmeket, és miután legyőzte Shaverst, 1978 nyarán szorítóba léphetett, hogy megmérkőzzön a WBC bajnok Ken Norton ellen. Szoros és kemény küzdelem volt, de végül pontozással Holmes elnyerte a címet. Koronáját az azt követő 5 évben olyan kihívók ellen védte meg, mint: Ocasio, Weaver, Shavers, Ali, Berbick, Leon Spinks, Cooney, Cobb, Snipes vagy Witherspoon. 1985-ben lemondott a WBC övről és az időközben begyűjtött IBF koronáját védte tovább Bonechruser Smith, David Bey és Carl Williams ellen. 1985 szeptemberében aztán 15 menetben pontozással alul maradt az akkori félnehézsúlyú király Michael Spinks ellen. Kiegyenlített mérkőzés volt, de a rossz nyelvek szerint az is közrejátszhatott a döntésben, hogy Holmes azon a mérkőzésen állíthatta volna be minden idők egyetlen veretlen nehézsúlyú világbajnok, a fehérbőrű Rocky Marciano 49-0-ás rekordját. 7 hónappal később a visszavágón újra kihozták Spinkst, ezért mérgében az ekkor már néhány éve leszállóágon lévő Holmes visszavonult. 2 évvel később, 1988-ban a "nyugdíjas" napokat élvező Larry tudta, hogy kevés felkészülési időt biztosítottak számára, de ennek ellenére elvállalta az akkori világbajnok Mike Tyson elleni ütközetet, ami pályafutása egyetlen kiütéses vereségét jelentette a számára. Holmes a vereség után újra visszavonult, de 3 évvel később ismét visszatért. Néhány középszerű ellenfél ellen újra formába hozta magát, majd 92 februárjában legyőzte a nemsokkal korábban még WBO világbajnok Ray Mercert. Holmes olyannyira bizonyította technikai fölényét, hogy a bivalyerejű Mercer mikor a sarokba szorította, Larrynek a védekezés közben még arra is volt energiája, hogy kiszóljon a HBO kamerájába, hogy "Én nem Tommy Morrison vagyok", célozva Mercer előző ellenfelére, akit az 3 hónappal korábban brutálisan kiütött. Mercer legyőzésével kiérdemelte a jogot, és megmérkőzhetett a nehézsúlyú világbajnok Evander Holyfield ellen. Holyfield legyőzte az öreg Holmest, de az utána győzelmek sorozatával 1995-ben ismét kiharcolt magának egy újabb világbajnoki mérkőzést a WBC bajnok Oliver McCall ellen. Szoros meccs volt, de Larry pontozással újra alulmaradt. Utolsó mérkőzését 2002-ben vívta, 52 évesen pontozással verte Butterbeant. Rekordja: 69-6 (44 KO), magassága 191 cm, súlya 97-98 kg, karfesztávja 206 cm. Világbajnok 1978-1985. Címét ez idő alatt 20 alkalommal védte meg, ami a második legtöbb nehézsúlyú címvédés Joe Louis után.

Max Kellerman

"Az az igazság, csábító, hogy Klitschkot mondjam, mivel eléggé különböző súlyban vannak. A legjobb Holmes 210-212 font (95-96 kg) körül volt. A méret különbség Holmes és Klitschko között van vagy 30-40 font (13-18 kg). Klitschkonak magasságban van vagy 3-4 hüvelyk, némi karhossz, és jelentős súly előnye, és Klitschkonak van még egy nagyon esetlen mozgása, ami hatásos. Egyenes állású Kelet Európai stílusával sikerül elkerülnie az ütéseket és az amerikai küzdőket ez zavarba hozza. Szintén, mikor arra gondolsz, hogy Cooney Holmest egy igazán kemény 13 menetre késztette. Klitschko Cooneynál magasabb, Cooneynál hosszabb karú, Klitschko egy Cooneynál mélyebb amatőr háttérrel rendelkezett, és én azt mondom, hogy ugyanolyan jó ütő mint Cooney, de jobb vívó, egy mégjobb jabbel. Úgyhogy nagyon csábít, hogy Klitschkot mondjam, de végül ezt nem tudom megtenni. Szerintem Holmes könnyed és túlságosan mozgékony, és olyan szíve van, hogy megtalálná a módját, hogy megállítsa Klitschkot a végefelé, vagy kipontozza őt egy nagyon kemény, nagyon szoros mérkőzésen."
Larry Holmes  - monoklicomLarry Holmes - monoklicom

Kevin Kelley

"Holmes, Muhammad Alinak egy másik verziója volt, alig különböző termettel. Kiváló jobbkeze volt, kiváló jabje. Fiatal korában számos fickót kiütött, idősebb korában pedig megverte Mercert. És Mercer néhány dologban közelit Klitschkohoz. Mercer is tudott ütni, erős volt, erőteljes volt, mint Klitschko. Klitschkonak jobb ütőreje van, de sejthetjük mi van, ha nem tudod használni az erődet, nem tudod megverni az embert. Egy dolgot hiányolok Klitschkonál, a védekezést. Nagy a védekezésbeli probléma. Jóval nagyobb, mint a legtöbb ellenfele, ezért aztán azok nem tudják megütni. De mi történik, ha egy olyan fickó ellen mérkőzik, aki majdnem olyan magas, nagy jabje van, és ki tudná őt ütni? Holmes kiütné Klitschkot. Ő túl iskolázott, és túl sok tapasztalatot szerzett azokból az évekből, amikor Alival edzettek. Klitschko soha nem menne át a jabjein, nem lenne képes, hogy azt kezelje, nem rendelkezik a védelemmel, és emiatt kiütné őt egy jobbkezessel."

Ronnie Shields

"Holmes egy nagyon szorgos nehézsúlyú volt. Ő nem egy olyan fickó volt, aki kijön, szépen megpróbál az ütések elől kitérni és próbál ellenütésekkel találni. Ő egy olyan fickó volt, aki, amint megszólalt az első gong, kiment és használta az erőteljes jabjeit ellened. És gyors volt. Holmes ellen az ellenfeleknek kellett eltűnniük az útból, mert nem csak egy vagy két jabet indított, hanem néha 3-4 jött egymás után. Aztán mikor betalál azzal a jobbkézzel, megingat téged. Klitschko Holmesnál magasabb, erősebb és kellemetlen, de Holmesnál van a jobb jab. Klitschkonak kiváló álla van. Azt gondolom, hogy Lewis a Klitschko elleni mérkőzésén megmutatta, hogy ha el tudod őt találni jabbel, akkor el tudod találni jobbkézzel is. És Klitschkot ha állon ütöd és megsebzed, nem fog annyira előre jönni, hátrálni fog és visszahátrál. Úgy vélem, hogy Holmes a jabjeivel távol tartaná és győzne pontozással."

E sorok írója, Klitschko erősségét abban látja, az mellett, hogy szinte valamennyi ellenfelénél nagyobb, erős ütése és kemény álla van, hogy jól tartja a számára kedvező távolságot. A mozgása esetlen, de mégis hatékony. Nyilván, gyengébb kaliberű ellenfelek ellen az adottságait is könnyebb kihasználni, de itt az ellenfél nem egy Corrie Sanders, Danny Williams, Sam Peter vagy Juan Carlos Gomez, hanem a minden idők szűk legjobbjai közé tartozó Larry Holmes. Klitschko mai ellenfeleinek a nagyrésze felveszi az ukrán számára kedvező stílust, kesztyűjük mögé bújva próbálják védeni a nem túl gyors, de erőteljes egyeneseit, lehetőségre várnak, de kezdeményezni nem mernek és így szép lassan felőrlődnek. Sanders vagy Gomez már bátrabb volt ellene, de ez a bátorság 1-2 menet után el is halt, miután Klitschko ütései elkezdték megpuhítani őket. Ilyen meccsképpel pedig, ahogy telnek a menetek, az ellenfelek ellenállása mentálisan majd fizikálisan is megtörik. A jelenlegi nehézsúlyú mezőnyben nagyon kevesen rendelkeznek olyan lábmunkával, amivel kimozoghatnák, vagy olyan Tysonféle hajolgatós védekezéssel, amivel elkerülhetnék Klitschko ütéseinek nagyrészét, majd hátrálásra bírnák.

Holmes viszont rendelkezett ilyen eszközökkel. A stílusa Aliéhoz volt hasonlatos, kiválóan mozgott lábon, nem volt annyira könnyed, mint a "legnagyobb", de az ütései keményebbek voltak. A balegyenese minden idők legjobbjai közé tartozik. Nagyon gyors, kipattintott, csípős jabekkel csipkézte ki az ellenfelei arcát, majd azt követték a nagyon kemény jobbosok. Holmes nem a kistermetű nehézsúlyúak közé tartozik, de Klitschko még nála is nagyobb egy számmal. Holmes küzdött már Klitschkohoz hasonló méretűekkel és nem okozott problémát neki ekkora méretbeli különbség. Összegezve: Holmes egy sokkal összetettebb, technikailag és taktikailag is jobb ökölvívó. Nála lenne a kéz és lábgyorsaság is. Mindketten komoly ütőerővel bírnak, nagyon jó ütésbíró képességgel rendelkeznek, Klitschko nem volt még padlón, Holmes-t egyszer ugyan kiütötték, de Larry akkor egy 2 éves visszavonultságot követően, mindenféle formába hozó mérkőzés nélkül az akkori titán, Mike Tyson ellen kezdett harcba.

Vitali Klitschko - Larry Holmes.jpgVitali Klitschko - Larry Holmes.jpgHolmes a Shavers és Tyson elleni brutális leütéseknél megmutatta, hogy, ha padlóra is kerül, nagyon hamar képes regenerálódni. Klitschko mellett igazán mindössze csak a méretbeli különbség szól, 10-11 cm-el magasabb és 15 kilóval nehezebb Klitschko, de ennek ellenére Holmes karja a valamivel hosszabb. Én azt gondolom, hogy inkább Holmes stílusa érvényesülne. Klitschko nehezen találná el, ellenben Holmes viszont őt könnyebben. Klitschkot mikor Lewis hátrálásra kényszerítette, Vitali közellépett és fogni próbált, ekkor Lewis kemény jobbfelütéseket vitt be neki. Ilyenkor jó céltáblája lenne Holmes kiváló felütéseinek is, gondoljunk csak arra a felütésére, amivel nagyon keményen leütötte Weavert az első találkozásukkor. Holmes megmutatta, hogy ha őt támadják, akkor sem jön zavarba, hátrálva is otthonosan érezte magát a ringbe, mint ahogy a támadás is az erőssége volt.

Hogy Klitschko kiütné Holmest? Nem hinném, viszont az ellenkezőjét, vagy egy sérülés miatti Holmes idő előtti győzelmet jobban eltudok képzelni, úgyhogy magam is Holmesra szavaznák pontozással, vagy azt mondanám, hogy egy kemény mérkőzés második felében megállítaná Klitschkot.

Leibinger Gábor
Ha tetszett az írás, oszd meg.
Mond el a véleményed
Legolvasottabb
Meglepetésre otthon kapott ki a brit világbajnok
20505
Makabu ígéri, hogy ki fogja ütni Canelo-t
2853
„Canelo” a vitathatatlan
2605
Fury és Paul is rosszat ígér a másiknak
2335
Felkapott

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

Az Adatvédelem oldalon megtalál minden információt a sütikről és adatvédelemről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmonokli.comMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmonokli.comA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év
Fel