Dublinban ifjúsági reménységeink

2011. 08. 22. 13:23
Dublinban ifjúsági reménységeink

Írország fővárosában, Dublinban szerepel hétfőtől dr. Kovács László szövetségi kapitány irányításával a magyar ifjúsági válogatott nyolc tagja. A delegáció vasárnap utazott el az ír fővárosba, és hétfőn már a mérlegelés, a sorsolás, valamint a selejtezők első napja vár a küldöttség tagjaira.

Az ifjúsági Európa-bajnokságon az 1993-as és az 1994-es korosztályok képviselői vesznek részt a versenyen, amelynek helyszíne a City West Hotel Convention Centre lesz. A korosztályos verseny egy kicsit már a London utáni, 2016-os olimpiai játékokra is iránymutató, mert a résztvevők a következő kvalifikációs időszakban érhetnek be igazán.

Az Európa-bajnokságon összesen 38 nemzet 213 ökölvívója nevezett, de természetesen, mint minden versenyen, ez a szám nagyjából tíz százalékkal kevesebb lehet hétfőre. Az induló nemzetek listája Dublinban a következő: Anglia, Azerbajdzsán, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, Írország, Izrael, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Örményország, Portugália, Románia, Skócia, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna és Wales.

Teljes csapattal indul az Európa-bajnokságon a házigazda írek mellett az azeriek, az örmények, az oroszok, az ukránok, a törökök, a németek, és a fehéroroszok is. Nyolc-nyolc fővel, jelentősebb indulói létszámmal vesz a versenyen Románia, Lettország, Litvánia és Magyarország is.

A házigazdák ifjúsági válogatottjával már több napja a helyszínen készül a német és a holland válogatott is, de rajtuk kívül szinte minden nemzet delegációja vasárnap utazik az ír fővárosba. A nagy érdeklődéssel kísért versenyen nem lesz szünnap, a döntőket augusztus 27-én, szombaton rendezik meg.

Több sérülés nehezítette a magyar szakvezetés dolgát a csapat kijelölésénél, ugyanis az 56 kilósok mezőnyében mind Sinkó Zoltán, mind Mizsei György kiesett a csapatból, így dr. Kovács László szövetségi kapitány ebben a súlycsoportban nem indít versenyzőt Dublinban. A legkisebbek között sem lesz magyar induló, így a hagyományokkal ellentétben ezúttal nem tíz, csupán nyolc versenyző vesz részt a versenyen.

A magyar válogatott az alábbi összetételben szerepel a kontinensbajnokságon:
52 kg: Lakatos Olivér (Honvéd Sas-hegy SE)
60 kg: Hinger Gábor (Debrecen)
64 kg: Szilvai László (Nyíregyháza)
69 kg: Danyi Richárd (Tápiómente Ökölvívó Egyesület)
75 kg: Szabó Szilárd (Debrecen)
81 kg: Sarkadi Lajos (Soproni Gyevát)
91 kg: Tóth Alex (Vasas-Süllős)
+91 kg: Tallósi Ignác (Honvéd Sas-hegy SE)

52 kg (19 fő):
Légsúlyban az oroszok ifjúsági világbajnoki bronzérmese Vaszilij Vetkin tavaly ugyan érem nélkül zárt a szingapúri Ifjúsági Olimpiai Játékokon, de idén még őrzi veretlenségét, így egyértelműen a súlycsoport legnagyobb favoritja.

Az ukránok junior Eb-bronzérmes, a 17 esztendős Vlagyiszlav Vjetoskin a brandenburgi tornán egy ezüstérmet gyűjtött be, legyőzője éppen Vetkin volt, így talán ő lehet az orosz versenyző legnagyobb kihívója.

A románok junior Eb-bronzérmese David Rizoiu, a németek megbízható versenyzője, Richard Goman, az azeri Tural Ahmadov, az ír Joe Fitzpatrick, a lengyel Grzegorz Kozlowski, a szlovák Roman Formanek és a szerbek egyik legnagyobb tehetsége, Vanja Bacsics egyaránt esélyes az éremre.

Medáliára mindenképpen jó lehet a magyar Lakatos Olivér is, aki nagyon sokat fejlődött idén, képes lehet a súlycsoport legnagyobbjait is megszorítani.

60 kg (24 fő):
A fehéroroszok junior világbajnoka, a 18 esztendős Ivan Barancsik negyeddöntős volt az ankarai Európa-bajnokságon a felnőttek között, de ő elsősorban a bakui világbajnokságra készül, így kihagyja a dublini versenyt.

Barancsik távollétében az ír Michael McDonagh számít a könnyűsúly elsőszámú esélyesének, nemcsak azért, mert hazai ringben lép a kötelek közé. A 18 esztendős ír ökölvívó februárban nagy meglepetésre aranyérmet szerzett hazája felnőtt bajnokságán, így részt vehetett az ankarai Európa-bajnokságon is.

McDonagh legnagyobb kihívója az orosz csapat legifjabb versenyzője, Krisztian Sztyepanov lesz, aki csak decemberben tölti be 17. életévét, de idén még nem talált legyőzőre sem odahaza, sem pedig nemzetközi versenyeken. Többek között a junior Európa bajnoki címmel büszkélkedő honfitársa, Huszejn Bajszangurov sem tudta idén legyőzni.

A bolgár ökölvívás hosszú időszak után újra tehetségeket vonultat fel, a tavalyi ifjúsági világbajnokságon és idén a felnőttek között a Sztrandzsa tornán egyaránt bronzérmet szerzett a 18 éves Deniszlav Szuszlekov, aki a dublini kontinensviadalon akár a dobogó legfelső fokára is odaérhet.

Az angol Henry Thomas már a tavalyi bakui ifjúsági világbajnokságon is bontogatta a szárnyait, idén pedig sokat fejlődve odaérhet a legjobbak közé. A rendkívül rutinos litván Edgaras Skurdelis, a fehérorosz Alekszej Hohlov, a szentpétervári Elnök Kupán ezüstérmes izraeli Roy Kharmats és az azeri Parviz Bagirov okozhat még komoly meglepetést.

Deél István tanítványa, az erős debreceni Hinger Gábor első nagy nemzetközi versenyén vesz részt, így rutintalansága miatt elsősorban a tapasztalatszerzés lehet számára az elsődleges.

64 kg (33 fő):
A 64 kilósok mezőnyében lép ringbe a legtöbb versenyző, a végleges nevezések leadása után harminchárman húznak kesztyűt Dublinban, így akár az is előfordulhat, hogy a harminckettő közé jutásért is kell a rendezőknek összecsapást szervezniük.

A litvánok ifjúsági olimpiai bajnoka Ricardas Kuncaitis idén már a felnőtt mezőnyben is bontogatta a szárnyait, és a BoxingONE sorozatban is szerepelt, egyértelműen a legnagyobb esélyese a súlycsoportnak.

Zalibek Dzsumagulov lett idén az orosz ifjúsági bajnok úgy, hogy a junior világ-, és Európa-bajnok Szergej Szobilinszkijt utasította maga mögé, aki három éve nem talált legyőzőre, így mindenképpen számolni kell az új titánnal.

A bolgár újhullám egyik jeles képviselője, a 18 éves Nikolaj Koev a felnőttek között megnyerte a Sztrandzsa tornát, és a dobogóra érhet Dublinban is. Az ír Kieran Forde hazai ringben bizonyíthat, és a roppant tehetséges walesi Mitchell Buckland is bárkit legyőzhet a sűrű mezőnyben.

Az örmény Arszen Hajrapetjan, az olasz Vincenzo Contestabile, a brandenburgi győztes német Philip Nsingi, az ukrán Jevgenyij Parhomenko, a francia Abdelmalik Ladjali, és a felnőtt görög bajnok Sztilianosz Papadopulosz is az éremesélyesek közé tartozik.

A magyar színeket az elsőéves Szilvai László képviseli, aki tavaly a junior Európa-bajnokságon a későbbi győztes orosz Igor Haritonov ellen szenvedett egypontos vereséget, és idei formáját látva kellemes meglepetést szerezhet Dublinban.

69 kg (22 fő):
A váltósúlyban nagyon nyílt verseny várható, az ír válogatón a brandenburgi tornán győztes Michael O’Reilly meglepetésre kikapott. Legyőzője a szintén több nemzetközi versenyen sikeres Christy Joyce volt, így vele számolni kell az aranyéremért folyó harcban.

A 17 esztendős orosz Igor Haritonov tavaly junior Európa-bajnok lett, idén pedig megnyerte hazája ifjúsági bajnokságát meglepően nagy fölénnyel. Jevgenyij Barabanov idén hatalmas meglepetésre megnyerte az ukrán nemzeti bajnokságot úgy, hogy a döntőben a junior világbajnok Oleg Nyekljudov ellen diadalmaskodott.

A skót Kieran Smith, a 17 éves török Ihsan Erdogan, az olasz Dario Morello, a román Alberto Gheorghe, az örmény Arajk Harutyunjan, a ciprusi junior Vb-negyeddöntős Kiriakosz Szpanosz, a fehérorosz Viktor Muraskin és a felnőttek között is már bizonyító finn Jarkko Ojapalo tartozik még az éremesélyesek közé.

A kategóriában a magyar színeket Danyi Richárd képviseli Dublinban, aki meglepetést okozhat annak ellenére, hogy kevés nemzetközi tapasztalattal rendelkezik.

75 kg (24 fő):
Középsúlyban nagyon nyílt verseny várható, több ökölvívó egyenlő eséllyel pályázik a végső győzelemre. Az orosz Magomed Madijev annak ellenére, hogy megnyerte hazája nemzeti bajnokságát nem rendelkezik nagy nemzetközi rutinnal.

Az ír Stephen Broadhurst egy külön válogatón biztosította be csapattagságát, a junior Eb-ezüstérmes azeri Rauf Rahimov, valamint az idén veretlen 17 éves olasz Giuseppe Ranno szintén az aranyéremért utazott el Dublinba.

A skót Grant Quigley közvetlenül a kontinensviadal előtt szinte minden komoly riválisát legyőzte egy nagy nemzetközi tornán, míg a grúz Nikoloz Szehniasvili immáron két éve sikerrel járja a versenyeket.

Az ukrán Ivan Nyesztyerenko, a török Burhan Akcay, a svédek északi tornákon sikeres versenyzője, Hampus Henriksson, a cseh Patrik Balog, és a dánok brandenburgi tornán ezüstérmes bokszolója, Bilal Khattab pályázik még a dobogó egyik fokára.

A debreceni Szabó Szilárd a magyar csapat egyik legrutinosabb versenyzője, és egyértelműen az éremesélyesek közé tartozik a dublini versenyen is.

81 kg (19 fő):
A törökök Ifjúsági Olimpiai bronzérmese Burak Aksin tavaly decemberben felnőtt nemzeti bajnoki címet is szerzett, és az aranyéremért utazott el Dublinba. Legnagyobb ellenfele az orosz Vlagyimir Korszunov lehet, aki a brandenburgi tornán diadalmaskodott.

A grúz junior Európa-bajnok Alekszandr Dokvadze egy kissé nehezen tudja már tartani a súlyát, ennek ellenére a kaukázusi ország szakvezetése még ebben a kategóriában erőlteti a 17 esztendős versenyzőt.

Mosztarban a francia Bryan Coupe lett aranyérmes, míg a lett Nikita Versockis a Pozniakas tornán győzött. A dán brandenburgi torna ezüstérmes Jim Andreasen, az ír Gary Sweeney, a bolgár felmenőkkel rendelkező német Martin Houben, és a montenegrói junior Vb-negyeddöntős Nikola Milacsics is okozhat meglepetést.

A magyar Sarkadi Lajos első nagy nemzetközi versenyén vesz részt Dublinban, azért tőle elsősorban tapasztalatszerzés várható.

91 kg (18 fő):
Nehézsúlyban két klasszis küzdelme várható az aranyéremért, és nagy meglepetés lenne, ha nem orosz-olasz párharc lenne a döntőben. Az orosz Ivan Verjaszov tavaly októberben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy megnyert egy komoly felnőtt nemzetközi versenyt, és azóta sem szenvedett vereséget, így egyértelműen aranyesélyes.

Legnagyobb kihívója az olasz Fabio Turchi, aki tavaly bronzérmet szerzett az ifjúsági világbajnokságon, majd egy fokkal feljebb léphetett az Ifjúsági Olimpiai Játékokon. Egy újabb ugrást tervez Dublinra is, amelyre minden esélye meglehet.

A moldávok junior Vb-ezüstérmese, Viktor Jalimov, az azeri junior Eb-bronzérmes Hadzsibaba Hadzsibabajev, a junior Eb-bronzérmes német Roman Fress, az örmény származású ukrán Gevorg Manukjan, a fehérorosz Jevgenyij Sasko, az örmény Rafael Szimonjan és az ír Jack Morrissey is az éremért fog küzdeni.

A Vasas-Süllős ökölvívója, a 18 esztendős Tóth Alex eddig nem volt a legszerencsésebb a korábbi korosztályos nemzetközi versenyeken, de talán Dublinban ez is helyre billen majd.

+91 kg (12 fő):
A szupernehézsúly egyértelmű favoritja az oroszok Dagesztánban készülő junior világbajnoka, valamint idén veretlen bokszolója, Gaszan Gimbatov. Esetleges veresége hatalmas meglepetés lenne Dublinban.

Az ukránok legjobbja, a 17 esztendős Bogdan Blazsko idén csupán Gimbatovtól szenvedett vereséget, míg a német Florian Schulz egy nagyon komoly litván tornán diadalmaskodott, talán ők lehetnek, akik az orosz klasszist egy kicsit megszorongatják.

Az ír Thomas Conroy, az azeri Hejdar Hejdarov, a román Marian Preda, és a török Muhammet Aci szólhat bele az éremcsatákba, míg a 17 éves magyar Tallósi Ignác élete első nagy nemzetközi versenyén bizonyíthat.

Írta: Kincses Tibor - www.boxing.hu
Ha tetszett az írás, oszd meg.
Mond el a véleményed
Legolvasottabb
Presztízscsata - Káté Gyula és Klasz Árpád áprilisban összecsap
5632
Elhunyt a Herceg, Tommy Morrison
32711
Ngannou 9 kilóval nehezebb, mint AJ Joshua
1933
Piszkos, brutális harc, aminek kórház lett a vége
4258
Felkapott

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

Az Adatvédelem oldalon megtalál minden információt a sütikről és adatvédelemről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmonokli.comMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmonokli.comA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év

A statisztikai adatok gyűjtése anonimizált formában történik, így a látogató semmilyen módon nem azonosítható ezen sütik tartalmából. Ezen sütik segítségével tudjuk figyelni, hogy viselkednek a látogatók, ezzel is segítve minket a legjobb szolgáltatás nyújtásában.

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_gamonokli.comA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.2 év
_gidmonokli.comA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.Munkamenet vége
_gat_*monokli.comA Google Analytics használja a lekérések gyakoriságának szabályzására.Munkamenet vége
Fel