TEK Küzdősport gála: Dübörgött a ring

2014. 10. 10. 23:32
TEK Küzdősport gála: Dübörgött a ring

Hagyomány, hogy a rendészeti testületek tagjai a különböző küzdősport irányzatokban és szabályrendszerben is kipróbálják magukat. Az ok egyszerű:a mindennapi munkatevékenység kisebb-nagyobb mértékben kapcsolódik küzdősportokhoz.

Az utóbbi években a verseny megszervezését a Terror Elhárító Központ (TEK) vállalja magára. Egyre jobb színvonalú rendezvényeknek tapsolhat a szép számú szurkolósereg. Az is kuriózum, hogy a verseny BUDO-gálaként működik, hiszen több irányzatban is rendeznek megmérettetést. Ezt amúgy a nap sztárvendége, a négyszeres profi K-1 világbajnok holland Sammy Schilt is kiemelte.

 Így történt ez most is, hiszen három ring és hat tatami küzdőtér működött folyamatosan a SZIMA rendezvény csarnokban.. Természetesen a versenyek lebonyolításból oroszlánrészt vállaltak a sportági szakszövetségek is, hiszen az induló versenyzők egyben a Ő sportolóik is.
    A kick-box irányzat kedvelői ezúttal a K-1 szabályrendszer versenyeit tekinthették meg. A korábbi évekhez képest javult a ringes színvonal, egre kevesebb az olyan versenyző, akit a főnöke küld kötelező jelleggel a „darálóba” felelőtlenül.
 Az idei gála mégsem a bajnoki címek eldöntése miatt marad emlékezetes, hanem a verseny gálaműsora miatt. A Magyarország - Kína   K-1 csapattalálkozó nagyon jó mérkőzéseket hozott. A kínai különleges erők kiképző főnöksége olyan sportolókat hozott Kínából, akik, bár idegen volt számukra a K-1 szabályrendszer, igen csak odatették magukat a ringben, agresszív küzdelem felfogást produkálva.  A küzdelmeket nem sportversenynek, inkább harcnak fogták fel, néha túlzott vehemenciával. Így akadtak nem csoda,hogy a négy csapatmérkőzésből kettő idő előtt ért véget.
 Az gála első mérkőzést Petrina Pál vívta k-1 60 kg-ban a kínai Shi Ji Hu-val. A kínai fiú az elején nekiesett Palinak, aki átvészelte ezt a magyar  szemnek szokatlan támadássorozatot. Ezzel együtt a kínai fiú elvitte a menetet. A második menetben a kínai kifulladt, Perina beleerősített,így csökkent a különbség.
A harmadik menet végén megfordult a”trend” és Petrina támadott. Ha még lett volna  még fél perc, akkor a mérleg nyelve is magyar fiú felé billenhetett volna, de így is megállta a helyét, amit a szoros, 2:1 arányú pontozásos vereség is jelzett. Méltán kapta meg a hálás közönség tapsát.
 A második mérkőzés talán az egész nap legizgalmasabb összecsapását  hozta. Benedek Zsolt (Békés megyei Katasztrófavédelem) majd egy éves kihagyás után lépett a ringbe. Ellenfele a kínai Feng Xing Li volt. Látványos, őszinte küzdelem jellemezte a mérkőzést már az első pillanattól, két jól felkészített versenyző csapott össze. Benedek Zsolt többet talált, jól használta rúgástechnikáját, és az erejét is jól osztotta be. Megérdemelten nyert a közönség tombolása közepette 3:0 arányban. Ezzel egyenlített a magyar válogatott.
     A harmadik mérkőzésen pedig ismét a magyar versenyző győzött. Szabó László (készenléti rendőrség) az utálatos stílusú Cui Fei-t kapta. Itt ütközött ki legjobban, hogy a kínaiak inkább egy sok birkózó elemet tartalmazó szabályrendszerhez tartoznak:Főképen a mérkőzés elején a kínai fiú egyszerűen felemelte és ledobta Szabó Lacit. Sok dulakodás is tarkította a küzdelmet. A harmadik menet elején, döntetlen állásnál megsérült a kínai versenyző sípcsontja, és a versenyorvos – a kínaiak tiltakozása ellenére – nem engedte tovább a mérkőzést, így technikai K.O.-val győzött a magyar versenyző, aki csakúgy, mint Petrina Pál és Benedek Zsolt- a Békéscsabai Lakótelepi SE-Energy Gym tagja és edzőjük Hricsovinyi Károly. Kár, hogy nem ment végig a mérkőzés, mert az ilyen szoros mérkőzés akkor igazán jó, ha a ringben, versenyzéssel dől el.
               Az utolsó mérkőzésre a veterán TEK versenyző, Török Imre állt ki a kínai ellenében. Imre igazán nem érezte ezt a mérkőzést, sokat dulakodott, inkább a kínai Man Jiang Gang talált és ért el pontokat. A második menet elején aztán véget ért a küzdelem. A kínai egy hatalmas köríves fejrúgást vitt be fejre , s ez a mérkőzés végét jelentette, K.O.! kínai győzelem. Így Magyarország – Kína csapattalálkozó igazságos, 2:2 arányú döntetlenre végződött.,
   A TEK gála keretében életmű díj elismerések átadására is sor került. Shihan Furkó Kálmán a kyokushin karate, Antal János a shotokan karate , Kelemen Isván a Ju-jitsu , Kecskés Sándor shotokan karate, Gyebnár Ferenc, Judo, karate, ju-jitsu, mellett kick-box sportemberek  is elismerést kaptak. Galambos Péter, mint az All-Style Karate egyik meghatározó megalapítója a (néhai Koncz Jánossal,) Katona Attila a full-contact válogatott szövetségi kapitánya a K-1 versenyek elterjesztéséért, Rehák György pedig a hazai thai-boksz sikertörténetéért kapott életmű díjat. 
                                                       Riport Galambos Péterrel
 
A TEK küzdősport gála emlékezetes eseménye volt, amikor a magyar harcművészetek és küzdősportok kimagasló, meghatározó személyiségei vehettek át életmű díjat.
A Magyar Kick-box Szakszövetség tagjai közül Rehák György szövetségi edző, a hazai thai-box fejlesztésében végzett kimagasló munkájáért, Katona Attila full-contact szövetségi edző, a K-1 szabályrendszerű küzdelmek honi elterjesztéséért vehetett át kristályvázát és nem utolsó sorban … Galambos Péter! A Magyar Kick-box Szövetség alelnöke, a Bírói és az Övvizsga Bizottság elnöke, a WAKO kick-box világszövetség egyik legrutinosabb és legtekintélyesebb versenybírója.
Ezek fajsúlyos, fontos posztok, de Galambos Péter nem ezért kapta életműdíját. Annak idején, a néhai Koncz Jánossal ketten kezdték azt az irányzatot szervezni, amit akkor All-Style Karaténak neveztek és most világszerte kick-box sportnak hívnak. Erről az úttörő munkáról is kérdeztük az ünnepeltet…

- Hogy élte meg azt, hogy a nagy nyilvánosság előtt életmű díjat vehetett át?
- Váratlan volt, nem számítottam rá. Ezeket az életmű díjakat általában azoknak szokták adni, akik pályájuk végén, vagy közvetlenül annak befejezése előtt állnak. Én még koránt sem érzem így, ezért úgy értékelem, hogy ez az elismerés inkább az egész sportágunknak szóló gesztus, kétségtelen, hogy én vagyok a legrégebben benne a kick-boxban, ennek ellenére úgy éltem meg, hogy ez nem elsősorban a személyemnek szólt.

- Én azért ez kicsit másképpen látom. Rendkívül illusztris körben vehette át a díjat. Ha csak Furkó Kálmán, Antal János, Kelemen István mesterekre gondolok. Milyen kapcsolatban volt velük korábban?
- Én akkor kezdtem el a shotokan karatét, amikor Antal János megjelent Magyarországon, és el kezdte oktatni, terjeszteni a shotokant. 1975-ben találkoztam először a shotokan karatéval és 1976-ban úgy döntöttem, hogy elkezdem. Akkor Antal János számomra egy elérhetetlen feketeöves mester volt, tanítványai között – többek között - voltak Kecskés Sándor és Bíró György. Természetesen kapcsolatban voltam Furkó Kálmánnal is, az egykori (mára már elfeledett) Karate Szakbizottságban, amely akkoriban, a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején a Judo Szövetségen belül működött és a karate sportot irányító, államilag elismert testület volt (az említettek is itt vehettek át az életmű díjat).

- Amikor annak idején, a karatéról az all-syle-ra„váltottak” Koncz Jánossal és elkezdték az új stílust Magyarországon terjeszteni, gondoltak arra, hogy milyen „kifutása” lesz ennek?

- Nem hiszem, hogy gondoltunk erre, nem is tudtuk ezt felmérni. Hogy ez hova fejlődött, az nem csak a mi tevékenységünk eredménye, hanem sok más tényezőé is. Egy biztos volt, hogy azok az emberek, akik a távol keleti harcművészeteket megszeretik, nem teljesen ugyanolyan gondolkodású emberek, amilyen Koncz János vagy én voltam annak idején. Tény, hogy az akkori karate életet egy nagyon szigorú, merev hieharchikus viszonyrendszer jellemezte, amely sok tekintetben nekünk nem tetszett. Mi szerettünk volna újdonságokat keresni, fejlődni, a karatét, mint egy sportszerűen is művelhető mozgásformát gyakorolni. A karate akkori vezetőinek az elképzeléseibe ez nem fért bele, s ez, megítélésünk szerint a perifériára kerülés veszélyével fenyegetette az irányzatunkhoz tartozó klubjainkat. Ekkor ismertük meg a számunka színesebb, dinamikusabb mozgásrendszert, a kick-boxot s úgy döntöttünk, hogy új utat keresünk.
- Utalt arra, hogy még messze nem érzi a pályafutásának a végét. Adódik a kérdés, melyek a jövőbeli tervei, egyáltalán elgondolkodott e már azon, hogy mire számít az elkövetkezőkben?

- Megmondom őszintén, nem gondolkodtam ezen. Megpróbálom megőrizni minél tovább az aktivitásomat. Az idő adja a feladatokat, másrészt nem szeretnék kitérni ezek elől. Az viszont nagyon fontos a számomra, hogy azoknak, akiknek most a vezetője vagyok és akiknek - úgy érzem - még tudok adni valamit, azok ezt valójában igénylik e, elfogadnak e engem és a tudásomat, tapasztalatomat. Amennyiben úgy érzem, hogy akár a személyiségem, akár a tudásom, vagy az aktivitásom értékelésében bármilyen negatívum akad, akkor rögtön kilépek ebből, mert nincs szánalmasabb annál, mint amikor valaki „őskövületként” megmarad ott, ahol már másoknak kellene lenni. Most ezt szerencsére még nem érzem, sőt jól érzem magam ebben a közegben, ezért még nem gondolkodom a befejezésen.
Eredmények
K-1 Veterán
80 kg.
1.Farkas Péter (TEK)
2.Jiss Imre (ORFK)
3.Horváth József (Csongrád.m. RFK)
 
Felnőtt férfi
70 kg.
1.András Péter (Komárom-Esztergom M. RFK)
2.Bokros Zsolt (Miskolczi RSZK)
3.Perge Bence (Miskolci RSZK)
75 kg.
1.Vinis Csaba (BRFK)
2.Kiss Sándor (Miskolci RSZK)
3.Nagy Ádám (Hajdú-Bihar m. RFK)
80 kg.
1.Császár Gábor (Készenléti Rendőrség)
2.Kövesi Tibor (Pest m. RFK)
3.Kis Máté Olivér (Szegedi RSzKI)
85 kg.
1.Asztalos Zoltán (TEK)
2.Kovács Gábor (TEK)
3.Staudt György (Készenléti Rendőrség)
90 kg.
1.Kulacsik Mirkó (TEK)
2.Csontos Péter (Miskolci RSZKI)
3.Lázár Zoltán (Somogy m.RFK)
95 kg.
1.Molnár Zoltán (TEK)
2.Kozsák György (Készenléti Rendőrség)
3.Varsányi Márk (Somogy m. RFK)
+95 kg.
1.Droppán Attila (BRFK VIII.Ker Fk.)
2.Kővári Milán (TEK, Paks)
3.Kertész Sándor (Miskolc i RSZKI)
Nők:
60 kg.
1.Busa Gabriella (Csongrád m. RFK)
2.Balogh Mária (TEK)
3.Bordás Annamária (Pest m. RFK)
 
Ha tetszett az írás, oszd meg.
Mond el a véleményed
Legolvasottabb
Presztízscsata - Káté Gyula és Klasz Árpád áprilisban összecsap
5691
Elhunyt a Herceg, Tommy Morrison
32805
Piszkos, brutális harc, aminek kórház lett a vége
4292
Ifj. Süllős Gyula, a küzdősportok mecénása
1481
Felkapott

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

Az Adatvédelem oldalon megtalál minden információt a sütikről és adatvédelemről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmonokli.comMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmonokli.comA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év

A statisztikai adatok gyűjtése anonimizált formában történik, így a látogató semmilyen módon nem azonosítható ezen sütik tartalmából. Ezen sütik segítségével tudjuk figyelni, hogy viselkednek a látogatók, ezzel is segítve minket a legjobb szolgáltatás nyújtásában.

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_gamonokli.comA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.2 év
_gidmonokli.comA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.Munkamenet vége
_gat_*monokli.comA Google Analytics használja a lekérések gyakoriságának szabályzására.Munkamenet vége
Fel