Az ankarai sikersztori folytatódhat

2011. 06. 15. 10:11
Az ankarai sikersztori folytatódhat

Érmekre számítanak legjobbjaink az ankarai felnőtt férfi Európa-bajnokságon. Mamutmezőnyben kísérli meg a helytállást Kovács László szövetségi kapitány legénysége.

Ismerős helyszínnel, kellemes emlékekkel várhatja az ankarai Európa-bajnokságot a magyar ökölvívó válogatott - két szempontból is. Egyrészt a tavalyi szintén Ankarában megrendezett Török Miniszterelnök Kupán nemzeti csapatunk minden idők legjobb törökországi szereplését bemutatva három arany-, valamint két bronzérmet szerzett, másrészt a 2010-es moszkvai Európa-bajnokságot is jelentős sikerrel zárta a magyar küldöttség, minden medáliából bezsebelt egyet, és ennek méltó megismétlésére készül a hamarosan kezdődő kontinensbajnokságon.

Az előző Eb-n sikert sikerre halmozó érmeseink, Bacskai Balázs, Káté Gyula, és Darmos József újra harcba indulnak, és kiegészülve még tapasztalt versenyzőkkel, csapatunk ezúttal is képes lehet a bravúrra. Az amatőr ökölvívásban az életkor látványosan kitolódott, és ettől a folyamattól hazánk sem marad el, a válogatottunk átlagéletkora 23.6 év lesz, amely az elmúlt évtized adataihoz képest a legmagasabb.

Mamutmezőny

Összesen 40 nemzet 262 ökölvívója nevezett az eseményre, tavaly ezzel szemben csupán 230 bokszoló vett részt a moszkvai kontinensbajnokságon úgy, hogy közben a súlycsoportok száma eggyel csökkent. Az emelkedés cseppet sem meglepő egy olimpiai kvalifikációs évben, ezzel a szakvezetésünk is számolt.

Teljes csapattal, tíz versenyzővel vesz részt az Eb-n a házigazda Törökország mellett Oroszország, Ukrajna, Németország, Anglia, Grúzia, Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Franciaország, Olaszország és természetesen Magyarország is. Írország, Románia, és Bulgária kilenc ökölvívóval utazik a megmérettetésre, míg Moldova, Horvátország, és Lengyelország egyaránt nyolc-nyolc bokszolót nevezett a versenyre.

A kisebb nemzetek közül Portugália, Norvégia, Ausztria és Svájc ugyan nem szerepel a kontinensbajnokságon, de mindenki más részt vesz, így mamutmezőnyben kell majd bizonyítania legjobbjainknak. Több nagyhatalom, így az oroszok, az ukránok, és a németek is ugyan csak a második vonallal szerepelnek az Európa bajnokságon, de a „B” csapat ezekben az országokban majdnem ugyanazt a minőséget jelenti, mint az „A”.

Az azeri válogatott az oroszokkal közösen készült fel Moszkva mellett az eseményre, de a legtöbb nemzetnek csak egy erőpróba a kontinensbajnokság a közelgő világbajnokság előtt. Jelentőségét az adja, hogy a bakui világbajnokság kiemelésének sorrendjébe az Európa bajnokságon elért eredmények is beszámítanak. A Tatán a dánokkal és bolgárokkal együtt készülő magyar válogatott is menetből próbálja megoldani Eb feladatait, több éremesélyessel a soraiban.

Nemzeti csapatunk Eb-indulói:
49 kg: Lakatos István (Kecskemét)
52 kg: Kalucza Norbert (Debrecen)
56 kg: Nagy Krisztián (Szolnok)
60 kg: Varga Miklós (Harangi Imre SE)
64 kg: Káté Gyula (Kispest)
69 kg: Bacskai Balázs (Vasas-Süllős)
75 kg: Harcsa Zoltán (Kispest)
81 kg: Szellő Imre (Kecskemét)
91 kg: Darmos József (Vasas-Süllős)
+91 kg: Bernáth István (Debrecen)
Csapatvezető: Gáll András
Szövetségi kapitány: dr. Kovács László

Edzők: Szántó Imre, Bacskai Imre, Máté Attila

A súlycsoportonkénti esélyek az alábbiak:
49 kg (15 induló):

A legkisebbek között ugyan eredetileg csak tizenhat bokszoló nevezett, de ez igen jelentős minőséggel párosul. A címvédő ír Patrick Barnes sérülése nem jött rendbe, így ő nem lesz jelen a török fővárosban, és a mezőny tizenöt versenyzőre olvad, azaz egy ökölvívó Fortuna jóvoltából máris a legjobb nyolc között kezdhet.

A török Ferhat Pehlivan így elsőszámú aranyesélyessé léphet elő, amelyet a hazai közönség előtt szerezhet meg. Tavaly a Török Miniszterelnök Kupán legyőzte az orosz Belik Galanovot, aki David Ajrapetjant fogja helyettesíteni a török fővárosban.

A dominikai születésű spanyol José Kelvin De La Nieve megbízhatóan ott van minden verseny végelszámolásánál, bármilyen színű érmet szerezhet Ankarában is. Az örmény Hovhannesz Danyieljan három évvel ezelőtt kontinensbajnok volt, de az idei éve nem sikerült valami fényesre.

A francia Jeremy Beccu, az azeri ifjúsági világbajnok Szalman Alizada, és az angolok feltörekvő tinédzsere, Charles Edwards egyaránt éremesélyes, míg a lengyelek pekingi olimpikonja Lukasz Maszczyk leszálló ágban van, nem mostanában nyert nemzetközi mérkőzést.

A 20 esztendős kecskeméti Lakatos István kétszeres magyar bajnoknak mondhatja magát, és tavaly Ankarában a Török Miniszterelnök Kupán már szerzett egy bronzot, amely most is hatalmas siker lenne a legkisebb versenyzőnknek.

52 kg (21 induló):

Az orosz címvédő, Misa Alojan kihagyja a kontinensbajnokságot a közelgő világbajnokság miatt, így az elsőszámú esélyessé az angol Eb-ezüstérmes Khalid Saeed Yafai lép elő, akit az ukrán Eb-aranyérmes Georgij Csigajev és az orosz olimpiai bronzérmes veterán Georgij Balaksin szoríthat meg.
Kalucza NorbertKalucza Norbert

A rutinos olasz Vincenzo Picardi már minden nagy nemzetközi versenyen szerzett bronzérmet, és célja nem lehet más, mint a döntő Ankarában. Az azeri Elvin Mamiszade egy súlycsoporttal lejjebb ezüstérmet szerzett Moszkvában, új kategóriájába még nem erősödött teljesen bele.

A török Selcuk Eker hazai ringben versenyezhet, a roppant erős Eb-bronzérmes moldáv Alexandru Riscan, a walesi Andrew Selby, a svéd Salomo N’Tuve, és a spanyol Francisco Torrijos egyaránt felállhat a dobogóra Ankarában.

A debreceni Kalucza Norbert is megteheti ugyanezt, amennyiben a legjobb arcát mutatja a török fővárosban. Az AIBA súlycsoport változtatásai után egy kiló kedvezményt kapott pekingi olimpikonunk, és ez kamatozhat Ankarában is.

56 kg (30 induló):

Az angolok liverpooli Európa bajnoka Luke Campbell egy éve veretlen, hét nemzetközi tornát nyert meg, így komoly meglepetés lenne, ha valaki legyőzné a szigetországi bunyóst.

Ez talán csak a Szergej Vodopjanovot helyettesítő Dmitrij Poljanszkijnak sikerülhet, az orosz versenyző ugyanazt a színvonalat képviseli, mint világbajnok honfitársa, és első Európa bajnokságán bizonyíthatja kiváló képességeit.

A bolgárok világbajnoki címvédője, Detelin Dalakliev is elindul a kontinensbajnokságon, de messze van a két évvel ezelőtti formájától, így esetleges aranyérme ezúttal a meglepetés kategóriájába tartozna.

A pekingi olimpiai játékok legfiatalabb kvalifikáltja volt a török Furkan Memis Ulas, aki egy kisebb hullámvölgy után tért vissza a nemzetközi élmezőnybe, hazai közönség előtt bárkit legyőzhet, pláne, ha valaki leáll vele egy nagy adok-kapokra.

A világbajnoki bronzérmes ír John Joe Nevin a szigetországi csapat egyik frontembere, akár a dobogó legfelső fokára is odaérhet. A románok ifjúsági Vb-ezüstérmese, Razvan Andreiana bárkit legyőzhet, de a sorozatterhelést eddig nem bírta el nagy világeseményen.

A két olimpiát megjárt grúz Nikoloz Izoria, a fehéroroszok 19 éves titánja, Dmitrij Zsukov, a lett Dmitrijs Gutmans, a veterán svéd Eb-bronzérmes Bashir Hassan, és a Brit Nemzetközösségi Játékok ezüstérmese, a walesi Sean McGoldrick egyaránt éremesélyes.

A szolnoki Nagy Krisztián még nem töltötte be huszadik életévét, és idén valósággal berobbant a nemzetközi mezőnybe. A Bocskai emlékversenyen ezüst-, míg a Zlatko Hrbics tornán aranyérmet szerzett Vodopjanovot legyőzve. Harcossága sokat érhet Ankarában.

60 kg (32 induló):

A legtöbben a könnyűsúlyban neveztek, szám szerint harmincketten, így mindenkinek bokszolnia kell a legjobb tizenhat közé jutásért. A súlycsoport legnagyobb hiányzói az olimpiai bajnok ukrán Vaszil Lomacsenko, és a világbajnok orosz Albert Szelimov lesz, távollétükben kiegyenlített mezőny küzd meg az érmekért.
Varga MiklósVarga Miklós

A világbajnoki címvédő olasz Domenico Valentino tavaly gyenge évet zárt, de rutinja magasra repítheti Ankarában. A WSB-ben nem szerepelt rosszul, és a két nagy távollétében akár aranyérmet szerezhet az Eb-n.

Az újhullám egyik leginkább figyelemre méltó képviselője az angolok ifjúsági Európa bajnoka Martin Ward is a végső győzelemre pályázik. A tavalyi orosz bajnok Ildar Vaganov fogja helyettesíteni Szelimovot, akit egyszer már legyőzött, így ezzel a remek ajánlólevéllel lép a kötelek közé Ankarában.

Az ifjúsági olimpiai bajnok német Arthur Bril a rutinosabb Eb-bronzérmes Eugen Burhard helyett lép ringbe Ankarában, és élete első komoly felnőtt tornáján bizonyíthat. A korábban orosz színekben versenyző örmény Vlagyimir Szaruhanjan, és az erős török Fatih Keles komoly meglepetést is okozhat.

A Brit Nemzetközösségi Játékokon ezüstérmet szerző skót Josh Taylor, az egyéves eltiltás után visszatérő Vb-negyeddöntős szerb Branimir Sztankovics, valamint a feltörekvő tinédzserek, a francia Souleymane Cissokho, és az azeri Elvin Iszajev is odaérhet a dobogóra. Michael McDonagh 18 évesen került be az ír válogatottba azzal, hogy megnyerte hazája felnőtt bajnokságát a rutinosabbakat legyőzve, így számolni kell vele is.

Máté Attila tanítványa, a hajdúsámsoni Eb-bronzérmes Varga Miklós bárkit képes lehet legyőzni Ankarában, tavaly a Török Miniszterelnök Kupát megnyerte a kétszeres olimpiai bajnok Tyiscsenko ellen.

64 kg (29 induló):

Szántó Imre tanítványa, a Kispest négyszeres Eb-, és kétszeres világbajnoki érmes versenyzője, Káté Gyula kollekciójából az arany még hiányzik, így célja nem is lehet más, mint az első hely Ankarában.
Káté GyulaKáté Gyula

Káté rendszerint örmény ellenfelekkel szemben bukott el az utóbbi években, a címvédő Hracsik Dzsavahjan ezúttal is ott lesz a mezőnyben. A tavalyi év legjobb angol ökölvívójának választott Eb-ezüstérmes liverpooli Thomas Stalker egy kategóriával feljebb lépett, és szintén képes lehet a végső győzelemre, akárcsak a hazai ringben bokszoló Vb-negyeddöntős török Onur Sipal, aki még mindig csak 22 éves.

Az ifjúsági Vb-bronzérmes cseh Zdenek Chladek, és az ifjúsági olimpiai bajnok litván Ricardas Kuncaitis rengeteget fejlődött, bárki ellen képesek lehetnek a sikerre. Az ukránok rutinos klasszisa Olekszandr Kljucsko Moszkvában bronzot gyűjtött be, és annak ellenére, hogy kikapott hazája bajnoki döntőjében, nem lebecsülendő ellenfél.

Az ifjúsági Vb-bronzérmes német Thomas Vahrenholdt, a már Káté által legyőzött orosz Makszim Ignatyev, a francia Chabane Fehim és az erős azeri Hejbatulla Hadzsialijev is éremesélyesként utazott el Ankarába.

69 kg (31 induló):

A Vasas-Süllős Eb-címvédője, Bacskai Balázs tavaly mindössze egy vereséget szenvedett, idén még veretlen, így a váltósúlyú kontinensbajnoki címre a legnagyobb eséllyel pályázik a 23 esztendős magyar kiválóság.
Bacskai BalázsBacskai Balázs

A vb-negyeddöntős ír William McLaughlin komoly bírói segítséggel egy csehországi versenyen ugyan le tudta győzni Bacskai Balázst, de erre vajmi kevés esélye lenne Ankarában. A walesi Brit nemzetközösségi bajnok Fred Evans megnyerte idén a Sztrandzsa tornát, ahol az orosz Andrej Zamkovojt is legyőzte, kellemetlen ellenfél lehet.

Zamkovoj távollétében a bajnoki ezüstérmes 25 éves Iszlam Jegyiszultanov képviseli majd az orosz színeket. Képzett versenyző, de kellő nemzetközi rutin híján aligha lepheti meg Bendzsit a török fővárosban.

A veterán fehérorosz Magomed Nurugyinov volt már korábban kontinensbajnok, rutinja sokat érhet Ankarában is. A török Onder Sipal, a Tarasz Selesztyukot helyettesítő ukrán Gyenyisz Lazarov, az azeri Szadig Ejnullajev, a moldáv Vasilie Belous, a francia Adriani Vastine, aki öccsét, az eredményesebb Alexis-t helyettesíti egyaránt okozhatnak meglepetéseket.

Az angol Vb-negyeddöntős Scott Cardle egy kategóriával lépett feljebb idén, a csecsen származású svéd Leon Chartoi egy kubai versenyen szerzett ezüstérmet előző héten, míg az izraeli Konsztantyin Sznigur ellen sem mehet senki biztosra.

75 kg (30 induló):

A címvédő orosz Artyom Csebotarjev távollétében a tavalyi ezüstérmes, a 26 éves ír Darren O’Neill végre a csúcsra érhet Ankarában. Komoly nemzetközi tapasztalattal a háta mögött aranyérmet szerezhet a zöld szigetnek.

Célja elérésében a junior Európa bajnok orosz Makszim Koptyakov, a Sztrandzsa torna győztese, az angol Anthony Ogogo, valamint a hazai ring előnyét élvező török Adem Kilicci akadályozhatja meg.

Az Eb-bronzérmes örmény Artur Hacsatrjan, a Vb-negyeddöntős moldáv Viktor Kotyuzsanszkij, a roppant erős román Bogdan Juratoni, a főiskolai világbajnok fehérorosz Vitalij Bondarenko, és az ifjúsági Eb-bronzérmes 20 éves grúz Dzsaba Hocitasvili szintén a dobogóra pályázik.

A Kispest feltörekvő klasszisa, az Ifjúsági Olimpiai Játékokon bronzérmes Harcsa Zoltán még nem töltötte be tizenkilencedik életévét, de ennek ellenére nemcsak a tisztes helytállásért utazik el a török fővárosba.

81 kg (25 induló):

A világ-, és Európa bajnok Jegor Mehoncev távollétében az orosz színeket a Bocskai emlékverseny kétszeres győztese, Nyikita Ivanov képviseli majd, aki szinte minden versenyt megnyer, kivéve a hazai nemzeti bajnokságot.
Szellő ImreSzellő Imre

Ivanov mellett az írek hatalmas tehetsége, Joseph Ward is eséllyel pályázik a végső győzelemre. Ward még nem töltötte be a tizennyolcadik életévét, megnyert minden korosztályos versenyt, és februárban az ír nemzeti bajnokság döntőjében leiskolázta az olimpiai ezüstérmes Kenneth Egant is.

A francia Abdelkader Bouhenia az elmúlt két világversenyről érmet hozott, egy Vb-bronzzal, és egy Eb-ezüsttel büszkélkedhet. A német Tyron Zeuge is a tinédzserek közé tartozik, ifjúsági Eb-aranyéremmel büszkélkedhet, és első felnőtt versenyét, a tamperei tornát is megnyerte tavaly októberben.

Az olaszok titkos fegyvere Simone Fiori még veretlen idén, az észt Ainar Karlson, a lett Nikolajs Grisunins, a montenegrói Mediterrán Játékok győztes Bosko Draskovics, az Usti nad Labem torna győztese a fehérorosz Mihail Dovgaljavec, a Bocskain ezüstérmes finn Eemeli Katajisto, és a görög Joannisz Militopulosz is szerezhet érmet.

Pekingi pontszerzőnk, a kecskeméti Szellő Imre a tavalyi Eb-n már az első fordulóban búcsúzott, a litván Daugirdas Semiotas azonban csak a világbajnokságra készül, így nem állja útját rutinos bokszolónknak, aki kiérdemelne már egy medáliát.

91 kg (26 induló):

Az orosz világbajnok Artur Betyerbijev, a chicagói világbajnok olasz Clemente Russo és az Eb-aranyérmes ukrán Olekszandr Uszik csak a szeptemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készül, így a verseny legnagyobb esélyesévé a bolgár Eb-ezüstérmes Tervel Pulev lépett elő, aki már Darmos József orra alá is sok borsot tört.
Darmos JózsefDarmos József

A nehézsúly bővelkedik komoly riválisokban, az Eb-ezüstérmes fehérorosz Szergej Kornyejev egy ukrajnai tornán Uszikot is legyőzte, így komolyan kell vele számolni, akárcsak Gyenyisz Pojacikával, aki öt évvel ezelőtt volt kontinensbajnok.

Artur Betyerbijev távollétében az egyáltalán nem félelmetes és kevés rutinnal rendelkező Abdulhamid Nurmagomedov lesz az orosz induló, aki csak segédpontokkal tudta legyőzni legjobbunkat, Darmost egy csehországi versenyen.

A 18 esztendős azeri Tejmur Mammadov tavaly csupán két vereséget szenvedett, míg idén megnyerte a Bocskai emlékversenyt. A francia kétszeres Vb-bronzérmes John-Mickael M’Bumba, a korábban kickboxban sikeres lengyel Michal Olas, az ír Con Sheehan, és a pekingi olimpikon török Bahram Muzaffer éremért utazott el Ankarába.

Medáliában reménykedhet még a Papp László emlékversenyen győztes horvát Stjepan Vugdelija, a magas szlovák Sandro Dirnfeld, és akár az albán Christian Demaj is, aki rengeteget fejlődött ez elmúlt esztendőben.

+91 kg (23 induló):

Az olaszok kétszeres világbajnoka, és olimpiai címvédője, Roberto Cammarelle ugyan nem vághat vissza tavalyi legyőzőjének, az orosz Szergej Kuzminnak, ellenfele ugyanis csak a világbajnokságra koncentrál, de mindenképpen szeretné visszaszerezni a trónját.

Kuzmin helyett egy rutinos klasszis, Nyijaz Fajzullin húz kesztyűt az orosz színek képviseletében az Eb-n, és pályafutása során első alkalommal bizonyíthat egy kontinensbajnokságon.

Az olimpiai ezüstéremmel, és világbajnoki bronzéremmel büszkélkedő fehérorosz Viktor Zujev is régi motoros a szakmában, tíz éve szinte minden világeseményen érmet szerez, de az arany, akárcsak Káténak még hiányzik a kollekciójából.

A legjobb izraeli ökölvívónak tartott Juszef Abdelgani tavaly megnyerte a Bocskai emlékversenyt, és bronzérmes lett a moszkvai Eb-n. A 31 éves macedón Primiszlav Dimovszki már 2000 óta tagja a nemzeti válogatottnak, mindig éremközelbe jut, de ezt eddig még nem tudta átlépni.

Az ifjúsági olimpiai bajnok francia Tony Yoka, az angolok idén veretlen újonca, Anthony Joshua, a rengeteget szabálytalankodó, és kellemetlen román Mihai Nistor, a szerb Milutin Sztankovics és a török Muhammet Güner száll még éremért harcba a török fővárosban.

A magyar színeket a WSB elfoglaltsága után Debrecenbe hazatérő Bernáth István képviseli, aki tavaly egyetlen lépésre volt csak az Eb-éremtől.

Írta: Kincses Tibor - boxing.hu
fotók: www.boxingone.com - www.monokli.com
Ha tetszett az írás, oszd meg.
Mond el a véleményed
Legolvasottabb
Presztízscsata - Káté Gyula és Klasz Árpád áprilisban összecsap
5692
Elhunyt a Herceg, Tommy Morrison
32806
Piszkos, brutális harc, aminek kórház lett a vége
4294
Ifj. Süllős Gyula, a küzdősportok mecénása
1485
Felkapott

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

Az Adatvédelem oldalon megtalál minden információt a sütikről és adatvédelemről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmonokli.comMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmonokli.comA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év

A statisztikai adatok gyűjtése anonimizált formában történik, így a látogató semmilyen módon nem azonosítható ezen sütik tartalmából. Ezen sütik segítségével tudjuk figyelni, hogy viselkednek a látogatók, ezzel is segítve minket a legjobb szolgáltatás nyújtásában.

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_gamonokli.comA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.2 év
_gidmonokli.comA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.Munkamenet vége
_gat_*monokli.comA Google Analytics használja a lekérések gyakoriságának szabályzására.Munkamenet vége
Fel