Aranyszombat a kick-boksz világbajnokságon

2011. 10. 30. 18:01
Aranyszombat a kick-boksz világbajnokságon

Beszámoló a Skopjeban zajlott kick boksz világbajnokság pénteki elődöntőiről, majd az írás a szombati döntőkkel folytatódik. Nos, előljáróban annyit, hogy a magyar fighterek nem tudtak hibázni szombaton!

Andó László világbajnok.JPGAndó László világbajnok.JPG

Világbajnok Wágner Vivien.JPGVilágbajnok Wágner Vivien.JPG

Világbajnok Miskolczi Anett.JPGVilágbajnok Miskolczi Anett.JPG

Dancsó Zoltán Megvan a hatodik világbajnoki cím.JPGDancsó Zoltán Megvan a hatodik világbajnoki cím.JPG

Skopjeban a pénteki napon mind a délelőtt, mind a délután rendkívüli izgalmakat hozott. Délelőtt a döntőbe jutásért folytak a küzdelmek, míg délután a döntők egy részét is leküzdötték az ellenfelek.

 

Délelőtt Andó László és Wágner Vivien megnyugtató módon lépett át ellenfelein. Vivien magabiztosan verte az orosz Sharapovát, csakúgy, mint a 17 éves fiatal Andó László. Dancsó Zoltán ismét döntőbe került, a magyar válogatott legtapasztaltabb és legeredményesebb, ötszörös világbajnok tagja tehát, mint annyi éven át, világbajnoki döntőt küzd majd. A veteránoknál Koszogovits Mihály remek küzdelemben nyert Kuzakhov (Oroszország) ellen, s jutott a fináléba. Kick-light-ban a klubtársak, Molnár Mónika és Miskolczi Anett egyaránt a döntőbe jutottak. Móni svéd, Anett pedig lengyel ellenfelet győzött le. A ringben Habash Antoine hatalmas mérkőzésen ,megint az utolsó menetben fordított és nyert a francia Beaubrun Desty ellen.

 

Akiknek nem sikerült, és bronzérmesként végeztek, természetesen mindent megtettek a továbblépésért, de egy világbajnokságon, ahogyan közeledünk a fináléhoz, egyre szorosabbak a mérkőzések, és nagyon sok összetevő szerencsés találkozása kell a győzelemhez. Ezt a délutáni döntő résztvevői is érezhették. Molnár Mónika küzdelmében a ellen sem a szerencse, sem a bírói jóindulat nem volt tapasztalható.

 

 – Úgy éreztem, hogy jól ment a küzdelem, de szinte semmire nem kaptam pontot a combrúgások kivételével. Mélységesen csalódott vagyok!-nyilatkozta Móni a döntő után.

 

Habas Antoine sem volt a szerencse kegyeltje a K-1 60 kg-os döntőben. Az orosz Jakub Bersanukajev ellen nagyon bemelegíteni sem volt ideje, mert a szervezők fél órával korábbra rakták a mérkőzést.

 

- Úgy éreztem, megtettem mindent annak az érdekében, hogy aranyérmet szerezzek. Edzőmnek, Rehák Györgynek is ez a véleménye, hogy megvolt a meccs. Sajnos, a bírók nem így látták.

 

És érdekes módon nem látták a négy fordulásos kézhát ütést sem,pedig ezek jól láthatók voltak, s talán a győzelmet is meghozták volna…Az orosz ellenfél nagyon jó harcos, aki nem lenne rászorulva ilyen segítségre.

 

S a nap magyar szempontból legeredményesebb mérkőzéséről! Koszogovits Mihály így látta a svájci Patrick Baumgartner elleni döntőjét. Nem ismertem az ellenfelemet, magasabb és erősebb volt fizikálisan, mint én. A taktikám nagyon egyszerű volt, nyernem kellett! Ezzel egy nagy álmom teljesült, hogy a tavalyi Európa-bajnoki cím után idén világbajnok lehettem veteránként a a kick-box sportágban. Az első menet a svájcié volt, de a második menetben fordítani tudtam, a jobb kondíciómnak köszönhetően. 12 hetes felkészülésen vagyok túl,amit a fiatal versenyzőimmel együtt végeztem el.

 

- Milyen érzés volt az, hogy a tanítványod, Dancsó Zoli adta a tanácsokat? Nagyon nagy segítség volt egy ötszörös világbajnokkal készülni és tanácsaira hallgatni. És persze nagy segítséget jelentett, hogy barátom, Zrínyyi Miklós mesteredző szövetségi kapitány is egész tudásával segített.

 

A pénteki eredmények a döntőbe jutásért, feketével kiemelve a győztesek:

Light-contact:

74 kg. Andó László - Jason Godin (Franciaország)

84 kg. Dancsó Zoltán - Igor Prykhodko (Ukrajna)

60 kg. Wágner Vivien - Lilia Sharapova (Oroszország)

70 kg. Fenyvesi Márta - Karin Edenius (Svédország)

 

Veterán light-contact a döntőbe jutásért:

84 kg. Koszogovits Mihály  - Nikolai Kuzhakov( Oroszország)

94 kg. Mayer Gábor - Slavov Slavi (Bulgária)

+94 kg. Tóth István - Mikael Bäcksträm (Svédország)

 

Kick-light a döntőbe jutásért:

50 kg. Molnár Mónika -  Ida Sihvonen (Svédország)

55 kg. Dr.Megyeri Csilla - Figen Dikbayir (Törökország)

65 kg. Miskolczi Anett - Paulina Frankowska (Lengyelország)

70 kg.Fenyvesi Márta - Katarina Vilhanova (Szlovákia)

79 kg.Zsarkó Dániel Péter - Alexey Lenberg (Oroszország)

+94 kg.Pődör Csaba - Michal Wszelak (Lengyelország)

 

K-1 szabályrendszer a döntőbe jutásért:

57 kg. Bodacz Patrik – Vedat Uruc (Törökország)

60 kg. Habash Antoine – Beaubrun Desty (Franciaország)

65 kg.Brunner Boglárka – Halasi Éva (Szerbia)

 

A péntek délutáni döntők eredményei:

K-1 60 kg. Habash Antoine - Jakub Bersanukajev (Oroszország)

Kick-light 50 kg. Molnár Mónika – Zaneta Ciesla (Lengyelország)

Light-contact veterán 84 kg. Koszogovits Mihály – Patrick Baumgartner (Svájc)

 

Szombaton, a világbajnokság utolsó napján bonyolították le a döntők többi részét. Az esélyek: Dancsó Zoltán egy kőkemény mérkőzésre számíthatott a  német Stephan Brücker ellen. Az újonc Andó Lászlóra az a Bertalan Levente (Ausztria) várt, aki a súlycsoport nagy esélyeseként érkezett, a súlycsoport  jelenlegi profi világbajnoka és évek óta mindig ezüstérmet szerzett. Wágner Vivien, mint az Európa- bajnoki cím védője esélyesként léphetett fel a német Manneka Kissel ellenében. Miskolczi Anettre nehéz három menet várt, hiszen a macedón Gordana Bosevszkát a hazai közönség biztatta.

 

Időrendi sorrendben először Wágner Vivien lépett tatamira a német Maneka Kissel ellen. Vivi esélyeshez méltóan kezdett, és folyamatosan támadott, megszerezve az irányítást. Növelte pon tjai számát, kemény iramot diktált, sőt,még a neki gyakran problémát jelentő félerőt is tartani tudta, szóval: nagyon „egyben volt”. A német lány nem nagy meggyőződéssel támadgatott, s ez egy cseppet sem hozott izgalmakat Zrínyi Miklós szövetségi kapitánynak és Gnyálin István edzőnek.A vége nem lehetett más, mint fölényes magyar győzelem, és Wágner Vivien az Európa-bajnoki elsőség mellé megszerezte a világbajnoki címet is. rendkívül fiatal versenyző lévén még jó néhányszor meghallgathatja a magyar Himnuszt a dobogó legfelső fokán.

 

Nemmsokkal déli 12 óra után a két páston egyszerre zajlott le két döntő. Miskolczi Anett kick-light szabályrendszerben a helyi kedvenccel, a macedón Gordana Bosevska-val csapott össze. Anett kihasználtra a hosszú kezei éslábai adta lehetőséget, és persze, betartotta edzője Zrínyi Miklós mesteredző utasításait. Ezt nem csak a pontkülönbség növelésében lehetett érzékelni. A máskor oly hangos macedón közönség „piano-ban” szurkolt, jelezve, hogy versenyzőjüknek nem sok sikerélmény jutott ezen a mérkőzésen. A vége: megérdemelt magyar siker és egy ismét újonc világbajnoknak szólhatott a magyar Himnusz.

 

A másik páston a világbajnokság egyik legnagyobb megelepetése történt. A még csak 17 (!) éves, vagyis junior korú Andó László a light-contact 74 kg. súlycsoport legnagyobb esélyesével, az osztrák színeket képviselő és rutinos Bertalan Leventével csatázott a világbajnoki címért. Lacinál már az érmes helyre jutás is szép teljesítmény volt, a döntőbe jutás egy álom, a döntő pedig…Óriási taktikai csatát hozott, mindketten arra építettek, hogy megkontrázzák a másik támadását, ráadásul mindketten fordított támadó állásúak voltak. Nem nagy különbséggel, de folyamatosan a békéscsabai újonc vezetett. A mérkőzés felénél a csetepaté miatt meghibásodott a pontozógép is, és ez az osztrák versenyzőt zavarta meg jobban. Andó taktikusan küzdve még növelte is előnyét, s megszerezte a világbajnoki címet a magyar szurkolók és Gregor László edző legnagyobb gyönyörűségére. Hatalmas meglepetés Bertalan Levente veresége, aki csakúgy, mint két éve Villachban , most is egy békéscsabai versenyzőn akadt fent. Akkor Szabó László győzte le, most pedig Andó László.

 

És a végére az egész light-contact mezőny és jelenlegi magyar kick-box versenyzői kar legeredményesebb, emblematikus alakja, Dancsó Zoltán következett. Az a „Kicsi”, aki a profi világbajnoki cím sokszoros védője és akinek egy ilyen döntőn csak vesztenivalója lehetett. Az a versenyző, aki úgy érkezett Skopje-be, hogy nem sejtette, megszerzi a hatodik világbajnoki címét. A német Stephen Bücker is érezhette ezt, mert megilletődötten kezdett. S ez egy ilyen rutinos klasszis ellen óriási hiba! Dancsó egyre jobban belelendült, simán vezetett, s amikor a mérkőzés második felében egy fordulásos fejrúgást is bevitt, lehetett látni,hogy ezt a döntőt ma csak Ő nyerheti meg. Élvezte, amit csinál, és ha Ő ilyen jó szériában van akkor… nem sok esélye mutatkozik az ellenfélnek. A magyar szurkolók ovációja közepette győzött, s szerezte meg hatodik világbajnoki címét. Nem csak a sportszerű ellenfél, hanem a többi külföldi versenyző,sportvezető, sőt,  a WAKO elnöke, Dr. Ennio Falsoni is gratulált, hiszen egy csodálatos esemény tanúi voltak. Ahogyan összeborultak edzőjével, az előző napon a veteránok között szintén világbajnoki címet szerzett Koszogovits Mihállyal, és azzal a Zrínyi Miklós mesteredzővel, aki fiatal versenyzőkora óta segítette Őt, az felemelő érzés volt…

 

Ez a döntő egy csodálatos lezárását jelentette az „aranyszombatnak”. Az összes szombati döntős győzött, s a világbajnokságot a magyar válogatott a gyenge kezdés ellenére méltóan fejezte be.

 

Íme a gyorsmérleg :

 

A magyar válogatott összesen 5 arany  2 ezüst és 9 bronzérmet szerzett.

 

Light-contact:

60 kg. Világbajnok : Wágner Vivien

74 kg. Világbajnok: Andó László

84 kg. Világbajnok:Dancsó Zoltán (hatodik alkalommal)

 

70 kg. 3. Fenyvesi Márta

 

Veterán light-contact

84 kg. Világbajnok: Koszogovits Mihály 

 

94 kg. 3. Mayer Gábor

+94 kg. 3.Tóth István

 

Kick-light:

65 kg. Világbajnok: Miskolczi Anett

 

50 kg. 2.Molnár Mónika

 

55 kg. 3.Dr.Megyeri Csilla

70 kg.3.Fenyvesi Márta

79 kg.3.Zsarkó Dániel Péter

+94 kg.3.Pődör Csaba

 

K-1:

60 kg. 2.Habash Antoine

 

57 kg. 3.Bodacz Patrik

65 kg. 3.Brunner Boglárka

Ha tetszett az írás, oszd meg.
Mond el a véleményed
Legolvasottabb
Helenius a Usyk-Joshua győztesét „követeli”
964
MIKE Trailer - Mike Tyson film kedvcsináló - videó
908
Kingry: a Tank következik kisváltósúlyban
623
Rahman Jr. könnyű mérkőzésre számít Jake Paul ellen
522
Felkapott

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

Az Adatvédelem oldalon megtalál minden információt a sütikről és adatvédelemről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmonokli.comMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmonokli.comA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év
Fel