A Kimbo Story, avagy a nyomorból a jólétbe

2011. 08. 17. 12:38
A Kimbo Story, avagy a nyomorból a jólétbe

Kevin Ferguson azaz Kimbo Slice. Ezt a nevet minden bizonnyal az interneten szocializálódott, küzdősport-rajongó fiatalabbak körében legalább annyian ismerik, mint Mike Tyson-ét. A siker story a világ legelterjedtebb video file megosztó portáljának a youtube-nak köszönthető, melyen Kimbo egy hátsókertben elkezdte a menetelést a világhírnév felé!

A hat gyermekes családapa rögös utat járt be a mai napig, ám talán ez teszi őt egy kicsit mindenkinek elfogadható hétköznapi hőssé.

Kimbo 1974. február 8-án látta meg a világot a Bahamákon, Nassauban, ám a család az államokba költözött, így Ferguson Floridában nőtt fel. Saját bevallása szerint 13 évesen bunyózott először, mikor is egy barátját védte meg. Az ifjú Kevin először az amerikai footballal próbálkozott, és linebacker volt Miami Palmetto High School-ban. 18 évesen aztán közbe szólt az élet, 1992-ben az Andrew Hurrikán végig söpört Floridán és elpusztította Kimbo házát is, mely után egy hónapig az autójában élt.

Az ifjú sportoló két egyetemmel is megpróbálkozott, ám másfél év után inkább a sport karrier felé orientálódott és otthagyta az iskolát. A világhírű Miami Dolphins csapatához ment egy meghallgatásra, és be is került az előszezonba, de ahhoz kevés volt a teljesítménye, hogy bekerüljön a nagy csapatba. Az élet bizony ismét bizonyította, hogy amit eltervezünk, az a legkevesebbszer történik úgy, hogy az nekünk is jó legyen.

Kimbo ezek után belecsöppent a nagybetűs valóságba, és egy striptease bárban lett kidobó.

Gyermekkori barátja és jelenlegi menedzsere, Mike Ember azonban felkereste és állást ajánlott neki, mint limuzin sofőr és testőr. Ember ekkor már a közismert pornó produkciós cégnél, a Reality Kings-nél volt fejes. A Reality Kings köreiből került ki a Team Kimbo, mely, ha úgy nézzük az utóbbi évek egyik legösszetartóbb csapata. 2002-ben Kimbót elkapták illegális fegyverviselésért, majd 2003-ban elindult az úgymond „amerikai álom”, melybe a bahamai családapa belecsöppent.

Kimbo és Ember ugyanis belekezdett utcai bunyók szervezésébe, és annak internetre tételébe először a sublimedirectory.com című pornó oldalon, majd a youtube-on, mely igazi világsikert hozott. Az első ellenfél Big D, volt és a saját hátsókertjében csaptak össze, a tányérantennára kínosan ügyelve…. Kimbo egy ütése nyomán ellenfele szeme elég csúnyán felszakadt, ezért is kapta az internetes rajongóktól a Slice nevet a Kimbo után. A következő bunyók mind hatalmas nézettséget értek el a youtube-on, és Kimbo csupán egy vereséget szenvedett, méghozzá az MMA harcos Sean Gannon-tól.

A fórumok egyre inkább izzottak a vitáktól, hogy Kimbo vajon megállná e a helyét a profi bokszolók, vagy az MMA harcosok körében, mindeközben Ferguson olyan népszerű lett, hogy a világ szinte bármely pontján, ha megkérdezünk egy 15-30 év közötti fiatalt, hogy ki is a nagyszakállú néger pasi, aki a neten veri a többieket, szinte kivétel nélkül rá fogják vágni, hogy Kimbo.

A tárgyalások aztán szépen lassan megindultak az MMA szervezetekkel és Kimbo elkezdett az MMA világ egyik legnépszerűbb alakjával, Bas Rutten-el edzeni. Kimbo népszerű, ám igen keveset beszélő harcos, még Bas Rutten egy népszerű, de igen bőbeszédű harcos/edző, így az edzésmunka mellett a jó promó szövegek is megvoltak. Az első ellenfél nem volt más, mint a volt olimpiai bajnok és profi WBO világbajnok ökölvívó Ray Mercer volt. 2003 nyarán Atlantic City-ben csaptak össze a „Cage Fury Fighting Championship” nevű rendezvényen. A mérkőzés nem számít hivatalos MMA mérkőzésnek, csupán bemutató meccsnek nevezték ki, így egyik harcos MMA rekordjába sem számít bele. Kimbo a mérkőzést agresszívan kezdte és azonnal ráugrott Mercer-re. Némi brusztolás után Kimbo a földre vitte Mercer-t és egy Guillotine fojtással lekopogatta őt, a tömeg őrjöngött, Kimbo-ék megtették az első lépést az MMA karrier felé.

A szervezők és Kimbo csapata természetesen már előre gondolkozott, és az első sorban ott ült a korai MMA időszak egyik legendás ütőgépe, Tank Abbott is. Kimbo kihívta őt a győztes mérkőzés után, és Tank természetesen el is fogadta a kihívást. A nagy show adott volt, a rajongókat ismét megosztotta a kérdés a régi MMA harcos vagy az újonc titán hagyja el győztesen a ketrecet. A tárgyalások megkezdődtek a CFFC-nél és már az időpontot is kitűzték a mérkőzésre, de a szervezetet azonban maga alá gyűrte a csőd, így a mérkőzés egy időre kútba esett. Emberék ezután újra tárgyalásokba kezdtek és sikerült is megegyezni a ProElite nevezetű szervezettel, mely szerződött is velük, és egy EliteXC gálán Kimbo debütáló ellenfele a jó megjelenésű Bo Cantrell volt - Kimbo-nak mindössze 19 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy leamortizálja ellenfelét, így egy gyönyörű első menetes TKO-val indított a szervezetnél.

2008 elején a szervezet összehozta a Tank elleni mérkőzést, melyen Kimbo 43 másodperc alatt ütötte ki a hajdani legendát. Kimbo ekkor 106kg-al mérlegelt be, miközben az utcai bunyóknál a súly közel 130kg volt.

A következő ellenfél James Thompson volt, a mérkőzésen nem szerepelt túl jól Kimbo, hiszen az első két menet után két pontozónál is az angol bunyós volt a jobb, aki folyamatosan a földre vitte ellenfelét és folyamatosan ütötte őt. A harmadik menet elején azonban Kimbo egy iszonyatos erejű ütése nyomán Thompson füle szétnyílt, és eltört, ezt követte még jó pár válasz nélküli ütés mire a mérkőzésvezető beszüntette a mérkőzést. A mérkőzés után Kimbo éles kritikák kereszttűzébe került, Brett Rogers egész egyszerűen csak szemétnek nevezte Kimbo teljesítményét, még Frank Mir úgy fogalmazott, hogy Kimbo minden egyes meccse csak visszaveti az MMA-t.
Kimbo SliceKimbo Slice.jpg

Fanyalgók mindig lesznek, de ez nem vetette vissza a rajongók lelkesedését, hiszen kedvencük továbbra is veretlen volt a hivatásosak között. A szervezők ismét egy régi nagy öreget szerveztek le az utcai harcosnak - Ken Shamrock személyében. A mérkőzés estéjén pár órával a gála kezdete előtt jött Kimboékhoz a hír, Ken szeme felszakadt a bemelegítés során, így nem tudja vállalni a mérkőzést. A szervezők felajánlották, hogy Kimbo mérkőzzön egy másik legendás MMA harcossal, Frank Shamrock-al ám Kimbo-ék nem fogadták el az ajánlatot a pénztöbblet ellenére sem. A szervezők aztán végül is Seth Petruzelli-t ajánlották a csapatnak 500 ezer dollár-ért cserébe és Kimbo-ék rábólintottak a meccsre. Petruzelli aztán nagy meglepetésre 14 másodperc alatt TKO-val verte a legkeményebb utcai bunyóst!

Az ellendrukkerek elégedettek voltak, és azt mondták, az első közepes ellenfél kiütötte Kimbo-t, a rajongók azonban úgy voltak vele ez az egész benne van a sportban. Az összeesküvés elméletek azonnal gyártásnak indítódtak, ez nem is csoda, hiszen ez a sérülés igen érdekes volt. Ha Frank Shamrock ugrott volna, be Ken helyett akkor a vereség még jobban kimagyarázható lett volna az EilteXC részéről, azonban Petruzelli győzelmével ők sem jártak jól. Aztán a találgatásokat tovább tetézte, hogy Petruzelli egy rádióműsorban elmondta, hogy az EliteXC emberei plusz pénzt ajánlottak neki azért, hogy ne menjen a földre Kimbo-val, hanem álló bunyóban dőljön el a harc. Később, minden bizonnyal az illetékesek közbenjárására ezt kijavította arra, hogy a promóterek és a nézők kedvéért maradt állva, hogy egy jó show-t tudjanak szolgáltatni.

Nem sokkal később az EliteXC is elveszett a pénzügyi világ süllyesztőjében, és a szélnek eresztette megannyi jó nevű harcosát. Dana White, az UFC mindenható ura ekkor tett egy kijelentést, hogy nem fogja csak úgy leigazolni Kimbo-t, viszont nagyon szívesen csinál egy The Ultimate Fighter szériát a nehézsúlyúaknak, és abban bizonyíthat Kimbo. Az üzlet megköttetett a csapatkapitányok Quinton Jackson és Rashad Evans voltak, Kimbo Jackson elsőszámú választottja volt, ám a találgatások beigazolódtak a komoly összetett harcosok ellen Kimbo bizony bajban volt.

Első mérkőzésén Roy Nelson TKO-val verte a második menetben. A későbbiekben még átvehette volna a lesérült Matt Mitrione helyét, ám ezt a lehetőséget visszautasította, nem sokkal később a show záró gáláján Houston Alexander ellen lépett a ketrecbe. Sokan azt gondolták, hogy az első menetet sem éli túl a mérkőzés, azonban végig ment, és Kimbo jól szerepelt a szintén inkább állóbunyós Alexander ellen. A mérkőzés végén mind a három pontozó bíró a youtube sztárt látta jobbnak. Alexander pár nappal később ki is lett rúgva az UFC-től.
2010 májusában Kimbo kész volt debütálni az UFC nehézsúlyában Matt Mitrione ellen, azonban egy második menetes TKO vereséget követően Dana White bejelentette, ez volt Kimbo utolsó mérkőzése az UFC-nél. „Én anno is megmondtam, hogy Kimbo csak egy youtube sztár, nem engedhetjük meg magunknak, hogy az UFC-ben bunyózzon!”

Mivel innentől kezdve nem igazán volt már komoly MMA szervezet, amely foglalkozni tudta volna Kimbo-t, és a pénzügyi igényeiket is kielégítették volna, Ferguson és csapata elkezdett tárgyalni néhány boksz promóterrel. „Úgy érzem magamat most, mint egy újszülött! Újra edzésben vagyok és egy komoly tényező, egy rossz ellenfél akarok lenni a nehézsúlyban! Sokan úgy gondolják, hogy megőrültem, hogy ebbe is belevágok, de nekem az életem a bunyó, érezni akarom, ahogy bordát vagy állkapcsot török egyetlen ütéssel!”- nyilatkozta izgatottan Kimbo profi boksz karrierjéről.

A hírre azonnal felkapta a fejét a hajdan szebb napokat látott Roy Jones Jr. is, aki azonnal kijelentette, hogy kész kiállni Kimbo-val egy bokszmérkőzésen, amennyiben az nyer néhány mérkőzést a hivatásosok között. 2011 februárjában Kimbo elvileg mérkőzött volna Japánban is egy pankrációmérkőzésen, ám egy sérülés miatt lemondani kényszerültek a show-t!

Az utcai bunyók királya végül is augusztus 13.-án debütált a profi boksz világában a 0-1-es rekorddal rendelkező James Wade ellen, akit alig 10mp alatt egy brutális KO-val győzött le.

A kérdés tehát ismét adott, vajon meddig jut Kimbo, mik a reális célok. A világbajnoki címek minden bizonnyal távoli vágyak a nem túl fiatal harcos számára, ám az hogy néhány gálán viszonylag gyengébb ellenfelek ellen szép sikereket arasson, az nincsen kizárva. Reálisan, egyenlőre még túlzás lenne neki nagyobb neveket mondani, akár David Tua akár Michael Sprott személyében, de ha nincsen kizárólagos szerződése boksz promóterével, akkor még feltűnhet japánban is, hiszen ott most jelenleg ismét a szárnyait bontogatja néhány MMA szervezet, illetve a K-1-nek is szüksége lehet pár húzónévre.

Lássunk néhány feltevést, hogy esetlegesen melyik szagágban mi várhat Kimbo Slice-ra!

MMA: A kevert harcművészetek világa még nem biztos, hogy véglegesen bezárult előtte, ugyanis Japánban még egészen biztos, hogy eladható lenne pár mérkőzésre, akár fekvőemberek ellen is. A komolyabb nevek ellen minden bizonnyal nem sok esélye lesz, a jövőben ám pár show meccsre még mindig eladható lenne. Az se kizárt, hogy a jövőben esetleg felkeresik, és csúcs gázsiért csaphat össze az Oroszországba és Japánba visszatérni készülő Fedor Emelianenko ellen. De nem kell nagy jós tehetség hozzá, hogy lássuk előre a meccs végeredményét.

K-1: Az újra összeállt K-1-es brigád újra az élvonalba akar kerülni, de lehet, hogy kell hozzá még pár húzónév, Kimbo beleférhet a képbe, ám annak az esélye, hogy ne menjenek rá minden meccsen a combjára nagyon kevés.

Profibox: Kimbo talán a legjobb helyen van most itt, alapjában véve az ökölvívás volt mindig is a nagy erőssége, és elnézve a mostani amerikai nehézsúlyúak sorát, minden bizonnyal ő az egyik legismertebb név közöttük. Korára való tekintettel, sok vizet nem fog már zavarni a nehézsúlyú címek közelében és a korábbi válogatottak is minden bizonnyal ki tudnák őt bokszolni, ám az is kérdés, hogy tud majd felkészülni a 8-10 esetleg 12 menetes mérkőzésekre. Egy azonban biztos a stílusa eladható, világszerte! A neve ismert, világszerte! A népszerűsége igen nagy, világszerte! A tény tehát, tény marad Kimbo Slice-nak bejött az amerikai álom, az, ami nagyon kevés ember életében következik be. Ne legyünk tehát irigyek, ne azt várjuk, mikor ütik ki, hanem örüljünk annak, hogy bárkiből lehet világszerte ismert és elismert sportoló!
Ha tetszett az írás, oszd meg.
Mond el a véleményed
Legolvasottabb
Presztízscsata - Káté Gyula és Klasz Árpád áprilisban összecsap
5688
Elhunyt a Herceg, Tommy Morrison
32801
Piszkos, brutális harc, aminek kórház lett a vége
4288
Colon továbbra is az életéért küzd
2090
Felkapott

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

Az Adatvédelem oldalon megtalál minden információt a sütikről és adatvédelemről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmonokli.comMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmonokli.comA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év

A statisztikai adatok gyűjtése anonimizált formában történik, így a látogató semmilyen módon nem azonosítható ezen sütik tartalmából. Ezen sütik segítségével tudjuk figyelni, hogy viselkednek a látogatók, ezzel is segítve minket a legjobb szolgáltatás nyújtásában.

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_gamonokli.comA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.2 év
_gidmonokli.comA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.Munkamenet vége
_gat_*monokli.comA Google Analytics használja a lekérések gyakoriságának szabályzására.Munkamenet vége
Fel