Visszatér Keszthelyre a női EU-bajnokság

2013. 06. 26. 21:52
Visszatér Keszthelyre a női EU-bajnokság

Első alkalommal rendeznek női EU-bajnokságot összevonva minden korosztály részére egy verseny keretében, amely így monumentális méreteket ölt. A junior és ifi korcsoport mellett a felnőttek is összemérik tudásukat Keszthelyen.

A női EU-bajnokság erősségére jellemző, hogy mindkét európai londoni olimpiai bajnok, az angol Nicola Adams (51 kg), valamint az ír szupersztár Katie Taylor (60 kg) is tiszteletét teszi a Balaton partján. Az angol Savannah Marshall (75 kg) személyében egy további aktuális világbajnok is szerepel a nevezési listán, így a mennyiség minőséggel fog párosulni a keszthelyi versenyen. 

Keszthely már két nemzetközi seregszemlét rendezett az elmúlt három esztendőben, elsőként 2010-ben a felnőtt női EU-bajnokság egyszer már otthonra talált a Balaton-parton. A magyar női ökölvívó válogatott a csapatverseny második helyén zárt három esztendővel ezelőtt. A húsz nemzet 107 ökölvívójának részvételével lezajlott eseményen a szegedi Nagy Bianka és kétszeres világbajnokunk, Kovács Mária arany-, Ancsin Katalin, Nagy Tímea és Sándor Katalin ezüst-, míg Dobrádi Csilla valamint Némedi Csilla bronzérmet szerzett.
 
A viadal fényét három évvel ezelőtt emelte az akkor frissen megválasztott köztársasági elnök, Schmitt Pál is, aki nemcsak tiszteletét tette a Balaton-parti városban, hanem beszédet mondott, és érmeket adott át. A hazai ökölvívásnak hatalmas presztízssiker volt, hogy köztársasági elnökünk megjelent az eseményen, és ennek híre még Törökországban is nagy visszhangot keltett. Az Európai Ökölvívó Konföderáció (EUBC) akkori elnöke, a francia Humbert Furgoni is jelen volt Keszthelyen.
 
Egy évre rá a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) ismét Keszthelyre bízta egy kontinentális verseny megrendezését. Junior ökölvívóink Farkas József vezetésével minden korábbi rekordot megdöntöttek ebben a korosztályos Európa-bajnokságon, az öt megszerzett érem minden előzetes várakozást felülmúlt. A kecskeméti Herczeg Norbert (54 kg) és a kőszegi Hámori Ádám (75 kg) virtuóz bokszot bemutatva lett aranyérmes. Bársony Bernárd (57 kg), Sinkó Krisztián (63 kg), valamint a debreceni Komor László (+80 kg) bronzéremmel és pozitív élményekkel térhetett haza.
 
A jelenlegi női válogatottnak is hasonló célja van, minél kellemesebb meglepetést szerezni hazai környezetben. Válogatottjaink dr. Kovács László szövetségi kapitány és Seres Attila vezetésével június 17-től közös felkészüléssel hangolódnak a keszthelyi seregszemlére. A két hét közös munka remek csapategységet alakított ki a minden eddiginél népesebb magyar delegáció soraiban, összesen 31 női bunyósunk húz kesztyűt a versenyen.
 
"Egyszerre három női korosztály ilyen nagy létszámban még sohasem készült együtt Tatán, ez szakmailag is nagy kihívást jelentett nekem és kollégáimnak, Seres Attilának, Szabó Teréznek, valamint Nagy Lajosnak. Az elit kategóriában többen munka mellett szerepelnek majd a keszthelyi versenyen, így számunkra nehéz volt összehangolni a felkészülést, és azt, hogy a fiatalabbaknak példát mutathassanak. A felkészülést alapvetően sikeresnek értékelem, az ifik és a juniorok között egyértelműen látszik a fejlődés, az eredményeket elsősorban tőlük várom. Örömteli, hogy a horvátok együtt készültek velünk néhány nap erejéig, és a közös kesztyűzés emelte a szakmai munkánk minőségét" - értékelte a tatai tapasztalatokat a szövetségi kapitány.
 
"A felkészülés remekül halad, az ifjúsági korosztály teljes csapattal vesz részt majd a versenyen, ők a legütőképesebb, egyértelműen tőlük várom a legjobb teljesítményt. Wurst Nikolett (51 kg), Nagy Kornélia Kitti (57 kg), Csősz Nikolett (64 kg) és Szatmári Petra (81 kg) egyaránt az aranyéremért szállhat harcba ebben a korosztályban. Az elit kategóriában világbajnokunk, Kovács Mária (81 kg) és Nagy Bianka (64 kg) számít esélyesnek, míg sokat várok Némedi Csilla (54 kg) harcosságától is. A juniorok között Hegedűs Diána (70 kg) a húzóember, idén már több értékes győzelmet is bezsebelt, ő már rendszeresen az ifjúsági és a felnőtt válogatottal szerepel. A junioroknál meglepetést okozhat Viglási Alexandra (50 kg), és a kick-boxban már eredményes Kiss Szabina (52 kg) is." - összegzett Seres Attila.
 
 
kovacs-maria-resized_20130624215343_24.JPGkovacs-maria-resized_20130624215343_24.JPG
Kovács Mária ismét EU-bajnok lehet Keszthelyen
 
A keszthelyi női EU-bajnokságon összesen 23 nemzet 219 versenyzője vesz részt, ami majdnem teljesen megegyezik a minszki felnőtt férfi Európa-bajnokság mezőnyének létszámával. A felnőttek között 106 ökölvívó, az ifjúságiak mezőnyében 61 hölgy, míg a juniorok megmérettetéseire 52 fő nevezett. Az edzőkkel, a bírókkal, és a csapatvezetőkkel együtt majdnem 400 főből áll a verseny delegációinak létszáma. Hazánk mellett népes csapattal képviselteti magát több sportági női nagyhatalom is, többek között Lengyelország, Törökország, Írország, Franciaország, Németország, Olaszország és Anglia is.
 
A felnőttek között az olimpiai súlycsoportok nagyon sűrűek, legjobbjainknak minden tudásukra szüksége lesz, hogy éremhez jussanak. A Vb-negyeddöntős Ancsin Katalin számára (51 kg) nemcsak az olimpiai bajnok angol Nicola Adams, hanem az Eb-bronzérmes bolgárSztojka Petrova, a Vb-negyeddöntős francia Lydia Boussadia, a Vb-ezüstérmes olasz Terry Gordini, és a lengyel Sandra Drabik is igen komoly ellenfél lesz.
 
nagy-bianka_20130624215615_51.jpgnagy-bianka_20130624215615_51.jpg
Nagy Bianka is esélyes Keszthelyen
 
Az olimpiai súlycsoportnak számító könnyűsúlyban (60 kg) a magyar színeket képviselő Benke Sára szinte újoncnak számít a nemzetközi mezőnyben, így tőle csodaszámba menne egy esetleges éremszerzés. Az említett ír Katie Taylor nemcsak olimpiai bajnoki címet szerzett Londonban, de négyszeres világbajnoknak is mondhatja magát, így Keszthelyen is abszolút favoritnak számít. A Vb-bronzérmes angol Natasha Jonas, a szintén Vb-harmadik lengyel Karolina Graczyk, az EU-bajnok francia Estelle Mossely, a korábban ifjúsági kontinenselső bolgár Szvetlana Kamenova Sztaneva, és a kétszeres EU-bronzérmes finn Mira Potkonen is komoly eredményekkel rendelkezik a mezőnyben.
 
A harmadik olimpiai kategóriában, a középsúlyban (75 kg), az egy súllyal feljebb kétszeres Vb-bronzérmes Nagy Tímea nem akármilyen ellenfelekkel szemben mérheti össze tudását. Nemcsak az aktuális világbajnok angol Savannah Marshall, de az Eb-ezüstérmes holland Nouchka Fontijn, az ifjúsági világbajnok svéd Love Holgersson, a számos nagy nemzetközi tornát nyerő lengyel Lidia Fidura, és a Kovács Marikát a tavalyi világbajnokságon legyőző német Andrea Strohmaier is kesztyűt húz a Balaton partján.
 
Az elit kategóriában legjobb esélyeinket a nem olimpiai kategóriákban kell keresnünk, a korábban kétszeres világbajnok, rendkívül rutinos Kovács Mária ezúttal a 81 kilósok mezőnyében próbál szerencsét, ahol minden esélye megvan arra, hogy aranyérmet szerezzen. Legnagyobb ellenfele az ifjúsági Vb-bronzérmes, sokat fejlődő német Sarah Scheurich lehet. Nagy Bianka (64 kg) három évvel ezelőtt aranyérmet ünnepelhetett Keszthelyen, erre most is nyílik esélye az egy súllyal lejjebb lépő szegedi ökölvívónak. Az angol Chantelle Cameron három esztendeje ezüstérmes volt ebben a súlycsoportban Keszthelyen, és azóta rengeteget fejlődött, így Bianka legnagyobb ellenfele ő, a kategóriában nagyon magasnak számító Vb-ezüstérmes lengyel Magdalena Wichrowska-Stelmach és az Eb-bronzérmes cseh Martina Schmoranzová lehet.
 
Világbajnoki bronzérmesünk, Némedi Csilla (54 kg) a tavalyi kínai világbajnokságon is nagyon közel járt ahhoz, hogy éremmel térhessen haza, erre minden esélye meglesz Keszthelyen is, ahol hazai környezetben bizonyíthat ismét. A világbajnok lengyel Karolina Michalczuk ezúttal visszatér ebbe a súlycsoportba, és 34 évesen is favoritnak számít, míg a Vb-bronzérmes angol Lisa Whiteside és a több tornán sikeres német Azize Nimani is roppant erős.
 
Az ifjúsági válogatottunk évek óta remekül teljesít a nagy nemzetközi tornákon is, a tavalyi esztendőben a lengyelországi kontinensbajnokságon egy ezüst-, illetve három bronzérmet szerzett a korosztály. A Vb-negyeddöntős Szatmári Petra (81 kg), a roppant erős Wurst Nikolett (51 kg), valamint a két junior Vb-bronzérmesünk, Nagy Kornélia Kitti (57 kg), és Csősz Nikolett (64 kg) is megérett arra, hogy a dobogó legfelső fokára álljon, de Faragó Orsolya (54 kg), Korcsmáros Mercédesz (69 kg), és Kaszanyi Fanni (75 kg) is rendelkezik elegendő nemzetközi tapasztalattal ahhoz, hogy kellemes meglepetést szerezzen az ifjúsági mezőnyben Keszthelyen.
 
Az ifjúsági korcsoportban esélyeseink közül Wurst Nikinek a junior Európa-bajnok angol Crystal Barker, Nagy Kornélia Kittinek az aktuális ifjúsági Európa-bajnok lengyel Paulina Jakubczyk, Csősz Nikinek az ír Austeja Aucite, a lengyel Roksana Wysmyk, míg Szatmári Petrának a junior Eb-aranyérmes lengyel Martyna Gil lehetnek a legnagyobb ellenfelei, akiket mindenképpen le kell győzniük, amennyiben a dobogó legfelső fokára szeretnének lépni. A korosztályban külön ki kell emelni a holland Alicia Holsken (54 kg) képességeit, aki az elmúlt három esztendőben mindössze két vereséget szenvedett.
 
Junior csapatunkból kiemelkedik Hegedűs Diána (70 kg), aki a tavalyi lengyelországi korosztályos Európa-bajnokságon egészen a döntőig menetelt, ahol betegsége miatt végül nem tudott ringbe lépni, de képességei garanciát jelentenek akár az aranyérem megszerzésére is. A korcsoportban üde színfolt lehet Viglási Alexandra (50 kg), Kiss Szabina (52 kg), a tavalyi junior Eb-n is szereplő Varga Krisztina (57 kg), és Posta Daniella (60 kg), míg többen első alkalommal vehetnek részt nagy nemzetközi versenyen, így számukra remek erőfelmérő lehet a keszthelyi EU-bajnokság.

Írta és fényképezte: Kincses Tibor - boxing.hu
Ha tetszett az írás, oszd meg.
Mond el a véleményed
Legolvasottabb
David Price megerősítette, hogy visszavonult
8393
Oleksandr Usyk legyőzte Joshuát, ő a nehézsúly új egyesített világbajnoka
6786
Horror kiütéssel tért vissza Callum Smith - videó
6343
Naseem Hamed elég durván nekiment Anthony Joshuának
6101
Felkapott

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

Az Adatvédelem oldalon megtalál minden információt a sütikről és adatvédelemről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmonokli.comMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmonokli.comA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év
Fel