Kick-box világbajnokság előtt

2013. 11. 27. 06:54
Kick-box világbajnokság előtt

A kick-box sportág őszi szezonja meglehetősen zsúfoltnak tűnik. Szeptember óta szinte egymást érik a nagy világversenyek, a versenyévad legfontosabb eseményei.

Utánpótlás Európa-bajnokság Lengyelországban, majd a brazíliai K-1 és low-kick felnőtt világbajnokság. Oroszországban Szentpéterváron a Harcművész Világjátékok kick-boksz versenyei sok nézőt vonzottak. A sort a november 30 és december 8 között Törökországban, Antalyában megrendezendő WAKO point-fighting, light-contact, low-kick és full-contact világbajnokság zárja majd, amire a magyar kick-box válogatott is gőzerővel készül. A csapat nagy megmérettetés előtt áll, ugyanis hatalmas a mezőny, annak ellenére , hogy egy kategóriában és egy súlycsoportban minden ország csak egy versenyzőt indíthat,ez magyar szinten értelem szerűen az aktuális országos bajnokot jelenti. A magyar válogatottban az idén több újoncot is avatnak, vagyis a korosztály váltás itt is elkezdődött.Kiss Roland, Murvai Márton, Sándor Cintia, Elszaszer Dávid, Makó Evelyn, Varga Martin most ölti fel először a felnőtt válogatott mezét, s képviseli Magyarországot felnőtt válogatottként.
A csapatok edzőtáborban készülnek gőzerővel a világbajnokságra.

Zrínyi Miklós mesteredző, a válogatott szövetségi kapitány,s egyben a light-contact és kick-light csapat felkészítője egy esti edzés után nyilatkozott:
- A felkészülésnek melyik stádiumában dolgozik a light- kick-light edzőtábor?
- Most ért véget az első rész, amelyben sok küzdelem jellemzett. Ma délelőtt páros , küzdelmi gyakorlatok és zsákolás volt, a délutáni edzés pedig a küzdelemről szólt. A hét további részében már csak azok küzdenek, akiknek nagyon szüksége van, a többiek már nem.
- Kialakultak a versenysúlyok?
- Elenyésző súlytöbblet két versenyzőn található, a többiek súlya beállt, ezzel a két versenyzővel sem lesz gond.
- Hogyan lehet a kick-light és light válogatott edzését összeegyeztetni?
- Mivel a legtöbb versenyző mind a két szabályrendszerben indul, így felváltva gyakoroljuk, illetve délelőtt light-contact, délután kick-light edzéseket tartok.
- Milyen a hangulat a táborban?
- Teljesen elfogadható sajnos nem tudott eljönni mindenki, hiszen három versenyzőt nem engedtek el munkahelyéről illetve iskolájából. A többiek viszont hajtanak, dolgoznak.
- Milyen a formája a versenyzőknek?
- A nagy többségük elvégezte azt a házi feladatot, amit egy hónapja küldtem el nekik. Elvégezték ezt a munkát és látszik is rajtuk.
- Végül milyennek ítéli meg a világbajnokság mezőnyét?
- Hatalmas a mezőny. Koreából, Kamerunból, Braziliából, Dél-Afrika… komoly a mezőny, ezerhez közeli induló létszámmal. A szabályrendszerek nagyjából hasonló a létszám,a legtöbbek light-contactban indulnak. Nagyon kiegyensúlyozott a mezőny. 

Light-contact válogatott:
57 kg.Rizmayer Norbert (Esztergomi KBSE)
63 kg.Kovács Ádám (Szeged Tigers SE)
69 kg.Elszaszer Dávid (Szigetszentmiklós-Tököl SE)
74 kg.Zsarkó Dániel (Hódmezővásárhelyi ITF Taekwon-do)
79 kg. Dinnyés Zoltán (Beremendi Építők SE)
89 kg. Dancsó Zoltán (Metex05-Controll SE, Szombathely)

Nők:
50 kg. Makó Evelyn (Makó BUDO SE)
55 kg.Busa Gabriella (Szeged Tigers SE)
65 kg. Boros Kata (LajoSport)
+70 kg. Sélley Anna (Békéscsabai Lakótelepi SE)

Kick-light válogatott:
57 kg.Rizmayer Norbert (Esztergomi KBSE)
63 kg. Varga Martin (Metex05-Controll SE, Szombathely)
69 kg.Elszaszer Dávid (Szigetszentmiklós-Tököl SE)
74 kg.Zsarkó Dániel (Hódmezővásárhelyi ITF Taekwon-do)
79 kg. Dinnyés Zoltán (Beremendi Építők SE)
94 kg.Hargitai Viktor (Esztergomi KBSE)

Nők:
50 kg. Makó Evelyn (Makó BUDO SE)
55 kg.Busa Gabriella (Szeged Tigers SE)
65 kg. Boros Kata (LajoSport)

Király István, a point fighting válogatott szövetségi edzője remek hangulatban adott riportot:
- Hol tart a point-fighting válogatott a felkészülésben?
- Az első szakaszon már túl vagyunk. Jól állunk. A kondícionálás és az állóképesség képzésén túl vagyunk, a következő szakaszban a technikák tökéletesítése és a gyorsítás, taktika, stratégia, ellenfelek elemzése? A versenysúlyokkal az a helyzet, hogy az előző évekhez képest is nagyon jól állunk. A mérlegelésen nem lesz probléma.
- Három újonc fiatalt is avat a válogatott,hogyan élik meg ezt a nagy versenyt, a lehetőséget?Nem nyomasztja Őket a versenydrukk?
- Szerencsére mind a három versenyző rutinosnak mondható, sok nemzetközi versennyel a hátuk mögött. Természetesen a felnőtt válogatottban részt venni óriási dolog a számukra. A válogatott ruha kiosztásánál is láttuk a meghatódottságot rajtuk. Próbálom felkészíteni őket szituációs gyakorlatokkal a légkörre, szimuláljuk az ellenfeleket, az ellentábort…
- Szinte minden versenyzőben benne van az éremszerzés. Kik lesznek mégis a húzóemberek.
- Például Mórádi Zsolt, Veres Richárd, Imre Tamás, Gömbös Laci, Csikós Péter, a lányoknál Hanicz Nelly, Kádas Adri, Kondár Anna, Nagy Heni, Veres Mercédesz, akik komoly erőt képviselnek. Nagyon erős a csapat, és kultúrált szellemiségűek. Nagyon elégedett vagyok a felkészültségükkel a tábori munkájukkal. Ha holnap lenne a VB, már most indulhatnának.
Az esélyek? A Világ point-fighting-ja ott tart, hogy az első nyolcból bárki világbajnok lehet, ennyi súlycsoportonként az aranyesélyes. Legjobb forma, szerencse, koncentráció, egészség, erő, sorsolás…Nyolc-tíz tényezőből jön össze az, hogy valaki világbajnok lehessen. Abba reménykedek, hogy a mi versenyzőink ezekből a legtöbbet fogják összehozni. Iszonyatos nagy megmérettetés, minden idők legnehezebb világbajnoksága lesz. A párizsi Vb óta egyre nehezebb a mezőny. Jönnek fel a németek, norvégok, bulgárok, Kanada, Ausztria….
Az előjeleink viszont jók, szerintem egy ország sem tud ilyen csapatot kiállítani. Az fog nyerni, aki ebből a sok tényezőből a legtöbből tudja csúcsra járatni magát.

A magyar csapat:
Pontfighting:
57 kg.Kiss Roland (Halker-Királyteam)
63 kg.Veres Richárd (Halker-Királyteam)
69 kg. Veres Alex (Halker-Királyteam)
74 kg.Gömbös László (Halker-Királyteam)
79 kg.Imre Tamás (Halker-Királyteam)
84 kg.Mórádi zsolt (Halker-Királyteam)
89 kg.Jároszkievicz Krisztián (Halker-Királyteam)
94 kg.Murvai Márton (Halker-Királyteam)
+94 kg.Csikós Péter (Bp.Hunyadi János SE)

Nők:
50 kg.Veres Mercédesz (Halker-Királyteam)
55 kg.Sándor Cintia (Halker-Királyteam)
60 kg.Hanicz Nelly (Halker-Királyteam)
65 kg. Kádas Adrienn (Halker-Királyteam)
70 kg. Nagy Henrietta (Halker-Királyteam)
+70 kg. Kondár Anna (Halker-Királyteam)

Veterán pont-fighting:
+94 kg. Tóth István (Beremendi Építők)

Katona Attila, a full-contact szövetségi edző szokás szerint óvatosan fogalmaz:
- Milyen formában vannak a versenyzők?
- A formát vegyesnek látom,Mindenki zsúfolt és fárasztó versenyidőszakon van túl, s ez meglátszik rajtuk. Az edzőtáborba eljutás sem bizonyult egyszerűnek, hiszen mindenkinél figyelembe kellett venni a munkahelyi és családi viszonyokat. Nem teljes csapattal megyünk ki, hiszen a békéscsabaiak, Benedek Zsolt és Szabó László sem indulnak most a világbajnokságon a korábbi megszokott válogatottak közül.
- S kik a z indulóink?
- Két lányunk lép ringbe, Dyékiss Nóri és Brunner Boglárka. Nóri önmagához képest nagyon jó formát mutat,egész évben megbízhatóan versenyzett, de azért egy VB teljesen más verseny. Ő már felnőtt a világversenyekhez, rutint is szerzett. Az agresszivitás hiányzik nála, nagyon sokat számít az első mérkőzés. Ha azon túl lesz, akkor …Brunner Boglárka nagyon jó versenyző, bár az utóbbi években nem ebben a szabályrendszerben edzett. Azt agresszivitása az egyik legnagyobb erőssége..
Görbics Gábornál a nagy kérdés, mennyire lehet felpörgetni a közeli és eredményes Világjátékok után,. A formája jó, nagyon kiváló versenyző típus, minden mérkőzését nagyon „akarja” megnyerni, mentálisan nem lehet fölé kerekedni. De az Ő teljesítőképességének is van határa, hiszen az idén szinte mindent megnyert. Kérdés, mennyi tartalékja maradt az idény végére, mert itt már látszik mentális fáradtság, néha a koncentráció hiánya. Biztosan mindent tartalékát mozgósítja, hiszen tudjuk, Ő a Világjátékok győztese, mindenki Őt akarja majd legyőzni.
Laszák Zoltán nagyon jó formában van, bár ebben a súlycsoportban egy alacsony versenyzőnek számít. Be kell majd menjen testközelbe, neki lesz a csapatból a legnehezebb dolga. Kell az emberfeletti teljesítmény és a szerencsés sorsolás.
Kulacsik Mirkó a 91 kg-ban jó formát mutat, bár munkája a TEK-ben nagyon leköti, és egész embert kíván. Tavaly nem volt ennyire leterhelve. Hogy felkészülten mire képes, azt a TEK versenyen mutatott megbízható teljesítménye és győzelme híven mutatja.
Mostani full-contact válogatottunk sok csatát látott, rutinos versenyzőkből áll, akiben benne található az érmes helyezés esélye!A kemény mezőnyben apró különbségek is dönthetnek majd!


Full-contact válogatott
63,5 kg. Görbics Gábor (Titán SE)
71 kg. Laszák Zoltán (Szigetszentmiklós-Tököl SE)
91 kg. Kulacsik Mirkó (Fontana SDE, Debrecen)

Nők:
52 kg.
Dyékiss Nóra (Titán SE)
Brunner Boglárka (Pécs)

Veterán light-contact:
+94 kg. Tóth István (Beremendi Építők)

A világbajnokság programja szerint a magyar csapat november 30-án Isztanbul érintésével utazik repülőn Antalyába, s még aznap sor kerül a mérlegelésre. 

Másnap kerül sor a WAKO kongresszusára, ahol nagyon fontos események várhatók. December 2-án hétfőn délelőtt a sokat emlegetett sorsolást bonyolítják le, majd a versenybírák értekezlete következik. E ste nyolckor , az ünnepélyes megnyitó után több selejtező mérkőzést is megrendeznek, a legnépesebb súlycsoportokban. Kedden, szerdán, és csütörtökön egész nap folynak a selejtezők. Pénteken, a döntőbe jutásért vívott mérkőzéseket, és a döntők első felét nézhetik meg a nézők, majd szombaton a többi döntő és utána a záróesten, a „Sayonara Partyn” lazíthatnak a versenyzők-remélhetőleg minél több magyar ünneplővel.
Ha tetszett az írás, oszd meg.
Mond el a véleményed
Legolvasottabb
80 másodperc alatt „postázta” üzenetét
5641
Fekete László ambiciózus tervei
12510
Andy Ruiz Jr 12,5 kilóval könnyebb, mint Joshua ellen
356
Demetrius Andrade pontozással győzte le kihívóját
3062
Felkapott

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

Az Adatvédelem oldalon megtalál minden információt arról, hogyan léphet velünk kapcsolatba, illetve hogyan dolgozzuk fel a személyes adatokat, valamint módosíthatja az adatvédelmi beállításokat is.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmonokli.comMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmonokli.comA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év
Fel