Aranyszombat a kick-boksz világbajnokságon

2011. 10. 30. 18:01
Aranyszombat a kick-boksz világbajnokságon

Beszámoló a Skopjeban zajlott kick boksz világbajnokság pénteki elődöntőiről, majd az írás a szombati döntőkkel folytatódik. Nos, előljáróban annyit, hogy a magyar fighterek nem tudtak hibázni szombaton!

Andó László világbajnok.JPGAndó László világbajnok.JPG

Világbajnok Wágner Vivien.JPGVilágbajnok Wágner Vivien.JPG

Világbajnok Miskolczi Anett.JPGVilágbajnok Miskolczi Anett.JPG

Dancsó Zoltán Megvan a hatodik világbajnoki cím.JPGDancsó Zoltán Megvan a hatodik világbajnoki cím.JPG

Skopjeban a pénteki napon mind a délelőtt, mind a délután rendkívüli izgalmakat hozott. Délelőtt a döntőbe jutásért folytak a küzdelmek, míg délután a döntők egy részét is leküzdötték az ellenfelek.

 

Délelőtt Andó László és Wágner Vivien megnyugtató módon lépett át ellenfelein. Vivien magabiztosan verte az orosz Sharapovát, csakúgy, mint a 17 éves fiatal Andó László. Dancsó Zoltán ismét döntőbe került, a magyar válogatott legtapasztaltabb és legeredményesebb, ötszörös világbajnok tagja tehát, mint annyi éven át, világbajnoki döntőt küzd majd. A veteránoknál Koszogovits Mihály remek küzdelemben nyert Kuzakhov (Oroszország) ellen, s jutott a fináléba. Kick-light-ban a klubtársak, Molnár Mónika és Miskolczi Anett egyaránt a döntőbe jutottak. Móni svéd, Anett pedig lengyel ellenfelet győzött le. A ringben Habash Antoine hatalmas mérkőzésen ,megint az utolsó menetben fordított és nyert a francia Beaubrun Desty ellen.

 

Akiknek nem sikerült, és bronzérmesként végeztek, természetesen mindent megtettek a továbblépésért, de egy világbajnokságon, ahogyan közeledünk a fináléhoz, egyre szorosabbak a mérkőzések, és nagyon sok összetevő szerencsés találkozása kell a győzelemhez. Ezt a délutáni döntő résztvevői is érezhették. Molnár Mónika küzdelmében a ellen sem a szerencse, sem a bírói jóindulat nem volt tapasztalható.

 

 – Úgy éreztem, hogy jól ment a küzdelem, de szinte semmire nem kaptam pontot a combrúgások kivételével. Mélységesen csalódott vagyok!-nyilatkozta Móni a döntő után.

 

Habas Antoine sem volt a szerencse kegyeltje a K-1 60 kg-os döntőben. Az orosz Jakub Bersanukajev ellen nagyon bemelegíteni sem volt ideje, mert a szervezők fél órával korábbra rakták a mérkőzést.

 

- Úgy éreztem, megtettem mindent annak az érdekében, hogy aranyérmet szerezzek. Edzőmnek, Rehák Györgynek is ez a véleménye, hogy megvolt a meccs. Sajnos, a bírók nem így látták.

 

És érdekes módon nem látták a négy fordulásos kézhát ütést sem,pedig ezek jól láthatók voltak, s talán a győzelmet is meghozták volna…Az orosz ellenfél nagyon jó harcos, aki nem lenne rászorulva ilyen segítségre.

 

S a nap magyar szempontból legeredményesebb mérkőzéséről! Koszogovits Mihály így látta a svájci Patrick Baumgartner elleni döntőjét. Nem ismertem az ellenfelemet, magasabb és erősebb volt fizikálisan, mint én. A taktikám nagyon egyszerű volt, nyernem kellett! Ezzel egy nagy álmom teljesült, hogy a tavalyi Európa-bajnoki cím után idén világbajnok lehettem veteránként a a kick-box sportágban. Az első menet a svájcié volt, de a második menetben fordítani tudtam, a jobb kondíciómnak köszönhetően. 12 hetes felkészülésen vagyok túl,amit a fiatal versenyzőimmel együtt végeztem el.

 

- Milyen érzés volt az, hogy a tanítványod, Dancsó Zoli adta a tanácsokat? Nagyon nagy segítség volt egy ötszörös világbajnokkal készülni és tanácsaira hallgatni. És persze nagy segítséget jelentett, hogy barátom, Zrínyyi Miklós mesteredző szövetségi kapitány is egész tudásával segített.

 

A pénteki eredmények a döntőbe jutásért, feketével kiemelve a győztesek:

Light-contact:

74 kg. Andó László - Jason Godin (Franciaország)

84 kg. Dancsó Zoltán - Igor Prykhodko (Ukrajna)

60 kg. Wágner Vivien - Lilia Sharapova (Oroszország)

70 kg. Fenyvesi Márta - Karin Edenius (Svédország)

 

Veterán light-contact a döntőbe jutásért:

84 kg. Koszogovits Mihály  - Nikolai Kuzhakov( Oroszország)

94 kg. Mayer Gábor - Slavov Slavi (Bulgária)

+94 kg. Tóth István - Mikael Bäcksträm (Svédország)

 

Kick-light a döntőbe jutásért:

50 kg. Molnár Mónika -  Ida Sihvonen (Svédország)

55 kg. Dr.Megyeri Csilla - Figen Dikbayir (Törökország)

65 kg. Miskolczi Anett - Paulina Frankowska (Lengyelország)

70 kg.Fenyvesi Márta - Katarina Vilhanova (Szlovákia)

79 kg.Zsarkó Dániel Péter - Alexey Lenberg (Oroszország)

+94 kg.Pődör Csaba - Michal Wszelak (Lengyelország)

 

K-1 szabályrendszer a döntőbe jutásért:

57 kg. Bodacz Patrik – Vedat Uruc (Törökország)

60 kg. Habash Antoine – Beaubrun Desty (Franciaország)

65 kg.Brunner Boglárka – Halasi Éva (Szerbia)

 

A péntek délutáni döntők eredményei:

K-1 60 kg. Habash Antoine - Jakub Bersanukajev (Oroszország)

Kick-light 50 kg. Molnár Mónika – Zaneta Ciesla (Lengyelország)

Light-contact veterán 84 kg. Koszogovits Mihály – Patrick Baumgartner (Svájc)

 

Szombaton, a világbajnokság utolsó napján bonyolították le a döntők többi részét. Az esélyek: Dancsó Zoltán egy kőkemény mérkőzésre számíthatott a  német Stephan Brücker ellen. Az újonc Andó Lászlóra az a Bertalan Levente (Ausztria) várt, aki a súlycsoport nagy esélyeseként érkezett, a súlycsoport  jelenlegi profi világbajnoka és évek óta mindig ezüstérmet szerzett. Wágner Vivien, mint az Európa- bajnoki cím védője esélyesként léphetett fel a német Manneka Kissel ellenében. Miskolczi Anettre nehéz három menet várt, hiszen a macedón Gordana Bosevszkát a hazai közönség biztatta.

 

Időrendi sorrendben először Wágner Vivien lépett tatamira a német Maneka Kissel ellen. Vivi esélyeshez méltóan kezdett, és folyamatosan támadott, megszerezve az irányítást. Növelte pon tjai számát, kemény iramot diktált, sőt,még a neki gyakran problémát jelentő félerőt is tartani tudta, szóval: nagyon „egyben volt”. A német lány nem nagy meggyőződéssel támadgatott, s ez egy cseppet sem hozott izgalmakat Zrínyi Miklós szövetségi kapitánynak és Gnyálin István edzőnek.A vége nem lehetett más, mint fölényes magyar győzelem, és Wágner Vivien az Európa-bajnoki elsőség mellé megszerezte a világbajnoki címet is. rendkívül fiatal versenyző lévén még jó néhányszor meghallgathatja a magyar Himnuszt a dobogó legfelső fokán.

 

Nemmsokkal déli 12 óra után a két páston egyszerre zajlott le két döntő. Miskolczi Anett kick-light szabályrendszerben a helyi kedvenccel, a macedón Gordana Bosevska-val csapott össze. Anett kihasználtra a hosszú kezei éslábai adta lehetőséget, és persze, betartotta edzője Zrínyi Miklós mesteredző utasításait. Ezt nem csak a pontkülönbség növelésében lehetett érzékelni. A máskor oly hangos macedón közönség „piano-ban” szurkolt, jelezve, hogy versenyzőjüknek nem sok sikerélmény jutott ezen a mérkőzésen. A vége: megérdemelt magyar siker és egy ismét újonc világbajnoknak szólhatott a magyar Himnusz.

 

A másik páston a világbajnokság egyik legnagyobb megelepetése történt. A még csak 17 (!) éves, vagyis junior korú Andó László a light-contact 74 kg. súlycsoport legnagyobb esélyesével, az osztrák színeket képviselő és rutinos Bertalan Leventével csatázott a világbajnoki címért. Lacinál már az érmes helyre jutás is szép teljesítmény volt, a döntőbe jutás egy álom, a döntő pedig…Óriási taktikai csatát hozott, mindketten arra építettek, hogy megkontrázzák a másik támadását, ráadásul mindketten fordított támadó állásúak voltak. Nem nagy különbséggel, de folyamatosan a békéscsabai újonc vezetett. A mérkőzés felénél a csetepaté miatt meghibásodott a pontozógép is, és ez az osztrák versenyzőt zavarta meg jobban. Andó taktikusan küzdve még növelte is előnyét, s megszerezte a világbajnoki címet a magyar szurkolók és Gregor László edző legnagyobb gyönyörűségére. Hatalmas meglepetés Bertalan Levente veresége, aki csakúgy, mint két éve Villachban , most is egy békéscsabai versenyzőn akadt fent. Akkor Szabó László győzte le, most pedig Andó László.

 

És a végére az egész light-contact mezőny és jelenlegi magyar kick-box versenyzői kar legeredményesebb, emblematikus alakja, Dancsó Zoltán következett. Az a „Kicsi”, aki a profi világbajnoki cím sokszoros védője és akinek egy ilyen döntőn csak vesztenivalója lehetett. Az a versenyző, aki úgy érkezett Skopje-be, hogy nem sejtette, megszerzi a hatodik világbajnoki címét. A német Stephen Bücker is érezhette ezt, mert megilletődötten kezdett. S ez egy ilyen rutinos klasszis ellen óriási hiba! Dancsó egyre jobban belelendült, simán vezetett, s amikor a mérkőzés második felében egy fordulásos fejrúgást is bevitt, lehetett látni,hogy ezt a döntőt ma csak Ő nyerheti meg. Élvezte, amit csinál, és ha Ő ilyen jó szériában van akkor… nem sok esélye mutatkozik az ellenfélnek. A magyar szurkolók ovációja közepette győzött, s szerezte meg hatodik világbajnoki címét. Nem csak a sportszerű ellenfél, hanem a többi külföldi versenyző,sportvezető, sőt,  a WAKO elnöke, Dr. Ennio Falsoni is gratulált, hiszen egy csodálatos esemény tanúi voltak. Ahogyan összeborultak edzőjével, az előző napon a veteránok között szintén világbajnoki címet szerzett Koszogovits Mihállyal, és azzal a Zrínyi Miklós mesteredzővel, aki fiatal versenyzőkora óta segítette Őt, az felemelő érzés volt…

 

Ez a döntő egy csodálatos lezárását jelentette az „aranyszombatnak”. Az összes szombati döntős győzött, s a világbajnokságot a magyar válogatott a gyenge kezdés ellenére méltóan fejezte be.

 

Íme a gyorsmérleg :

 

A magyar válogatott összesen 5 arany  2 ezüst és 9 bronzérmet szerzett.

 

Light-contact:

60 kg. Világbajnok : Wágner Vivien

74 kg. Világbajnok: Andó László

84 kg. Világbajnok:Dancsó Zoltán (hatodik alkalommal)

 

70 kg. 3. Fenyvesi Márta

 

Veterán light-contact

84 kg. Világbajnok: Koszogovits Mihály 

 

94 kg. 3. Mayer Gábor

+94 kg. 3.Tóth István

 

Kick-light:

65 kg. Világbajnok: Miskolczi Anett

 

50 kg. 2.Molnár Mónika

 

55 kg. 3.Dr.Megyeri Csilla

70 kg.3.Fenyvesi Márta

79 kg.3.Zsarkó Dániel Péter

+94 kg.3.Pődör Csaba

 

K-1:

60 kg. 2.Habash Antoine

 

57 kg. 3.Bodacz Patrik

65 kg. 3.Brunner Boglárka

Ha tetszett az írás, oszd meg.
Mond el a véleményed
Legolvasottabb
80 másodperc alatt „postázta” üzenetét
5634
Fekete László ambiciózus tervei
12471
Andy Ruiz Jr 12,5 kilóval könnyebb, mint Joshua ellen
353
Demetrius Andrade pontozással győzte le kihívóját
3062
Felkapott

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

Az Adatvédelem oldalon megtalál minden információt arról, hogyan léphet velünk kapcsolatba, illetve hogyan dolgozzuk fel a személyes adatokat, valamint módosíthatja az adatvédelmi beállításokat is.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmonokli.comMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmonokli.comA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év
Fel