Mi az IMAF?

2013. 10. 02. 09:55
Mi az IMAF?

1980-ban Che Cheng Chiang azzal a céllal érkezett az Egyesült Államokba, hogy megmutassa, megismertesse a nyugati világgal a kínai Kung Fu-t.

1980-ban Che Cheng Chiang azzal a céllal érkezett az Egyesült Államokba, hogy megmutassa, megismertesse a nyugati világgal a kínai Kung Fu-t. Elsőként megalapította az Amerikai Kung Fu Szövetséget illetve a Kínai Kung Fu Akupresszúra Központot Los Angelesben. Ideje legnagyobb részében harcművészetet oktatott térítésmentesen és emellett tradicionális kínai gyógyszerekkel gyógyította pácienseit. Ennek eredményeképpen a kínai Kung Fu közkedveltté vált. 1981. június 30-án megalakult a Nemzetközi Harcművész / Kung Fu Szövetség, ami a mai szövetség alapjait fektette le. Manapság a szövetségnek 76 tagszervezete és több mint 200.000 tagja van világszerte. Mára a Kung Fu-t és a harcművészeteket lelkes oktatók oktatják szerte a világban, megmutatva képességeiket és a magas szintre fejlesztett tudásukat.
Dr. Che Cheng Chiang 2004-ben megkapta az elnöki kitüntetést, amelyet négy republikánus elnök adományozhatott: Ford, Reagan, Bush és George W. Bush. Más érdemei elismerése jeléül megkapta kitüntetését kiemelkedő közreműködésért illetve megkapta a díszpolgári címet és a város kulcsát Los Angeles polgármesterétől. Négyszer kapott különleges kitüntetést Kalifornia államától. 2008-ban meghívást kapott a Republikánus Nemzeti Bizottság Konferenciájára és az elnöki vacsorára. Itt megkapta a Republikánus Párt életműdíját. 2009-ben Barack Obama életműdíjjal tüntette ki valamint 2010-ben beválasztotta a Demokratikus Nemzeti Bizottság tagjai közé.
 
Mind az IMAF (Nemzetkőzi Harcművészeti Világszövetség) mind az IKFF (Nemzetkőzi Kung-Fu Világszövetség) számos kategóriában biztosítja a lehetőséget a színvonalas versenyzésre. Lesznek formagyakorlatok, fegyveres formagyakorlatok, különböző küzdelmi szabályrendszerek, pusztakezes Knock Down karate, kesztyűs Sanda Kung-Fu küzdelmek, Japán és Koreai eredetű stílusok egyaránt.
 
A világ több kontinensén rendezték már meg a bajnokságot, s ezeken a magyar ShaoLin Kung-Fu válogatott is többször részt vett, nagy sikerrel.
 
1987 Robert Lyons Sifu, a magyar csapat edzője, a magyarországi ShaoLin Kung-Fu meghonosítója világbajnok lett.
 
Jelentősebb sikereink:
1997 Argentína, Mendoza - a magyar csapat világbajnok, 3 egyéni érem
1999 Budapest - a magyar csapat világbajnok, 16 egyéni érem
2001 Japán, Tokió - a magyar csapat világbajnok, 22 egyéni érem
2005: Olaszország, Milánó - 10 egyéni érem
2011 USA, Los Angeles - magyar ShaoLin csapat 1. hely
 
IMAF Világkupák
Az első Világkupa Los Angelesben került megrendezésre 1987-ben. Ekkor határozta el a szervezet, hogy kétévente fogja megrendezni az eseményt.
2. Világkupa: Los Angeles, USA, 1989. szeptember
3. Világkupa: Madrid, Spanyolország, 1991. november
4. Világkupa: Los Angeles, USA, 1993. június
5. Világkupa: Cordoba, Spanyolország, 1995. április
6. Világkupa: Mendoza, Argentína, 1997. október
7. Világkupa: Budapest, Magyarország, 1999. október
8. Világkupa: Tokyo, Japán, 2001. október
9. Világkupa: Asuncion, Paraguay, 2003. július
10. Világkupa: Milánó, Olaszország, 2005. december
11. Világkupa: Kaohsiung, Taiwan, 2007. november
12. Világkupa: Seoul, Dél-Korea, 2009. május
13. Világkupa: Mendoza, Argentína, 2011. szeptember
14. Világkupa: Érd, Magyarország, 2013.
 
Kiemelkedőbb magyar Kung-Fu eredmények
1999: IMAF Világkupa, Magyarország, Budapest
Rövid fegyveres külső stílus
Férfiak:
Világbajnok: Ambruzs Szabolcs
Egyesület: Saolin Csung Hop Kuen
Edző: Dr. Robert Lyons
Nők:
3. hely: Milo Viktória
Egyesület: Saolin Csung Hop Kuen
Edző: Dr. Robert Lyons
Hosszú fegyveres formagyakorlat
Férfiak:
Világbajok: Ligeti Ernő
Egyesület: Saolin Csung Hop Kuen
Edző: Dr. Robert Lyons
Szabad stílusú formagyakorlat
Férfiak:
Világbajnok: Kovacsek Zoltán
Egyesület: Saolin Csung Hop Kuen
Edző: Dr. Robert Lyons.
2. hely: Ambruzs Szabolcs
Nők:
Világbajnok: Milo Viktória
Tradicionális belső formagyakorlat
Férfiak:
3. hely: Kovács Géza
Egyesület: Saolin Csung Hop Kuen
Edző: Dr. Robert Lyons
Tradicionális északi formagyakorlat
Férfiak:
Világbajnok: Seflek József
Egyesület: Saolin Csung Hop Kuen
Edző: Dr. Robert Lyons
 
Nem VB címekért folyó számok:
Rövid fegyveres gyakorlat
Férfiak:
1. hely: Vadas Mihály
Csapat formagyakorlat
1. hely: Saolin kung-fu I(Magyarország)
3. hely: Saolin kung-fu II (Magyarország)
Csapat fegyveres formagyakorlat
1. hely: Saolin kung-fu (Magyarország)
2. hely: Déli Sáska (Magyarország)
Csi-kung
1. hely: Ambruzs Szabolcs
2. hely: Bányai
3. hely: Kiss L.
Forrás: újságcikk. Szerző: Csanálosi, Tóth A.
2005: IMAF Világkupa, Olaszország, Milánó
Helyezések, eredmények:
Fogd Viktória, 1. hely
Dr. Kőszegi Andrea, 3. hely - kétélű egyeneskard
Shiheng Ambruzs Szabolcs, 2. hely - chi-kung
Shiheng Bíró Gergely, 2. hely - chi-kung
Shiheng Sokorai Viktor, 2. hely - küzdelem (full-contact)
Kövér Kristóf, 2. hely
Molnár Hajnalka, 1. hely - Tai-ji
Jablonkai Csanád, 2. hely - pusztakezes állatforma
Kisvári László, 2. hely - pusztakezes forma
Dávid István, 1. hely - hosszú fegyver
 
2001 Japán, Tokió - a magyar csapat világbajnok, 22 egyéni érem
Serflek József Sifu megnyeri a mesterek tornáját és életműdíjat kap.

2010: Sikeres világrekord kísérlet, Magyarország, Budapest
A Chi-kung egészségnap alkalmából a Puskás Ferenc stadionban 2010 ember végezte egyszerre A Shi Xing Dao ShaoLin Ba Duan Jin, a nyolc brokát tekercs egészségmegőrző energetikai gyakorlatsort. A világrekord megdöntését a Magyar Shaolin Szövetség tagjai vezényelték le.
2011: IMAF Világkupa, USA, Los Angeles
Csapat bemutatók:
Magyar Shaolin csapat, 1. hely
A Shaolin Kung-Fu
A Shaolin Kung-Fu az ember testét és lelkét edzi. A testet azért kell edzeni, mert össze kell tudni kapcsoltatni az idegrendszert az izomzattal és egészségesek leszünk tőle. Meg tudjuk védeni magunkat a külső támadások ellen, és fejleszti a reflexet is. A lélek edzésével nyugodt szívet kapunk, ezzel sok bölcs dologra rájövünk, és jobban meg tudjuk ismerni az életet, a különböző tárgyakat és az univerzumot. Akinek mind a kettő megvan, az van a legfelsőbb szinten. Ezt hívjuk a chan és a wu egyesülésének.
 
A Shaolin templom
A Song San Shaolin templomot i.u. 495-ben alapították. Henan tartomány Teng Feng városától 13 km-re észak-nyugatra, a Song San nyugati részén lévő Wu Ru Feng és a Shao Shi hegy között. A templom a Shao Lin patak folyásánál, hatalmas hegyek ölében található.
A Shaolin templom környezetének hangulata, az érdekes kövek, a gyönyörű, madárhangokkal teli erdő és a látvány csodálatos, rendkívül vonzó minden ember számára.
I.sz. 495-ben egy indiai buddhista pap, Ba Tuo elment Kínába, hogy terjessze a Chan Buddhizmust. Találkozott az akkori császárral, aki építtetett egy templomot a Song Shan hegységben a Shao Shi hegy lábánál. A templomot sűrű erdő vette körül, a nevét pedig a helyről kapta, ezért lett Shao Lin templom. Ba Tuo sok embert fogadott tanítványának, tanításának ideje alatt a templom hírneve egyre nőtt. Ezért is nevezzük Ba Tuo mestert az első generációs Shao Lin Shao Lin templom főapátjának. Két kiemelkedő tanítványa Sen Zhou és Hui Gnang kíváló harcosok lettek és magas szintet értek el a Buddhizmusban is. I.sz. 527-ben Shi Jia Mo Ni-nak a 28. generációs tanítványa Pu Ti Da Mo, Jin Linen keresztül Luo Yang városába érkezett, majd onnan a Song Shan hegységbe vándorolt a Wu Ru Feng barlangjában 9 évet meditált, a Chan eszméjének, a Buddhizmus terjesztésének szentelte életét. I.sz. 536-ban indult el nyugat felé. Átadta a tudását Hui Ke-nek és attól kezdve a Shao Lin templomban is tanulmányozták a Chan-t. Néhány ezer hívővel lett tehát Da Mo a Chan első mestere és a Shaolin templomot nevezzük a Chan eredetének.
Később a kulturális Sui császár is a Buddhizmus terjesztését támogatta, nagy hangsúlyt fektetett a Shaolin templom megújítására. Az ott élő papok életkörülményeinek javítására hatalmas földeket adományozott a templomnak. A Tang-kor elején a harcos papok segítettek a császárnak fontos dolgokban, melynek fejében jutalmat kaptak. Li Shi Ming 500 fős harcos papbál álló csapatot toboroztatott, az akkori főpap pedig hadvezéri rangot kapott. Ebben az időben nagyon gyorsan fejlődött a templom, ezért a világ legjobb templomának nevezték, hírneve megnőtt. Song Shanban továbbfejlődött a templom, a papok száma2000-re nőtt. A Ming-korban a templom fejlődése felgyorsult. Több ezer pappal lett több a létszám, sok hős pap vitt véghez nagy jelentőségű tetteket, ezáltal híressé váltak. Ezt hívják „Shaolin tavaszi-őszi korszaknak". A Qing-korban az akkori hadseregnek köszönhetően tűzvész volt a templomban. Tönkrementek a főépítmények és nagy számban elégtek a formajegyző könyvek és az értékes hagyományőrző tárgyak. A Népköztársaság létrehozása után az állam nagyon fontos dolognak tartotta a templom újraépítését és felújítását. Ennek köszönhetően hamarosan egy teljesen nyugodt, csendes templom lesz belőle, a Shaolin kung fu pedig nagy segítséget fog nyújtani a kínai kultúra terjesztésében.
A Shaolin templom legrégebbi harci papjáról
A történetírás szerint Chou mester Ye-ben született, már gyerekkorában pap lett és levágták a haját. Kiváló harcos volt. Szabadidejében a falon járt, nagy súlyokat emelt, vagy azzal járt. Végül a mester megvilágosodott, felköltözött a hegyekbe, ahol sok tanítványt gyűjtött maga köré. volt a templom legrégebbi kiváló harcos papja, értett a Qi gong-hoz, a fegyverekhez. Például egy bottal le tudott győzni egy tigrist, úgy hogy nem öli meg. Továbbá egészségmegőrző gyakorlatokban is jártas volt. Buddhizmusban is nagy tudásra tett szert, rengeteg helyen járt tanítani és sok tanítványa volt. Amikor ő lett a templom főpapja, harcművészetet is tanított a tanítványainak, hogy jobban meg tudják védeni magukat.
 
Da Mo kapcsolata a Shaolin harci technikájával
Da Mo 527-ben szállt partra Guang Zhou-ban és a Guang Xiao templomban lakott, majd onnan a Song Shan hegységbe vándorolt, ahol Wu Ru Feng barlangjában 9 évet meditált. Ő volt a kínai Chan Buddhizmus alapítója, de nem ő a Shaolin templomé. Nem is értett a harcművészethez. Azonban tudása a Buddhizmusban hihetetlenül nagy volt.
 
A Magyar Shaolin Szövetségről
A magyar shaolin kung-fu megalapítója Sifu Robert Lyons 1993-ban kezdte el a shaolin chung hop kuen kung-fu oktatását. Az első időszakban 20 kiválasztott személynek kezdte el oktatni a shaolin kung-fut, akik előtte már más harcművészeti stílusokban jártasságot szereztek. A jó minőségű harcművészetre való igény és a mester pedagógiai érzéke rövid idő alatt 1000 tanulót vonzott, ezzel az egyik legnépszerűbb magyarországi kung-fu stílussá nőve.
1998-ban egy adományozó nagylelkűségének köszönhetően Robert Lyons mester megalapíthatta élete egyik álmát, egy önálló harcművészeti központot, a kerepesi Magyar Shaolin Templomot. Miután elkezdődtek a tanfolyamok és a bentlakásos képzés a templomban, 1999 februárjában egy kínai shaolin kung-fu bemutató csoport érkezett Magyarországra. Egyik vezetőjük a kínai shaolin templom 32. generációs shaolin papja, a Sifu shaolin kung-fu testvére Shi Xing Hong egyeztetve a kínai shaolin vezetéssel Magyarországon maradt, hogy népszerűsítse a shaolin kung-fut. Innentől az északi és a déli shaolin kung-fut is oktatják magyar shaolin templomban. Az elkövetkezendő években magyar shaolin delegációk jártak a kínai shaolin templomban és kínai shaolin delegációk a magyar shaolin templomban, hogy ezzel a magyar shaolinok a világ egyik legismertebb shaolin közösségévé váljanak.
A 2000-es években sorra alakultak a shaolin kung-fu egyesületek. Ezek a shaolin kung-fu csoportokra épültek különböző helyszíneken.  Törökbálinton a Wushu és Shaolin Kung-Fu Egyesület, Budakeszin és Kerepesen a Sárkánykard Egyesület, Budapesten a Fehér Tigris Egyesület, Budafokon a Tűzmadár Egyesület, Miskolcon a Pagoda Egyesület, Alsónémedin az Acél Ököl Egyesület, Tatán a Silverblade Egyesület, a Budaörsi Verseny és Szabadidő Sportegyesület, az Érdi Shaolin Wushu és Sportakrobatika SE, Hatvanban a Lohan Shaolin Kung-Fu Egyesület, Kispesten a VSK Egyesület, és Kunszentmiklóson a Magyar Wushu Egyesület. Ezeknek a szervezeteknek a közös szándékából a központ fenntartása érdekében 2008-ban létrehozták a Magyar Shaolin Kung-Fu Közhasznú Szövetséget, melynek elnökévé Sifu Robert Lyonst választották meg.
A Magyar Shaolin Kung-Fu Közhasznú Szövetség munkája, hogy a shaolin kung-fu-t népszerűsítse Magyarországon, segítse a tagszervezeteit a technikai előrehaladásban és intézményi keretet adjon a Magyar Shaolin Központnak. A Magyar Shaolin Központ Sifu Robert Lyons vezetése alatt áll. Őt a Magyar Shaolin Kung-Fu Közhasznő Szövetség két alelnöke, Siheng Mike Sándor és Siheng Varga István segíti. A szövetség főtitkára Siheng Ligeti Ernő.
Ha tetszett az írás, oszd meg.
Mond el a véleményed
Legolvasottabb
Elment a harcos
16390
David Price megerősítette, hogy visszavonult
8542
Horror kiütéssel tért vissza Callum Smith - videó
6553
Naseem Hamed elég durván nekiment Anthony Joshuának
6229
Felkapott

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

Az Adatvédelem oldalon megtalál minden információt a sütikről és adatvédelemről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmonokli.comMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmonokli.comA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év
Fel