Kick-box világbajnokság előtt

2013. 11. 27. 06:54
Kick-box világbajnokság előtt

A kick-box sportág őszi szezonja meglehetősen zsúfoltnak tűnik. Szeptember óta szinte egymást érik a nagy világversenyek, a versenyévad legfontosabb eseményei.

Utánpótlás Európa-bajnokság Lengyelországban, majd a brazíliai K-1 és low-kick felnőtt világbajnokság. Oroszországban Szentpéterváron a Harcművész Világjátékok kick-boksz versenyei sok nézőt vonzottak. A sort a november 30 és december 8 között Törökországban, Antalyában megrendezendő WAKO point-fighting, light-contact, low-kick és full-contact világbajnokság zárja majd, amire a magyar kick-box válogatott is gőzerővel készül. A csapat nagy megmérettetés előtt áll, ugyanis hatalmas a mezőny, annak ellenére , hogy egy kategóriában és egy súlycsoportban minden ország csak egy versenyzőt indíthat,ez magyar szinten értelem szerűen az aktuális országos bajnokot jelenti. A magyar válogatottban az idén több újoncot is avatnak, vagyis a korosztály váltás itt is elkezdődött.Kiss Roland, Murvai Márton, Sándor Cintia, Elszaszer Dávid, Makó Evelyn, Varga Martin most ölti fel először a felnőtt válogatott mezét, s képviseli Magyarországot felnőtt válogatottként.
A csapatok edzőtáborban készülnek gőzerővel a világbajnokságra.

Zrínyi Miklós mesteredző, a válogatott szövetségi kapitány,s egyben a light-contact és kick-light csapat felkészítője egy esti edzés után nyilatkozott:
- A felkészülésnek melyik stádiumában dolgozik a light- kick-light edzőtábor?
- Most ért véget az első rész, amelyben sok küzdelem jellemzett. Ma délelőtt páros , küzdelmi gyakorlatok és zsákolás volt, a délutáni edzés pedig a küzdelemről szólt. A hét további részében már csak azok küzdenek, akiknek nagyon szüksége van, a többiek már nem.
- Kialakultak a versenysúlyok?
- Elenyésző súlytöbblet két versenyzőn található, a többiek súlya beállt, ezzel a két versenyzővel sem lesz gond.
- Hogyan lehet a kick-light és light válogatott edzését összeegyeztetni?
- Mivel a legtöbb versenyző mind a két szabályrendszerben indul, így felváltva gyakoroljuk, illetve délelőtt light-contact, délután kick-light edzéseket tartok.
- Milyen a hangulat a táborban?
- Teljesen elfogadható sajnos nem tudott eljönni mindenki, hiszen három versenyzőt nem engedtek el munkahelyéről illetve iskolájából. A többiek viszont hajtanak, dolgoznak.
- Milyen a formája a versenyzőknek?
- A nagy többségük elvégezte azt a házi feladatot, amit egy hónapja küldtem el nekik. Elvégezték ezt a munkát és látszik is rajtuk.
- Végül milyennek ítéli meg a világbajnokság mezőnyét?
- Hatalmas a mezőny. Koreából, Kamerunból, Braziliából, Dél-Afrika… komoly a mezőny, ezerhez közeli induló létszámmal. A szabályrendszerek nagyjából hasonló a létszám,a legtöbbek light-contactban indulnak. Nagyon kiegyensúlyozott a mezőny. 

Light-contact válogatott:
57 kg.Rizmayer Norbert (Esztergomi KBSE)
63 kg.Kovács Ádám (Szeged Tigers SE)
69 kg.Elszaszer Dávid (Szigetszentmiklós-Tököl SE)
74 kg.Zsarkó Dániel (Hódmezővásárhelyi ITF Taekwon-do)
79 kg. Dinnyés Zoltán (Beremendi Építők SE)
89 kg. Dancsó Zoltán (Metex05-Controll SE, Szombathely)

Nők:
50 kg. Makó Evelyn (Makó BUDO SE)
55 kg.Busa Gabriella (Szeged Tigers SE)
65 kg. Boros Kata (LajoSport)
+70 kg. Sélley Anna (Békéscsabai Lakótelepi SE)

Kick-light válogatott:
57 kg.Rizmayer Norbert (Esztergomi KBSE)
63 kg. Varga Martin (Metex05-Controll SE, Szombathely)
69 kg.Elszaszer Dávid (Szigetszentmiklós-Tököl SE)
74 kg.Zsarkó Dániel (Hódmezővásárhelyi ITF Taekwon-do)
79 kg. Dinnyés Zoltán (Beremendi Építők SE)
94 kg.Hargitai Viktor (Esztergomi KBSE)

Nők:
50 kg. Makó Evelyn (Makó BUDO SE)
55 kg.Busa Gabriella (Szeged Tigers SE)
65 kg. Boros Kata (LajoSport)

Király István, a point fighting válogatott szövetségi edzője remek hangulatban adott riportot:
- Hol tart a point-fighting válogatott a felkészülésben?
- Az első szakaszon már túl vagyunk. Jól állunk. A kondícionálás és az állóképesség képzésén túl vagyunk, a következő szakaszban a technikák tökéletesítése és a gyorsítás, taktika, stratégia, ellenfelek elemzése? A versenysúlyokkal az a helyzet, hogy az előző évekhez képest is nagyon jól állunk. A mérlegelésen nem lesz probléma.
- Három újonc fiatalt is avat a válogatott,hogyan élik meg ezt a nagy versenyt, a lehetőséget?Nem nyomasztja Őket a versenydrukk?
- Szerencsére mind a három versenyző rutinosnak mondható, sok nemzetközi versennyel a hátuk mögött. Természetesen a felnőtt válogatottban részt venni óriási dolog a számukra. A válogatott ruha kiosztásánál is láttuk a meghatódottságot rajtuk. Próbálom felkészíteni őket szituációs gyakorlatokkal a légkörre, szimuláljuk az ellenfeleket, az ellentábort…
- Szinte minden versenyzőben benne van az éremszerzés. Kik lesznek mégis a húzóemberek.
- Például Mórádi Zsolt, Veres Richárd, Imre Tamás, Gömbös Laci, Csikós Péter, a lányoknál Hanicz Nelly, Kádas Adri, Kondár Anna, Nagy Heni, Veres Mercédesz, akik komoly erőt képviselnek. Nagyon erős a csapat, és kultúrált szellemiségűek. Nagyon elégedett vagyok a felkészültségükkel a tábori munkájukkal. Ha holnap lenne a VB, már most indulhatnának.
Az esélyek? A Világ point-fighting-ja ott tart, hogy az első nyolcból bárki világbajnok lehet, ennyi súlycsoportonként az aranyesélyes. Legjobb forma, szerencse, koncentráció, egészség, erő, sorsolás…Nyolc-tíz tényezőből jön össze az, hogy valaki világbajnok lehessen. Abba reménykedek, hogy a mi versenyzőink ezekből a legtöbbet fogják összehozni. Iszonyatos nagy megmérettetés, minden idők legnehezebb világbajnoksága lesz. A párizsi Vb óta egyre nehezebb a mezőny. Jönnek fel a németek, norvégok, bulgárok, Kanada, Ausztria….
Az előjeleink viszont jók, szerintem egy ország sem tud ilyen csapatot kiállítani. Az fog nyerni, aki ebből a sok tényezőből a legtöbből tudja csúcsra járatni magát.

A magyar csapat:
Pontfighting:
57 kg.Kiss Roland (Halker-Királyteam)
63 kg.Veres Richárd (Halker-Királyteam)
69 kg. Veres Alex (Halker-Királyteam)
74 kg.Gömbös László (Halker-Királyteam)
79 kg.Imre Tamás (Halker-Királyteam)
84 kg.Mórádi zsolt (Halker-Királyteam)
89 kg.Jároszkievicz Krisztián (Halker-Királyteam)
94 kg.Murvai Márton (Halker-Királyteam)
+94 kg.Csikós Péter (Bp.Hunyadi János SE)

Nők:
50 kg.Veres Mercédesz (Halker-Királyteam)
55 kg.Sándor Cintia (Halker-Királyteam)
60 kg.Hanicz Nelly (Halker-Királyteam)
65 kg. Kádas Adrienn (Halker-Királyteam)
70 kg. Nagy Henrietta (Halker-Királyteam)
+70 kg. Kondár Anna (Halker-Királyteam)

Veterán pont-fighting:
+94 kg. Tóth István (Beremendi Építők)

Katona Attila, a full-contact szövetségi edző szokás szerint óvatosan fogalmaz:
- Milyen formában vannak a versenyzők?
- A formát vegyesnek látom,Mindenki zsúfolt és fárasztó versenyidőszakon van túl, s ez meglátszik rajtuk. Az edzőtáborba eljutás sem bizonyult egyszerűnek, hiszen mindenkinél figyelembe kellett venni a munkahelyi és családi viszonyokat. Nem teljes csapattal megyünk ki, hiszen a békéscsabaiak, Benedek Zsolt és Szabó László sem indulnak most a világbajnokságon a korábbi megszokott válogatottak közül.
- S kik a z indulóink?
- Két lányunk lép ringbe, Dyékiss Nóri és Brunner Boglárka. Nóri önmagához képest nagyon jó formát mutat,egész évben megbízhatóan versenyzett, de azért egy VB teljesen más verseny. Ő már felnőtt a világversenyekhez, rutint is szerzett. Az agresszivitás hiányzik nála, nagyon sokat számít az első mérkőzés. Ha azon túl lesz, akkor …Brunner Boglárka nagyon jó versenyző, bár az utóbbi években nem ebben a szabályrendszerben edzett. Azt agresszivitása az egyik legnagyobb erőssége..
Görbics Gábornál a nagy kérdés, mennyire lehet felpörgetni a közeli és eredményes Világjátékok után,. A formája jó, nagyon kiváló versenyző típus, minden mérkőzését nagyon „akarja” megnyerni, mentálisan nem lehet fölé kerekedni. De az Ő teljesítőképességének is van határa, hiszen az idén szinte mindent megnyert. Kérdés, mennyi tartalékja maradt az idény végére, mert itt már látszik mentális fáradtság, néha a koncentráció hiánya. Biztosan mindent tartalékát mozgósítja, hiszen tudjuk, Ő a Világjátékok győztese, mindenki Őt akarja majd legyőzni.
Laszák Zoltán nagyon jó formában van, bár ebben a súlycsoportban egy alacsony versenyzőnek számít. Be kell majd menjen testközelbe, neki lesz a csapatból a legnehezebb dolga. Kell az emberfeletti teljesítmény és a szerencsés sorsolás.
Kulacsik Mirkó a 91 kg-ban jó formát mutat, bár munkája a TEK-ben nagyon leköti, és egész embert kíván. Tavaly nem volt ennyire leterhelve. Hogy felkészülten mire képes, azt a TEK versenyen mutatott megbízható teljesítménye és győzelme híven mutatja.
Mostani full-contact válogatottunk sok csatát látott, rutinos versenyzőkből áll, akiben benne található az érmes helyezés esélye!A kemény mezőnyben apró különbségek is dönthetnek majd!


Full-contact válogatott
63,5 kg. Görbics Gábor (Titán SE)
71 kg. Laszák Zoltán (Szigetszentmiklós-Tököl SE)
91 kg. Kulacsik Mirkó (Fontana SDE, Debrecen)

Nők:
52 kg.
Dyékiss Nóra (Titán SE)
Brunner Boglárka (Pécs)

Veterán light-contact:
+94 kg. Tóth István (Beremendi Építők)

A világbajnokság programja szerint a magyar csapat november 30-án Isztanbul érintésével utazik repülőn Antalyába, s még aznap sor kerül a mérlegelésre. 

Másnap kerül sor a WAKO kongresszusára, ahol nagyon fontos események várhatók. December 2-án hétfőn délelőtt a sokat emlegetett sorsolást bonyolítják le, majd a versenybírák értekezlete következik. E ste nyolckor , az ünnepélyes megnyitó után több selejtező mérkőzést is megrendeznek, a legnépesebb súlycsoportokban. Kedden, szerdán, és csütörtökön egész nap folynak a selejtezők. Pénteken, a döntőbe jutásért vívott mérkőzéseket, és a döntők első felét nézhetik meg a nézők, majd szombaton a többi döntő és utána a záróesten, a „Sayonara Partyn” lazíthatnak a versenyzők-remélhetőleg minél több magyar ünneplővel.
Ha tetszett az írás, oszd meg.
Mond el a véleményed
Legolvasottabb
Presztízscsata - Káté Gyula és Klasz Árpád áprilisban összecsap
5692
Elhunyt a Herceg, Tommy Morrison
32806
Piszkos, brutális harc, aminek kórház lett a vége
4294
Ifj. Süllős Gyula, a küzdősportok mecénása
1488
Felkapott

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

Az Adatvédelem oldalon megtalál minden információt a sütikről és adatvédelemről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmonokli.comMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmonokli.comA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év

A statisztikai adatok gyűjtése anonimizált formában történik, így a látogató semmilyen módon nem azonosítható ezen sütik tartalmából. Ezen sütik segítségével tudjuk figyelni, hogy viselkednek a látogatók, ezzel is segítve minket a legjobb szolgáltatás nyújtásában.

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_gamonokli.comA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.2 év
_gidmonokli.comA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.Munkamenet vége
_gat_*monokli.comA Google Analytics használja a lekérések gyakoriságának szabályzására.Munkamenet vége
Fel