Kick-box EB: Kérdések, válaszok...

2010. 11. 04. 16:15
Kick-box EB: Kérdések, válaszok...

Az azerbajdzsáni Bakuban megrendezett WAKO Kick-box Ligh-contact, Low-kick és K-1 Európa-bajnokságon a magyar válogatott 2 arany, 3 ezüst és 4 bronzérmet szerzett. A korábbi évekhez képest még nehezebb, „könnyel, vérrel, verejtékkel” kövezett út vezetett, az eredményekhez. A kick-box folyamatosan változó és megújuló harcművészeti ág, s ebből a folyamatból a magyar szövetség sem maradhat ki. A szereplésről, a kick-box jövőjéről, szakmai tanulságokról szólnak a riportok.

Leyrer Richard- Dr.Leyrer Richárd, a WAKO alelnöke, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke mennyire volt megelégedve az Európa-bajnokság szervezettségével, és a lebonyolítással?
- Nagyon érdekes ország, események, keveredése az elégedettségnek és az elégedetlenségnek."A pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve" . A jó szándék egy másodpercig sem volt kétséges. Ekkora versenyhez viszont nem volt elégséges az apparátus, jó szándékú támogatókból, segítőkből, szponzorokból nagyon sok volt, de a szakavatott szervezőből már nem. Ennek ellenére színvonalasan lebonyolódott a verseny, de a WAKO apparátusa, a "Board" még soha nem dolgozott ennyit .Nagyon sokat kellett saját magunknak megcsinálni, de végül is ezért vagyunk. Összességében egy jó osztályzatot lehet rá adni.

- Nem gondoltak-e arra, hogy egy összeszokott csapat, team utazzon a helyszínre, akik az egész versenyt kézben tartanák?
- Fejlődünk, egyre több ország szeretne versenyt rendezni. Előbb utóbb erre is oda kell figyelni. Az biztos, olyan helyszínre a jövőben nem fogunk adni világversenyt, ahol előtte nem volt Világkupa, vagy nagyobb nemzetközi verseny, hogy megtapasztalja a szervezés minden problémáját.

- Hogyan értékelné a magyarok teljesítményét? Kezdjük a light-contacttal.
- A Világ rohamléptekkel halad előre, nálunk pedig egy kicsi botladozást érzek. Előre kellene lépni a hazai bajnokságok színvonalában, létszámában, utánpótlásügyben, minőségében, mert ez visszaüt. Generációváltás, sérülések, most megszakadt az a sorozat, hogy 1-3-ban vagyunk light -contact-ban. Jönnek fel a keleti országok. Fel kell vennünk a kesztyűt, ezért is szeretnénk 2013-ba Kadet ill. Junior Európa-bajnokságot rendezni,hogy a következő időszak utánpótlása erőteljesebb, jobb legyen.

- S milyen a ringesek teljesítménye?
- Ott is az a probléma, s az összes ringesre igaz, hogy a mérkőzésszámok, a ringes tapasztalat növelése, a hazai ringes tapasztalat elengedhetetlen ahhoz, hogy jó eredmény reményében jöjjünk egy világversenyre.

- Vagyis szélesre kell nyitni a kapukat minden irányzat előtt?
- A kick-box mindig nyitottságáról volt híres, hogy aki nálunk akart versenyezni, az megtarthatta identitását. Ezt tulajdonságunkat kell erősíteni ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a világgal.

- Végezetül milyen távlati versenyek várhatóak?
- Jövő évben Írországban, Dublinban rendezik majd meg a Junior és Kadet Európa-bajnoksághoz. Csodálatos környezetben minden adott lesz a versenyzéshez. A többi verseny? Bosznia, Törökország, Brazília – ott vannak a rendezők között. . Egyre többet kell utaznunk, eddig a résztvevő, távolabbi országok utaztak hozzánk, s most illik viszonozni.

A magyar kick-box light-contact válogatott a korábbi évekénél szerényebb eredményekkel érkezett haza Baku-ból, az Európa-bajnokságról.

Zrínyi Miklós mesteredző szövetségi kapitány véleménye így aktuális és érdekes.
Zrínyi Miklós.JPGZrínyi Miklós.JPG- Nagyjából az az eredmény jött ki, ami várható volt. Az ugyan nem volt belekalkulálva, hogy Dancsó Zoltán kiesik, de ez benne van mindig a pakliban, tizenvalahány év alatt előfordulhat egyszer. A mezőny olyan volt, amilyenre az elmúlt évek tapasztalatai alapján számítottam. Kiegyenlítődött a mezőny. Most az orosz csapat sem olyan jó, mint a korábbi években, bár az éremtáblázatot és a pontversenyt is ők nyerték. A stílussal gondjaim vannak. Néhány csapat a tradicionális light-contactot csinálja, sok ütés, mozgás, rúgás, a másik csapat a semi-contactos hagyományokat tartják, vagyis ritmusváltás, beugrásból pontozik, majd a küzdelem széttördelése. Mindegy az, hogy nekünk ez szimpatikus vagy nem, ha a pontozó bírók ezt behúzzák a pontokat és nem jelzik a szabálytalanságokat, akkor ez a stílus lesz a mérvadó. Itt is volt olyan nyertes mérkőzés,hogy az egyik versenyző beugrott, ütött kettőt, majd lefogta az ellenfelét.

- Milyen lett a magyar csapat?
- Akiket javasoltunk, hogy kihozzuk, azt a teljesítményt nyújtották, amire képesek. Faramuci helyzet, 2005 óta edzőtáboroztunk először ideális környezetben, Dunavarsányban … s most az elmúlt évekhez képest gyengébbnek tűnik az eredmény. El voltunk kényeztetve a korábbi években, mert azért mindig hoztuk az eredményeket.

- Személyenként Krempf Réka jól küzdött, a döntőben is, de a második menetben elhúzott az olasz lány, a világbajnok, és ez döntött. Molnár Móni ellenfele a döntőben jobb volt, nem véletlenül világbajnokként érkezett ide az EB - re. Az utolsó menetre derült ki, hogy az ukrán lány tart a nagy ütésektől. Wágner Vivien nagyon akart, mindegyik mérkőzésén. Volt, ami nyögve nyelős volt, de mindig átlendült a holtponton,és a döntőt is megnyerte. Marton Klári után Ő lesz az, aki meghatározó lehet ebben a súlycsoportban. Dancsecs Bojána jól annak ellenére, hogy ausztriai egyetemi tanulmányai miatt nem tudott úgy készülni, mint máskor, csak egy nagyon szerencsétlen sérülés akadályozta meg a döntőbe jutását akkor, amikor ő vezetett! Fenyvesi Márta munkahelyi problémái miatt nagyon keveset tudott edzeni. A bronzérem így ennek teljesítményt jelent. Sélley Annában látszott a lehetőség, kicsit rutintalan volt, ezért nem került a legjobb négy közé. A férfiaknál Kovács Ádámnál előtte kiegyeztünk volna egy bronzéremben, e így a mérkőzéseit látva , a döntőbe jutásért,ha fegyelmezettebb, alázatosabb, akkor döntőzhetett volna. Hirsch Viktornak nehéz volt a sorsolása, a Pekinben győztes Világ és Európa-bajnok ukrán ellen nem ment. Takács Péter nagyon-nagyon nagyot küzdött, egy ponton múlott a továbbjutása, sajnos nem így jött ki. Dancsó Zolival pedig ismert mi történt. Pödör Csabi saját költségén jött ki, nem sikerült a továbbjutása.

- Kell-e a felkészülésen valamit változtatni. Ez a pontozógép alaposan megváltoztatta a stílust..
- Akkor tudunk változtatni, ha otthon is bevezetjük a gépi pontozást. Nagyon sok összetevője van a dolgoknak. Változtatni kell, de még nem látszik az egyértelmű irány, mint 15 éve. Sokkal inkább szerepet kap majd a személyre szabott edzés. Láttam támadót, aki nyert és veszett, s láttam védekezőt is. Nincs még meg bennem a magyaros vonal elképzelése, amivel ismét az élre jutunk. Agyalok rajta!

Rehák György: Azonnali változtatás szükséges! A K-1 válogatott szövetségi edzője - érthető módon – kritikusan értékelte kis létszámú csapata teljesítményét.

Rehák György.JPGRehák György.JPG- Milyennek látja versenyzői szereplésé?
- A sorsolásban nem kedvezett nekünk a szerencse. 48 kg-ban Urbán Anett például egy vehemens orosz lányt fogott ki a döntőbe jutásért, aki rutinos és aktív volt. Anett partnerként küzdött, de az orosz lány többszöri szabálytalan „alárúgása” következtében lesérült. Jellemző módon az orosz lányt leléptették, de Anett másnap a döntőre sem tudott kiállni a bolgár lány ellen. Balogh Mária jól kezdett, de a nemzetközi rutin hiányzik nála, neki is több mérkőzés kellene, ahogyan ez a későbbi győztes, Európa-bajnok török lány ellen meg is látszott. Zentai Máté nem tudott élni jó adottságaival, hosszú kezével, lábával, fordított felállásával és az olasz fiú győzött, s meg sem állt a döntőig. Pedig ha meg tudja csinálni azt, amit az edzőtáborban gyakoroltunk, verhette volna az ellenfelét.

- Így az Európa-bajnokság után szakmailag látott-e valamilyen újat a K-1 -ben? Miben módosítaná a versenyzők felkészülését?
- A felkészülés intenzitásán lehetne módosítna, most nem tudtunk kellőképpen készülni. Amit a felkészülésben gyakoroltunk, elképzeltünk, azt ilyen versenykörülmények között nem tudtuk megvalósítani. Otthon úgy tűnt, a versenyzőkben ott van készség szinten, de nagyon hiányoznak a külföldi megmérettetések, a hasonló szisztémájú tornák, amiken ezzel a nemzetközi versenyzőbázissal találkoznának. A környező országokkal kapcsolatban lenni, különböző kupa versenyeken el kell indulnunk, a jövőben, ebbe az irányba kellene változtatni. Több versenyzési alkalmat jelentene, mert a mostani,hazai két fordulós K-1 bajnokság sem a felnőtt, sem az utánpótlás korosztálynál nem hozza meg a kívánt eredményt. Azonnali változtatást kell eszközölni!
Dr.Leyrer Richárd, dr.Ennio Falsoni, Dr.Páll Zoltán.JPGDr.Leyrer Richárd, dr.Ennio Falsoni, Dr.Páll Zoltán.JPG

Mind a tatatmis, mind a ringes szabályrendszereknél fontos a sportolók testi épsége, és az, hogy ha kell, a szükséges orvosi ellátást azonnal megkapják. Ezt a fontos és felelősségteljes munkát a magyar Dr.Páll Zoltán sportfőorvos koordinálja – mint a WAKO Orvosi bizottságának vezetője.

- Sok munkát adott-e az orvosoknak a bakui Európa-bajnokság?
- Mind a tatamin, mind a ringes részen akadt munka, de nem sok. Kevesebbet kellett dolgoznunk a ringben, többet a light-contactban. A kick-box nem veszélyes, nem sérülés specifikus sportág, és lehet, hogy meglepetést okozok sokaknak, de ez a sportág a legkevésbé okoz sérüléseket. Akik ezt a sportágat űzik, van egy filozófiájuk, felkészültek, hosszú- hosszú felkészülés előzi meg a mérkőzéseket, ezért állíthatom, ez egy biztonságos sportág. Már jó ideje a WAKO világversenyeken, a résztvevők és a mérkőzések számára lebontva, a sérülések aránya 2,2- 2,5% között mozog.

- Melyik volt a legáltalánosabb sérülés?
-A lábszár sérülései, felületi zúzódásai.

- A Doktor Úrnak kellett koordinálni a helyi orvosok munkáját, ami nem egyszerű feladat. Milyenek voltak a mostani kollégái?
- Ha diplomatikus vagyok, akkor megfelelő, ha őszinte, akkor a közepesnél kicsit gyengébb. Nincsenek felkészülve a küzdősportokra. Nem az orvosi felkészültségüket vonom kétségbe, hanem a küzdősportokra felkészültséget. Először vettek részt küzdősport versenyen, ráadásul egy Európa-bajnokságon,azt sem tudták mit kell csinálni. Az első napokban döcögött, utolsó napra beállt a rend.

- Lehet-e járható út, hogy esetleg külön vizsgát tegyenek küzdősportból?
- Igen. Más sportágaknál, például az amatőr ökölvívásban licenchez van kötve ez a tevékenység. Mint a WAKO orvosi Bizottságának elnöke kezdeményeztem, hogy Világ- és Európa-bajnokságok, Ázsia –bajnokságokon licenccel rendelkező orvosok vegyenek részt. Jövő évtől bevezetjük az orvosi szemináriumokat, az ilyen irányú képzést, és csak azok az orvosok vehetnek részt a versenyen, akik licenccel rendelkeznek .

- Végül : versenyző, edző, orvos, bíró. Mennyire partnerek egymással?
- A bírókkal nagyon jó az együttműködés, egy az érdekünk, biztonságosan érjen véget a mérkőzés és a legjobb győzzön. Nehéz kérdés az, hogy mikor állítsa le egy orvos a mérkőzést. Milyen lelki, anyagi sérüléseket jelent a szenvedő alanynak. Pillanatok alatt kell mérlegelni, de az elsődleges a sportoló egészségi állapota. Az edzők és a sportolók első felindulásukban hevesen reagálnak, de utána lehiggadnak, gyakran egy idő után odajönnek, s megköszönik a munkánkat, döntésünket. Bíznak bennünk a versenyzők, versenyről versenyre nagyobb a bizalom, és ez a fontos…


Kick-box Európa-bajnokság Baku, Azerbajdzsán
Eredmények:

Eredmények: Light-contact férfiak
57 kg.
Európa-bajnok:Maxim Aysin (Oroszország)
2.Dmitro Berzvenszkij (Ukrajna)
3.Kovács Ádám (Magyarország, Szeged Tigers) edző: Kovács Sándor
3.Enea Meni (Olaszország)

63 kg.
Európa-bajnok:Tony Stephenson (Írország)
8.Hirsch Viktor (Magyarország, Zoltek SE)

69 kg.
Európa-bajnok:Marco Perisinotto (Olaszország)
8.Takács Péter (Magyarország, Szigetszentmiklós-Tököl SE)

79 kg.
Európa-bajnok: Szergej Zsukov (Oroszország)
5.Dancsó Zoltán (Magyarország,Controll SE, Szombathely)

+94 kg.
Európa-bajnok:Mitja Potocnik (Szlovénia)
6.Pödör Csaba (Magyarország, Kopula Classic SE, Szombathely)

Nők:
50 kg.
Európa-bajnok:Valeria Calabrese (Olaszország)
2.Krempf Réka (Magyarország, Esztergomi KBSE, ) Edző: Zrínyi Miklós
3.Valentina Filatova (oroszország)
3.Zaneta Ciesla (Lengyelország)

55 kg.
Európa-bajnok: Katerina Solovei (Ukrajna)
2.Molnár Mónika (Magyarország, Esztergomi KBSE) Edző: Zrínyi Miklós
3.Nadja Reinegger (Ausztria)
3..Anastazia Riumina (Oroszország)

60 kg.
Európa-bajnok. Wágner Vivien (Magyarország, Szigetrszentmiklós-Tököl SE) Edző: Gnyálin István
2.Valerija Iszakova (Oroszország)
3.Katarzyna Modrejewska (Lengyelország)
3.Mateja Pancelat (Horvátország)

65 kg.
Európa-bajnok:Nicole Trimmel (Ausztria)
2.Lilija Zajdulova (Oroszország)
3.Verena Huber (Németország)
3.Dancsecs Bojána (Magyarország, Castrum Dinamica SE, Körmend) Edző: Andorka Imre

70 kg.
Európa-bajnok:Ana Znaor (Horvátország)
2.Roberta Cargno (Olaszország)
3.Fenyvesi Márta (Magyarország, Zoltek SE) Edző: Zrínyi Miklós
3.Ann-Marie Birmingham (Nagy-Britannia)

+70 kg.
Európa-bajnok:Maria Szemenova (Oroszország)
6.Sélley Anna (Magyarország, Békéscsabai Lakótelepi SE)

Veterán Európa-bajnokság
79 kg.
Európa-bajnok: Koszogovits Mihály (Magyarország, Controll SE, Szombathely)
2.Albert Qaribov (Azerbajdzsan)
3.Ljupcso Stochjevski (Bosznia-Heercegovina)

84 kg.
Európa-bajnok: Gerard Zimmermann (Ausztria)
2.Helge Lohman (Németország)
3.Mayer Gábor (Magyarország, Kopula Clasic SE, Szombathely)

K-1 szabályrendszer
Férfiak:
+91 kg.
Európa-bajnok: Alekszej Kudzin (Beloruszia)
6.Zentai Máté (Magyarország, PTE PEAC RFC Pécs)

Nők:
48 kg.
Európa-bajnok:Plamena Dimova (Bulgária)
2.Urbán Anett (Magyarország, Re-Gym) Edző: Rehák György
3.Irina Miakina (Oroszország)
3.Frederica Boella (Olaszország)

52 kg.
Európa-bajnok:Jeliz Koblaj (Törökország)
5.Balogh Mária (Bull s SE, Győr)
Ha tetszett az írás, oszd meg.
Mond el a véleményed
Legolvasottabb
Presztízscsata - Káté Gyula és Klasz Árpád áprilisban összecsap
4012
Elhunyt a Herceg, Tommy Morrison
32409
Kétéves eltiltást kapott magyar válogatott ökölvívó
200
Perutek János lett az év Ring-Speakere Európában
176
Felkapott

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

Az Adatvédelem oldalon megtalál minden információt a sütikről és adatvédelemről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmonokli.comMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmonokli.comA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év

A statisztikai adatok gyűjtése anonimizált formában történik, így a látogató semmilyen módon nem azonosítható ezen sütik tartalmából. Ezen sütik segítségével tudjuk figyelni, hogy viselkednek a látogatók, ezzel is segítve minket a legjobb szolgáltatás nyújtásában.

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_gamonokli.comA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.2 év
_gidmonokli.comA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.Munkamenet vége
_gat_*monokli.comA Google Analytics használja a lekérések gyakoriságának szabályzására.Munkamenet vége
Fel