A B1 vajon mi... Honnan, hová?

2011. 04. 07. 10:01
A B1 vajon mi... Honnan, hová?

Jobb mérkőzéseket, s még jobb rendezvényeket ígér a BoxingONE Championship az április közepén rajtoló, újabb maratoni szezonja. A közép-európai amatőr ökölvívó csapatbajnokságban már a hatodik kiírásnak vágnak neki a csapatok.

b1-ringlanyok.JPGb1-ringlanyok.JPG

Mostani áttekintésünkben röviden visszakanyarodunk a felvidéki KO Galánta győzelmével befejeződött bajnokságra, és a 2011-es kiírás újdonságaival is megismerkedhetünk.

Reagálni az új kihívásokra

A mögöttünk álló bajnokság – a korábbiakhoz képest – egy teljes éven keresztül zajlott, amely egy rövid nyári szünettel volt tarkítva, ahol a csapatok rendezhették a soraikat - volt idő a korrigálásra, így az alakulatok megerősíthették a keretüket a véghajrára. Voltak olyan csapatok, akik nem tudtak úgy élni ezzel a lehetőséggel, mint mások, de a 2011-es szezon előzetes egyeztetései alapján látszik, hogy idén ez másképp lesz. Most már minden csapat, látva azt, hogy a győzelem és a továbbjutás milyen kis apróságokon múlhat, felkészültebbnek tűnik a menet közben jelentkező kihívásokra.

A legjobb példa erre az Arad tavalyi kiesése: az elődöntőben csak azért jutott tovább ellenük a Debrecen, mert a hajdúságiak az alapszakaszban jobban szerepeltek mindenkinél. A román alakulat az alapszakaszban számos alkalommal vesztett értékes pontokat, volt, hogy egy sima súlytúllépés miatt. A csapatoktól származó információk szerint egyértelmű, hogy az előkészületek során a korábbiaknál jobban felkészülnek a bajnokság kihívásaira. Így még izgalmasabb tavaszi forduló várható, hiszen az alakulatok már előre igyekeztek „lekötni” a hadra fogható, erősítést jelentő bokszolókat.
b1-gladiator.jpgb1-gladiator.jpg

A B1 növekvő presztízse

A BoxingONE csapatbajnokság 2010-es szezonjában 27 rendezvény került lebonyolításra, azaz minden második hétvégén küzdöttek a csapatok, ami megközelítőleg 190 komoly, éles mérkőzés jelentett. Ez hatalmas szám, főleg akkor, ha a szakmai színvonalat is figyelembe vesszük.

A tavalyi volt az a bajnokság, amikor már az országos szakszövetségek vezetői is felfigyeltek a sorozatra, és komoly, elismerő visszajelzéseket kapott a B1. A liga szervetőinek a boxszakma elismerése nagyon fontos volt, de leginkább a fordulók látogatottságának meredek emelkedésére a legbüszkébbek, hiszen komoly előrelépések történtek a nézőszámot illetően. A B1 az a rendezvénysorozat, ahol a közönség megnyerésére egy némileg szokatlan utat választottak, nevezetesen azt, hogy az emberekhez vitték a mérkőzéseket, például a nagyobb bevásárlóközpontokba.

A sportág és a liga népszerűsítésében minden csapat nagyon odatette magát, igyekeztek a lehető legprofibban összerakni a rendezvényeiket. A tavalyi résztvevők közül kiemelkedik az aradi együttes, amelyik újoncként minden gálájukat televízióban is eladható színvonalon rendezték meg. Volt olyan csapat, amelyik ebből a szempontból mégis elmaradt a várakozásoktól, még ha boxszakmailag teljesen rendben voltak, de még ők is - az idény végéig - nagyon sokat fejlődtek rendezés terén. A tavalyi volt az a szezon, ahol már nem párszázas átlag nézőszámról beszélhettünk, hanem számos rendezvény átlépte az ezres közönségszámot.
Kalucza Norbert boxingoneb1-kalucza.jpg

Fiatalok tehetségek kontra klasszisok

Az elmúlt szezon alapszakasza során is számos európai klasszis volt rendszeres résztvevője a ligának, de például a rájátszásban - a végső győztes Galánta színeiben - baltikumi klasszisok, ifi-olimpiai bajnokok, vb-érmesek is kesztyűt húztak. Ez a fajta folyamatos rotáció frissíti a ligát, és úgy tűnik, hogy a kiemelkedő klasszisok szerepeltetése már az idei főszezonban is rendszeres lehet, a csapatok erőforrásait figyelembe véve. Ugyanakkor a B1 mérkőzések gyakorisága miatt valószínű, hogy a külföldi légiósok néhány alkalommal nem tudnak majd a csapatok rendelkezésre állni, hiszen hazájukban is vannak kötelességeik, ami erősíti a rotációs rendszert.

A B1 szervezői örülnek a sztárok feltűnésének, és egyelőre semmilyen formában nem kívánják korlátozni az „idegenlégiósok” szerepeltetését, hiszen térségünkben egyébként sincs túl sok hadra fogható, biztos győzelmet hozó klasszis. Tehát ha valamelyik csapat költségvetése megengedi, elméletileg akár a komplett orosz vagy kubai válogatottal is indulhat a ligában. Ugyanakkor, ha arra a csapatfőnökök részéről igény lesz, a B1-et irányítók előírhatják majd, hogy bizonyos számú saját igazolású bokszolót kell szerepeltetni a hétfős csapatokban. 2011-ben ilyen szabály még biztosan nem lesz, mivel a tavalyi bajnokság tapasztalata azt mutatja, hogy a csapatokhoz köthető helyi, fiatal ökölvívók megfelelő arányban jutnak szóhoz a mérkőzések során. A DVSC például tavaly ismét a döntőig menetelt szinte kizárólag a saját nevelésű tehetségeiknek köszönhetően.
b1-arad.jpgb1-arad.jpg

Az új bajnokság „paraméterei”, marketing

A 2011-es bajnokság alapszakasza április 15-én indul, számos apró módosítás mellett, de továbbra is két 4-4 fős csoportra vannak beosztva a gárdák. A BoxingONE vezetősége a közép-európai régióra összpontosít, ennek fényében bevettek még egy csapatot Romániából, és visszatér a cseh Prostejov is. Ez két minőségi csere. A Koszovó egyelőre úgy tűnik, hogy nem indul, de a B1 vezetősége tárgyalásban áll egy „C”-jelű csoport elindításáról, amelyben a balkáni alakulatok kapnának helyet (Montenegró, Macedónia, Koszovó).

Tudni kell, hogy a politika miatt a koszovóiaknak igen nagy terhet jelentett egy-egy külföldi mérkőzés, ugyanis ők csak repülővel tudták elhagyni fiatal államukat, ami a költségvetésüket alaposan leterhelte. A Vasas-KSC sincs ott az indulók között, helyettük tér vissza a Prostejov. A csapatbeosztások optimalizálva lettek, hogy az alapszakasz során a lehető legkevesebbet kelljen az alakulatoknak utazni.

Érdekesség, hogy az AIBA nemrég felfüggesztette a Román Ökölvívó Szövetség tagságát, így bokszolóik pillanatnyilag nem léphetnek ringbe a világszövetség eseményein. Szerencsére a román B1 csapatok indulását ez nem érinti, hiszen a BoxingONE nem AIBA szervezésű esemény, de semmiképp nem örömteli a kialakult helyzet, amely a sportág állami támogatásának „befagyasztását” hozta magával keleti szomszédunknál. Ez keményen érinti az ottani válogatott sportolók és edzőik sorsát, megélhetését, aminek a B1 vezetése nem örül.

Az új bajnokságban a csapatoknak sokkal jobban oda kell figyelniük a minőségi ökölvívó mérkőzések „csomagolására” is. A szakmaiságon túl még inkább eladhatóvá kell tenni a ligát, s a B1 vezetősége ezen irányelveknek megfelelően alakította át a motivációs rendszert. Ennek értelmében a csapatoknak ki kellett találniuk, hogy milyen „becenévvel” indulnak a bajnokságban. Az indulóknak a liga szervezői egyéni BoxingONE csapatlogókat terveztet, és minden B1 alakulat hivatalos weboldalt is kap, amit – központi monitorozás mellett – mindenki magának frissít. A 2011-ben induló csapatok – a visszajelzések alapján - örömmel fogadták ezeket a változtatásokat.

A B1 Championship csoportbeosztása, 2011.
„A”-jelű csoport
Ry-Ki Grizzlies (lengyel)
Prostejov Bulls (cseh)
Komarno Sharks (szlovák)
Patent Gladiators (magyar)

„B”-jelű csoport
Arad Motorul (román)
Debrecen Thunders (magyar)
Timisoara Lions (román)
Galánta Kids (szlovák)

b1-ring.jpgb1-ring.jpg
A liga fejlődése - az ökölvívás fejlődése

A tapasztalatok szerint, akik a BoxingONE ligában részt vesznek, azok megkülönböztetik magukat az adott országon belül.

Példának okáért Szlovákiában immáron két erővonal mellett csoportosul a bokszélet: Komárno és Galánta(-Nyitra). Itthon – Nyugat-Magyarországon – a győri Gladiatoroknak sikerült megkülönböztetni magukat, annak ellenére, hogy sikereiket nem a legismertebb válogatott versenyzőknek köszönhetik. Kelet-Magyarországon egyértelműen a Debrecen magasan viszi a prímet a csapatok között. Ugyanez jellemző Romániára is, mert miután Silva Lázár csapata csatlakozott a ligához, az ökölvívók irányából is nagyon pozitív tendencia indult el, hiszen a román tévé élőben közvetítette a mérkőzéseiket, így egyre több versenyző keresi az aradi menedzsert, hogy ők is szeretnének a csapat színeiben szerepelni. Ennek a tendenciának köszönhető a Temesvár idei nevezése is.

Csoportszinten, csapatszinten egyértelműen megkülönbözteti magát az a gárda, amelyik el tud indulni egy B1 erősségű ligában. Egyénileg pedig folyamatos kihívások elé van állítva az ökölvívó, hiszen nemzetközi megmérettetésen vehet részt. Ez jó az ökölvívónak, jó az adott csapatnak, jó az ország ökölvívó-sportjának fejlődése szempontjából.

A liga vezetői által megfogalmazott fenti vélemény teljesen egybecseng azzal, amit az ezüstérmes DVSC csapatfőnöke, Szabó Sándor is mondott egy hosszabb írás kapcsán, ami a sportnapilap hasábjain jelent meg. A hajdúsági sportvezető kifejtette, hogy a BoxingONE egy komoly hiánypótló kezdeményezés, hiszen az ökölvívók nemzetközi versenyeztetése, főleg a válogatott első keretében nem figyelembe vett fiatal versenyzők esetében, nem megoldott, így a debreceni tehetségek egyenletes fejlődését csak a B1 tudja biztosítani.
b1-golden-galanta2010.jpgb1-golden-galanta2010.jpg

B1 Championship és a WSB (World Series of Boxing)

Tavaly beindult az AIBA szervezésű WBS világliga, ahol amatőr bokszolók gyakorlatilag profi szabályrendszerben, fejvédő és trikó nélkül, öt menetben mérik össze az erejüket.

A BoxingONE vezetése üdvözli a „félprofi” bajnokság beindulását, mert a két sorozat erősítheti egymást, és bizonyítja azt is, hogy a B1 liga megálmodói - évekkel a WSB előtt - egy életképes koncepciót alkottak meg, melyre az ökölvívósportnak nagy szüksége van. Az viszont biztos, hogy a B1 továbbra is a hivatalos „olimpiai ökölvívó szabályrendszert” alkalmazza majd, nem lesznek olyan változtatások, amelyek eltérnek az AIBA amatőr szabályrendszerétől. Természetesen, ha az AIBA változtat, mondjuk engedélyezi a fejvédő és a trikó elhagyását, akkor azt a B1 is alkalmazni fogja, mint ahogy a súlycsoportbeosztások változásai miatt 2011-ben a csapatbajnokságban is 56 kg-ban lesz megállapítva a pehelysúlyú limit.
b1-ringlanyok2.JPGb1-ringlanyok2.JPG

Szabálymódosítások, fejlesztések

Évekkel ezelőtt a B1 fordulókat három bíróval rendezték, mely keret később – az AIBA szabályrendszerhez alkalmazkodva – öt főre bővült, ahol az egyik csokornyakkendős mérkőzést vezet, négyen pedig pontoznak. Az ötfős szakembergárdából hármat mindig a B1 delegált (és fizetett), akik minden szempontból semleges ítészek voltak, míg egy-egy főt a csapatok jelöltek (és fizettek). A 2010-es bajnokság közben történt egy apró finomítás, miszerint a csapatok által delegált egy-egy ítész kizárólag pontozóbíróként kap szerepet, míg a három semleges szakember váltja egymást a ringben. Ez a változtatás bevált, hiszen a módosítás bevezetése után tovább csökkent a vitás esetek száma. Az új kiírásban egyébként nem csak a bokszolókról, hanem a pontozók működéséről is külön statisztika lesz vezetve a liga hivatalos weboldalán.

A mérkőzéseket továbbra is hét pár ökölvívó küzdelme dönti el, ám egy érdekes szabálymódosítással még több izgalmat remélnek a szervezők. Ez pedig a „joker-küzdelem” rendszere. A csapatvezetők egy-egy ökölvívót kiválaszthatnak a hétből, akinek a győzelméért nem két, hanem három pont jár. A kiválasztott „joker-bokszoló” személye, a mérkőzésének befejezéséig, nem ismert az ellenfél előtt. Ettől a szervezők még izgalmasabb csatákat várnak, és azt, hogy még kevesebb csapatmérkőzés fejeződjön be döntetlen eredménnyel.

2011-ben is mód lesz arra, hogy a két csapat megegyezzen abban, miszerint a hét küzdelem mely súlycsoportokban legyen megrendezve (alapesetben 56, 60, 64, 69, 75, 81 és 91 kg-ban csatáznak). A galántai nagydöntőben például két 81 kg-os összecsapás kapott helyet, míg 75 kg-ban nem bokszoltak a fináléban résztvevő alakulatok. A szabályok azt is megengedik, hogy ifjúsági korú versenyzők csapjanak össze pontokért, de ugyanúgy elfogadott két női versenyző küzdelme is, ami a női ökölvívó olimpiai programba való felvétele miatt értékes lehetőség lehet a válogatottnál figyelembe vett sportolóknak.

A BoxingONE mérkőzéseket – kivétel nélkül - élőben lehet majd figyelemmel követni az web-en, ennek technikai feltételeit, vagyis a gyors internet kapcsolat biztosítását, minden csapat vállalta. Az események összefoglalóit – a tervek szerint – nem csak Magyarországon követhetik figyelemmel az ökölvívás rajongói, hanem az érintett országokban is, de erről még folynak a tárgyalások.

A BoxingONE Championship legfrissebb hírei, a versenynaptár és az aktuális tabella a www.boxingone.com oldalon tekinthető meg. A B1 nyitómérkőzésére április 15-én, Temesváron kerül sor, ahol a helyi „Oroszlánok” a galántai „Kölyköket” fogadja.
Ha tetszett az írás, oszd meg.
Mond el a véleményed
Legolvasottabb
80 másodperc alatt „postázta” üzenetét
5665
Fekete László ambiciózus tervei
12589
Andy Ruiz Jr 12,5 kilóval könnyebb, mint Joshua ellen
373
Demetrius Andrade pontozással győzte le kihívóját
3068
Felkapott

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

Az Adatvédelem oldalon megtalál minden információt a sütikről és adatvédelemről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmonokli.comMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmonokli.comA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év
Fel