A nemzetközi amatőr ökölvívás 2015-ben

2016. 01. 04. 19:59
A nemzetközi amatőr ökölvívás 2015-ben

Kincses Tibor évértékelő összefoglalója bemutatja az olimpia előtti év legfontosabb tudnivalóit, a legfontosabb tendenciákat és változásokat az amatőr (olimpiai) ökölvívásban.

A 2015-ös esztendő az első, amely egyben már kvalifikációs év volt a közelgő riói olimpiai játékokra. A WSB-ből 17, az APB-ből 20, míg a dohai világbajnokságról további 23 ökölvívó kvalifikált a jövő évi riói olimpiai játékokra, a legeredményesebb nemzet egyelőre nem meglepő módon Oroszország.

A kvótát szerzett ökölvívók száma így összesen egyelőre 60 fő a 250 férfi és 36 női kvalifikációs helyből. 25 ország szerzett már legalább egy kvótát, ebből 11 nemzet európai. Az európai kvalifikált versenyzők száma harminc, amely az összes eddig megszerzett kvóták közül 50%. A jelenlegi európai kvótahelyzet: Oroszország 8 fő; Írország 4 fő; Azerbajdzsán 3 fő; Franciaország 3 fő; Németország 3 fő; Horvátország 2 fő; Olaszország 2 fő; Törökország 2 fő; Fehéroroszország 1 fő; Lengyelország 1 fő; Románia 1 fő. 2012-ben Londonban Horvátországnak nem volt egyetlen kvótája sem, ezúttal már kettő ökölvívójuk biztosan ott lesz Rióban az olimpián.

A világ ökölvívása alapvetően három pilléren nyugszik az AIBA új koncepciói miatt, a hagyományos AOB (AIBA Open Boxing) és az immáron hatodik szezonjára készülő WSB (World Series of Boxing) mellett az APB (AIBA Pro Boxing) küzdelmei is színesítik a palettát. A világ legjobbjai nem minden esetben találkoznak egymással az AOB nemzetközi versenyeken, azonban az AIBA kimondottan törekszik erre a WSB és az APB keretein belül.

A World Series of Boxing ötödik évadjában már tizenhat csapat versengett a címért, ezt végül az Astana Arlans Kazakhstan csapata szerezte meg. A kazah franchise a harmadik évadot követően második alkalommal szerezte meg a címet, és lett a WSB csapatbajnoka. Az amerikai kontinensen nagyon népszerű a liga, immáron hat WSB csapattal rendelkeznek, míg Ázsia az ötödik évadban csak kettővel szerepelt, ez egészül ki háromra az üzbégek jelentkezésével a hatodik sorozatban.

Kazahsztán minden kétséget kizáróan felnőtt a kubai és az orosz válogatott szintjére az elmúlt három-négy évben, ráadásul az AIBA 2013-ban és 2014-ben is a világbajnok és Ázsia Játékokon győztes Danyijar Jeleusszinovot választotta meg a legjobb ökölvívónak. A 69 kilósok között remeklő versenyző ugyan vereséget szenvedett a dohai világbajnokság döntőjében, de nem teljesen egészségesen is képes volt ezüstöt szerezni. Kazahsztán összesen négy kvótával rendelkezik jelenleg, de minden bizonnyal a végső szám a hölgyekkel együtt akár maximum 13 is lehet.

A kubai válogatott nem volt ilyen erős immáron 2006 óta, amikor több olimpiai-, és világbajnok versenyzőjük megszökött a szigetországból. Joahnys Oscar Argilagos Perez, Yosbany Veitia, Andy Cruz Gomez, Robeisy Ramirez, Lazaro Alvarez, Yasnier Toledo Lopez, Roniel Iglesias Sotolongo, Arlen Lopez, Julio Cesar La Cruz, Erislandy Savon Cotilla, Yoandi Toirac és Leinier Perot mindannyian bármikor bárki ellen képesek lehetnek győzni. Ketten olimpiai bajnoki-, míg szintén ketten immáron háromszoros világbajnoki címmel büszkélkedhetnek.

Oroszország három olimpiai kvótát szerzett a riói játékokra az APB első címmeccseit követően, majd továbbiakat gyűjtött a WSB-ben, és a dohai világbajnokságon, így immáron hét súlycsoportban biztos a részvételük az ötkarikás játékokra. A kétszeres világbajnok és APB győztes Misa Alojan továbbra is kiemelkedik az egész csapatból, de sok fiatalabb titán tűnt fel az elmúlt időszakban, és két világbajnoki címet is szereztek Dohában. Oroszország immáron nyolc olimpiai kvótát hozott össze, csak a 81 és a +91 kilókban nincs jelenleg helyük az ötkarikás játékokon.

Azerbajdzsán mindkét almati világbajnoka, Dzsavid Csalabijev (56 kg) és Magomedraszul Medzsidov (+91 kg) is aktív, rajtuk kívül Tejmur Mammadov (81 kg) és Parviz Bagirov (69 kg) is a világ legjobbjai közé tartozik a súlyában. Albert Szelimov (60 kg) még orosz színekben volt világbajnok, ezúttal már Azerbajdzsán legjobbjai között láthatjuk, a WSB küzdelmei során már kvalifikált is a riói olimpiai játékokra. Albert Szelimov mellett Parviz Bagirov és a frissen világbajnok Elvin Mamiszada már eljutott Rióba.

Üzbegisztán rendelkezik az egyik legfiatalabb válogatottal az egész világon, de roppant tehetséges csapatuk Rióra beérhet, ezt bizonyítja, hogy már öt olimpiai kvótát szereztek. Az Ázsia-bajnokságon kilenc, majd a dohai világbajnokságon hat érmet gyűjtött be a 21,5 év átlagéletkorú csapat. A 19 éves Bektemir Melikuzijev (75 kg) a világ egyik legtehetségesebb ökölvívója, aki az elmúlt három évben mindössze egyetlen szoros vereséget szenvedett, azt pedig csak a dohai világbajnokság döntőjében. Négy kvótával rendelkezik Üzbegisztán, és mivel a hölgyekre is egyre több energiát fordítanak, így Rióban akár tíznél több helye is lehet a közép-ázsiai országnak.

A topnemzetek közül az írek elvesztettek két kulcsembert, az olimpiai ezüstérmes John Joe Nevin és az Európa-bajnok Jamie Quigley is profinak állt. Az Európa-bajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes Patrick Barnes (49 kg), a szintén olimpiai harmadik Michael Conlan (56 kg), a londoni olimpikon Adam Nolan (69 kg), az Európa Játékokon győztes Michael O'Reilly (75 kg), a kétszeres Európa-bajnok Joseph Ward (81 kg) és veterán Eb-ezüstérmes Darren O'Neill (91 kg) is aktív. Közülük a dohai világbajnokságon Michael Conlan aranyérmet szerzett, és immáron négy olimpiai kvótával rendelkeznek, mert Stephen Donnelly (69 kg) meglepő módon kvalifikált a WSB-ből.

A következő olimpiai játékok házigazdája, Brazília is sokat fejlődött, amióta 2009-ben megkapták a rendezési jogot. Egyetlen versenyzőjük sem hagyta abba a pályafutását, és új fiatalabb versenyzők is bontogatják a szárnyaikat. A világbajnoki ezüstérmes Robson Donato Conceicao jelenleg a legnagyobb név a csapatban, ő akár olimpiai bajnoki címet is szerezhet a jövő évi játékokon hazai környezetben. A kétszeres olimpikon Robinelson De Jesus Vieira szintén rendkívül rutinos, immáron 2007 óta tagja a nemzeti csapatnak. Juliao Neto, Myke Carvalho, Rafael Lima szintén veteránok már, de mindhárman megfordultak olimpiai játékokon, nyertek kontinensbajnokságot. A kontinensbajnok APB titán Patrick Lourenco, és Joedison Teixeira az újhullám képviselői, de technikai tudásuk már most a legjobbak közé emeli őket.

Az Egyesült Államok junior és ifjúsági szinten rendkívül sikeres volt az elmúlt években, így várható, a 2015-ös évben előremutató, míg a 2016-as évben komoly teljesítményt fognak nyújtani versenyzőik. Az amerikai WSB csapat az elmúlt időszakhoz képest jobban szerepel, így várható előrelépés tőlük az AOB eseményeken is. Az ifjúsági olimpiai bajnok Shakur Stevenson (56 kg) és a Pánamerikai Játékokon aranyérmes Antonio Vargas (52 kg) a világ legjobbjai közé tartoznak annak ellenére, hogy még tizenévesek.
Az angolok 2012-es olimpiai csapatából lényegében nem maradt senki sem, de jelenlegi válogatottjuk így is a bombaerős kategóriába tartozik. A csapat gerince 19-22 éves, és remek sikereket ért el junior és ifjúsági korosztályban, most pedig a kiugrási lehetőségre vár a felnőttek mezőnyében is. A legrutinosabb csapattag a Nemzetközösség Játékokon bronzérmes Samuel Maxwell (64 kg), a Vb-bronzérmes Anthony Fowler (75 kg) és a Nemzetközösségi Játékokon, valamint bakui Európa Játékokon aranyérmes Joseph Joyce (+91 kg), de mellettük szinte minden súlycsoportban - kivéve a 91 kilót - vannak roppant sokra hivatott versenyzőik.

A franciák nagyon megerősödtek, fiatal csapatot alakítottak ki, és minden bizonnyal a kvalifikációs versenyekre lesznek a legjobb állapotban. Az ifjúsági Európa-bajnok Christian M'Billi Assomo berobbant a világ elitbe a tavalyi esztendőben, a 75 kilósok mezőnyében öt nemzetközi tornát nyert meg. Sofiane Oumiha (60 kg), az ifjúsági olimpiai bajnok és friss felnőtt világbajnok Tony Yoka (+91 kg), Souleymane Cissokho (69 kg) és a WSB-ben szereplő rutinos versenyzők remek csapatot alkothatnak a 2016-os esztendőben. Franciaországnak három kvótája van jelenleg, és továbbiak várhatóak figyelembe véve a csapat erősségét.

A németek is felszálló ágban vannak ismét, szinte minden súlycsoportban több azonos képességű ökölvívót tudnak felvonultatni, bár abszolút top versenyzőjük egyelőre nincs. Erik Pfeifer (+91 kg) megnyerte a szupernehézsúly APB címét januárban, míg Hamza Touba (52 kg), Artem Harutyunyan (64 kg), Araik Marutjan (69 kg), és Albon Pervizaj (91 kg) is sokat fejlődött, ugyanakkor Stefan Haertel (75 kg) profinak állt. Meglepetésre Erik Pfeifer, és Artem Harutyunyan mellett David Graf (91 kg) is kvótát szerzett a 2015-ös évben.

Ukrajna alapos változáson esett túl az elmúlt két esztendőben, Olekszandr Uszik, Jevgenyij Hitrov, Tarasz Selesztyuk és Vaszil Lomacsenko sincs már a csapatban, de nincs hiány kiemelkedő kvalitású versenyzőkben. A régi nagyok közül Gyenyisz Berincsik (64 kg) is profinak állt, de a Vb-bronzérmes Mikola Bucenko (56 kg), az Európa-bajnok Pavlo Iscsenko (60 kg), az APB sztár Dmitro Mitrofanov (75 kg) és az ifjúsági világbajnok Olekszandr Hizsnyak (81 kg) is minőséget képvisel.

Az ázsiai kontinensen Kína kicsit visszaesett a 2000-es évek sikereihez képest, ennek ellenére már három olimpiai kvótájuk van, míg Dél-Korea ismét feltörekvő szerepben van. Sin Dzsong Hun (49 kg), Ham Szang Mjung (56 kg) egyaránt aranyérmes volt az Ázsia Játékokon, de leginkább a hazai ringnek köszönhették ezt. Előbbi ráadásul elég komoly eltiltást is kapott, mivel nem jelent meg az APB küzdelmeiben. A nagy merítési lehetőség miatt a koreaiak teljesítménye 2016-ban remek lehetőségeket nyújthat.

Thaiföld új elnöke Mr. Pichai Chunhavajira új színt vitt az ország ökölvívóéletébe, 2013-ban Chatchai Butdee (52 kg) bronzérmet szerzett a világbajnokságon, míg Wuttichai Masuk (64 kg) a tavalyi Ázsia Játékokon aranyérmet gyűjtött. Tanes Ongjunta lehet az egyik titkos fegyverük 2015-ben, aki az idei évben már két nagy nemzetközi tornát nyert meg, de a kétszeres olimpikon Saylom Ardee (60 kg) is nagyon technikás ökölvívó.

A török válogatott 2013 év végén új szövetségi kapitányt kapott az oroszoknál korábban sikeres Nyikolaj Hromov személyében. A török válogatott két APB címet szerzett januárban Onur Sipal (69 kg) és Adem Kilicci (75 kg) révén, míg Hromov mester kisebb honosításba is kezdett elsősorban Oroszország dagesztáni részén, így immáron török színekben láthatjuk Hamza Nametovot (49 kg), Magomed Abdulhamidovot (52 kg), Gairbek Germahanovot (56 kg) és Batirdzson Ahmedovot (64 kg) is.

Japán 2007 óta aktív részese a világ élvonalának, folyamatosan javuló eredményekkel, a csapat a 2020-as hazai olimpiai játékokra épül. Az olimpiai bronzérmes Szatosi Simizu, a világbajnoki harmadik Maszacugu Kavacsi, az Ázsia-bajnokságon bronzérmes Kendzsi Fudzsita érte el a legjobb eredményeket, míg Daiszuke Narimacu az egyik legtechnikásabb japán ökölvívó. A japán ifjúsági csapat kiemelkedően szerepelt tavaly, hárman is kvótát szereztek a fiataljaik közül, hamarosan minden bizonnyal találkozhatunk velük is.
A Dominikai Köztársaság kulcsemberei a Közép-amerikai és Karibi Játékokon aranyérmes Leonel de los Santos (52 kg), Hector Luis Garcia (56 kg), Elvis Rodriguez (60 kg), az ifjúsági Pánamerika-bajnok Carlos Adames (69 kg), és az idén már két nagy tornát is megnyerő Raul Sanchez (75 kg) mind 19-22 év közöttiek, sokat fejlődhetnek az olimpiáig.

Mexikó nagyon erős csapatot épített ki az elmúlt években, a World Series of Boxing küzdelmeiben is rengeteget fejlődtek. Az alacsonyabb súlycsoportok mindegyikében remek ökölvívókkal rendelkeznek, a korszerkezet is kiváló. A Pánamerika Játékokon kétszeres aranyérmes Joselito Velasquez (49 kg), az APB-ben ezüstérmes Elias Emigdio (52 kg), az ifjúsági Vb-ezüstérmes Raul Curiel (60 kg), William Zepeda Segura (64 kg) és Juan Pablo Romero (69 kg) is képes lehet komoly eredményekre a közeljövőben.

Az idei év legfontosabb ökölvívó versenye a dohai világbajnokság volt októberben, amelyen két magyar ökölvívó szerepelhetett a kvalifikációs versenyeket követően, ezúttal kevés sikerrel. A Katarban megrendezett világbajnokságon Kuba négy aranyéremmel zárt és az első helyet szerezte meg a nemzetek közötti rangsorban. A mindössze 18 éves Joahnys Oscar Argilagos Perez (49 kg), és a WSB-győztes Arlen Lopez (75 kg) mellett Lazaro Alvarez (60 kg) és Julio Cesar La Cruz (81 kg) harmadik világbajnoki címét szerezte meg.

Oroszország nem tudott minden súlycsoportban kvalifikálni a világbajnokságra, de Vitalij Dunajcev (64 kg) és Jevgenyij Tyiscsenko (91 kg) végül aranyéremmel térhetett haza. Elvin Mamiszada (52 kg) szerezte Azerbajdzsán egyetlen aranyérmét, míg a topnemzetek közül a kazahok ezúttal első helyezés nélkül maradtak, de az Ázsia-bajnokságot követően nekik volt a legrövidebb felkészülési idejük.

Írország történelmi első világbajnoki címét Michael Conlan (56 kg) szerezte a népes ír szurkolótábor nagy örömére a dohai versenyen. Marokkó szintén történelmi sikert könyvelhetett el Dohában, veretlen WSB teljesítményét követően Mohammed Rabii (69 kg) aranyérmes lett a világbajnokságon, kihasználva könnyebb ágát és a helyi arab közönség szimpátiáját. A dohai világbajnokság tizedik aranyérmét nem kis meglepetésre a francia Tony Yoka (+91 kg) szállította, aki sorra győzte le a fő esélyeseket, míg végül a dobogó legmagasabb fokára állhatott.

Az első alkalommal megrendezett Európa Játékokon tizenöt súlycsoportban zajlottak a küzdelmek, a hölgyek öt kategóriában versenyezhettek, a három olimpiai – 51 kg, 60 kg, 75 kg – mellett még az 54 kg-ban, és a 64 kg-ban bokszolhattak. A bakui Európa Játékokon Harcsa Zoltán szállította a magyar küldöttség legjobb eredményét, harmadik lett a 75 kilósok mezőnyében vitatható vereségét követően. A férfiak versenye egyben kvalifikációs esemény is volt a dohai világbajnokságra.

A hazai ringben szereplő azeriek taroltak, hat aranyérmet gyűjtöttek be, amely minden korábbi várakozást felülmúlt. Oroszország az uraknál – Bator Szagalujev és Bahtovar Nazirov – kettő, és a hölgyeknél – Jelena Szaveljeva és Anasztaszija Beljakova – is két első helyezést szerzett. Az olimpiai bajnok Nicola Adams és Joseph Joyce révén a briteknek két aranyérem jutott, akárcsak Katie Taylor és Michael O’Reilly jóvoltából az íreknek. A tizenötödik aranyérmet a holland Nouchka Fontijn (női 75 kg) szerezte meg a bakui Európa Játékokon.

Augusztus első felében egy kis bolgár város, Szamokov rendezte meg az Európa-bajnokságot, és amely egyben kvalifikációs verseny is volt a dohai világbajnokságra. Csóka Norbert révén Magyarország egy bronzérmet szerzett, miután Harcsa Zoltán a bakui bronzérmét követően a szabályok miatt nem vehetett részt a versenyen.

Az Európa-bajnokságon számos meglepetés született, és egyetlen 2013-as minszki győztes sem tudta megvédeni címét Szamokovban. Oroszország több klasszisa is elvérzett az előcsatározások alatt, de végül Vaszilij Jegorov (49 kg), Vitalij Dunajcev (64 kg), Pjotr Hamukov (75 kg) és Jevgenyij Tyiscsenko (91 kg) révén így is négy aranyéremmel zártak.

A legifjabb Európa-bajnok a 18 éves bolgár Daniel Aszenov (52 kg) lett hazai ringben, aki még az ifjúsági korcsoportba tartozik. Az írek a két évvel korábbihoz hasonlóan ezúttal is két elsőséggel zártak, Michael Conlan (56 kg) és Joseph Ward (81 kg) nem talált legyőzőre Bulgáriában. A walesi – de ezúttal a brit zászló alatt bokszoló – Joseph Cordina (60 kg) mellett történelmi sikert könyvelhetett el a litván Eimantas Stanionis (69 kg) és a horvát Filip Hrgovics (+91 kg) is.

A szentpétervári junior világbajnokságon - 1999-2000-es korosztály - Magyarország egy bronzérmet szerzett László Szilárd révén, míg a legeredményesebb nemzet a hazai ringben szereplő Oroszország lett. A junior világbajnokság méretét mutatja, hogy öt súlycsoportban a legjobb harminckettő közé is mérkőzni kellett, míg olyan nemzetek is képviseltették magukat, mint például a Tonga-szigetek.

A junior világbajnokság egyik legnagyszerűbb produkcióját az amerikai Marc Castro (54 kg) szállította, aki 105 mérkőzéssel már rutinosnak számít 16 évesen. A románok hosszú idő után szereztek nagy világversenyen egy aranyérmet Cosmin Girleanu (46 kg) révén, míg a nagyhatalmak közül Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kuba és Üzbegisztán ezúttal sem maradt aranyérem nélkül. A kubaiak egyetlen aranyát a szupertehetséges és eddig veretlen Dainier Pero (80 kg) szállította, akiről még biztosan fogunk hallani a jövőben.

A női ifjúsági és junior világbajnokságra Tajvanban került sor, amelyre a házigazdák nagy elánnal készültek, és több aranyesélyesük volt, de végül meg kellett elégedniük egy ezüsttel, és három bronzzal. Oroszország és az Egyesült Államok mellett ezúttal a kínaiak egy kicsit gyengébben szerepeltek a topnemzetek közül, de India, a Koreai NDK, Olaszország, és Kazahsztán remek világbajnokságot zárt. Koszovó történelmi éremmel jelentkezett, míg Magyarország Takács Tímea (ifi 60 kg) és Budai Vivien (junior 80 kg) révén két bronzzal zárta a tajvani eseményt.

A többi kontinens bajnokságai közül kiemelkedett a bangkoki Ázsia-bajnokság, amelyen 188-an szerepeltek 28 nemzet képviselői közül. Kazahsztán - öt arany - és Üzbegisztán - két arany, de összesen kilenc érem - ezúttal is dominált, míg a hazai ringben szereplő thaiföldiek is kitettek magukért a megszerzett két - Chatchai Butdee, Wuttichai Masuk - aranyéremmel. A tizedik címet a mongolok szerezték meg a tavalyi Ázsia Játékokon is győztes Dorjnyambuu Otgondalai (60 kg) révén. A klasszisok közül a kazah Danyijar Jeleusszinov (69 kg), Adilbek Nijazimbetov (81 kg), Ivan Dicsko (+91 kg), valamint az üzbég Haszanbaj Duszmatov (49 kg) és Bektemir Melikuzijev (75 kg) is aranyérmes lett Bangkokban.

Ázsia-bajnokságot a hölgyek számára is rendeztek, amelynek helyszíne egy Mongóliához közel eső kevéssé ismert kínai város volt, Vulancsabu. A házigazda kínaiak hat aranyérmet tartottak otthon, Thaiföld kettő elsőséggel lett gazdagabb, míg Kazahsztán mellett meglepetésre Dél-Korea is a csúcsra ért. Az észak-koreaiak öt versenyzője is a döntőbe jutott, de közülük mindenki elbukott az utolsó meccsen, így elképesztő öt ezüsttel térhettek haza Kínából. A sokat fejlődött nemzetek közül az üzbégek, a tádzsikok, a japánok, és a vietnamiak is szereztek érmet a női Ázsia-bajnokságon.
Az Amerika-bajnokságra Venezuelában - Vargas városában - került sor nem sokkal a Pánamerikai Játékokat követően, és a kérdés elsősorban az volt, ki tud megállítani kubai versenyzőt. Ez végül két fiatal venezuelai ökölvívónak - Yoel Finol, 52 kg és Albert Ramirez, 81 kg -, valamint egy brazil klasszisnak - Robson Conceicao, 60 kg - sikerült, így Kuba végül hét aranyéremmel zárt.

Marokkói város, Casablanca rendezhette az Afrika-bajnokságot idén, amelyen több mint száz ökölvívó jelent meg. Egyértelmű észak-afrikai dominancia alakult ki a versenyen, a házigazda marokkóiak öt, a szomszédos algériaiak négy, míg az egyiptomiak egy aranyérmet gyűjtöttek be. A dohai világbajnokságon győztes marokkói Mohammed Rabii (69 kg), valamint a katari Vb afrikai érmesei, az algériai Mohamed Flissi (52 kg) és az egyiptomi Hosszam Bakr Abdin (75 kg) a kontinensbajnokságon is első helyezést szerzett.

Az Óceánia-bajnokságra Ausztráliában került sor, Canberra volt a rendező, és meglepetésre a házigazdák új csapata ugyan megnyerte a csapatversenyt, de csupán öt aranyéremre voltak képesek versenyzőik a korábbi átlagos 8-10-zel szemben. Új-Zéland rég nem látott eredményeket ért el a megszerzett három arannyal, míg Pápua Új-Guineának, és történelmi sikerként Vanuatunak is jutott egy-egy elsőség.

A női ifjúsági és junior Európa-bajnokságra Magyarországon került sor, Keszthely ezúttal is rendezhetett egy kontinensversenyt. Az orosz válogatott tarolt a Balaton-parton, a megszerezhető 23 aranyéremből 14 az ő nyakukba került. Az olaszok ezúttal is erősnek bizonyultak a megszerzett három aranyéremmel, de jutott első helyezés Bulgáriának, Írországnak, a házigazda Magyarországnak, Örményországnak, Törökországnak és a junioroknál Ukrajnának is.

Rio de Janeiro készül az olimpiai játékokra, így ökölvívásban is rendeztek egy tesztversenyt, amelyen Szatmári Petra (75 kg) révén Magyarország is képviseltette magát. Brazília, Nagy-Britannia és Üzbegisztán voltak a torna legjobb nemzetei az olimpiai helyszínen. A legnagyobb meglepetést az amerikaiak friss bajnoka Virginia Fuchs okozta, aki legyőzte az indiaiak ötszörös világbajnokát Chungneijang Hmangte Mary Kom-ot a női 51 kilóban.

Kiemelkedő esemény volt továbbá idén a Pánamerikai Játékok Torontóban, ahol a kubai válogatott tarolt a férfiak mezőnyében, de messze nem olyan szinten, mint a 2014-es évben a kontinens versenyein. A kanadai Arthur Biyarslanov (64 kg) és a venezuelai Gabriel Maestre (69 kg) remek teljesítménnyel rukkoltak ki, és megérdemelten győzték le kubai klasszis ellenfeleiket a döntőkben. A hölgyek mezőnyében Mandy Bujold (51 kg), és Caroline Veyre (60 kg) révén két kanadai arany született, míg az amerikai olimpiai bajnok Claressa Shields (75 kg) itt is diadalmaskodott természetesen.

A Csendes-óceáni Játékok Pápua Új-Guineában, a Brit Ifjúsági Nemzetközösségi Játékok Szamoán, és a Katonai Világjátékok Dél-Koreában voltak továbbá a legfontosabb események a 2015-ös esztendőben.

a Kincses Tibor - MÖSZ
Ha tetszett az írás, oszd meg.
Mond el a véleményed
Legolvasottabb
Elhunyt a háromszoros világbajnok profi ökölvívó
10550
Eddie Hearn: a Joshua-Fury üzlet megköttetett
5063
Mike Tyson: Mayweather nem a legnagyobb, Pacquiaót szívesebben néztem
3307
Holyfield boxtörténelmi csatát vár Mike Tyson ellen
2598
Felkapott

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

Az Adatvédelem oldalon megtalál minden információt arról, hogyan léphet velünk kapcsolatba, illetve hogyan dolgozzuk fel a személyes adatokat, valamint módosíthatja az adatvédelmi beállításokat is.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmonokli.comMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmonokli.comA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év
Fel